Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ускоро гашење аналогних предајника

Објављено 13.08.2014.

anteneПрелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала требало би да буде завршено до јуна следеће године. Први рок био је април 2012, а као и свака технолошка револуција и ова са собом доноси многе предности и отвара пут неким новим могућностима.

“Даном ступања на снагу Правилника о преласку са аналогног на дигитално емитовање који ће означити како ће се сам прелазак, кроз које зоне и у ком временском периоду дешавати означити да је територија Републике Србије са преко 90 одсто покривена дигиталним сигналом.”, рекла државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Она је додала да је ово јако важна чињеница јер држава Република Србија има обавезу да 95 одсто становништа омогући пријем дигиталног сигнала.

Татјана Матић је казала да је јако значајно да ћемо ми 1. септембра имати 90 одсто покривеност дигиталним сигналом када креће и велика медијска кампања које ће се пре свега фокусирати на информисању грађана о томе шта значи прелазак са аналогног на дигитално емитовање.

“За један део нашег становништва који ТВ сигнал примају преко антене земаљским путем ова промена је најзначајнија и она заправо значи да је неопходно купити и обезбедити сет-топ-бокс. За све друге грађане који користе кабловску мрежу, сателитску антену или IPTV платформу неће бити промена у пријему.”, рекла је Татјана Матић.

Она је истакла да је важно да људи који путем антене примају ТВ сигнал знају да да ће ресорно Министарство телекомуникација и Радна група која је између осталог састављена и од чланова Министарства културе, Министарства рада и социјалне политике, РРА, РАТЕЛА ће до краја месеца донети програм шеме помоћи и додала се држава кроз Закон о електронским комуникацијама обавезала да се социјално најугроженијим категоријама становништва обезбеди сет-топ-бокс.

“Број корисника који сигнал примају земаљским путем око 40 одсто. Важно је да напоменемо да ће овај процес преласка на дигиталну телевизију почети 1. септембра и да ћемо у периоду од 1. септембра до краја априла имати истовремено на читавој територији Србије истовремено и аналогни и дигитални сигнал, управо да би се дало времена грађанима и да би се постепено адаптирали на те нове технолошке услове и да би смо ми уколико приметимо да је негде слабија покривеност или да постоје одређене сметње у пријему сигнала да би смо имали времена до тог рока који је 17. јун 2015. године да отклонимо све те сметње.”, казала је Татјана Матић.

Она је додала да ће Европска банка за обнову и развој (EBRD) кроз један повољан кредит допринети да обезбедимо додатну опрему која нам је неопходна, а држава ће кроз ребаланс буџета обезбедити додатна средстава односно ресорно Министарство телекомуникација ће обезбедити средства за набавку сет-топ-боксова за најугроженије социјалне категорије.

“Дигитализацијом хватамо корак са светом и нашим окружењем у коме су сви прешли на дигитални сигнал, а поред тога оно што је важно за нашу привреду и за наше грађане јесте чињеница да ослобађањем фреквенција, ми ћемо имати могућност продаје ткз. дигиталне дивиденде од које су неке земље у окружењу као што је Хрватска приходовале стотине милиона евра.”,рекла је Татјана Матић.

Она је истакла да ослобађањем фреквенција преласком на дигитално емитовање оне постају расположиве за продају. Много оператера је заинтересовано за тај део фреквенцијског спектра јер то подразумева увођење неких нових услуга и технологија као што је 4G технологија.

Извор: www.rts.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]