Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У кризи се жене брже запошљавају

Објављено 26.08.2014.

woman_workplace - ilustracijaЕкономска криза подстакла је запошљавање на радним местима са високим платама, што су, према најновијем европском истраживању, најбоље искористиле жене. Запосленост жена је за две године између 2011. и 2013. лагано порасла док је код мушкараца знатно смањена. Мушкарци су се више запошљавали од жена само на најслабије плаћеним пословима. Разлике између мушкараца и жена избрисане су код запошљавања са непуним радним временом којим су пре кризе доминирале жене.

И док су се радници за рад на добро плаћеним местима тражили, тражња радника са средњим платама пала је у великој мери. Те средње плате најчешће су у грађевинарству и прерађивачкој индустрији, секторима које је криза највише погодила.

Таква ситуација ишла је у корист радницама и јаз у запослености између мушкараца и жена је смањен, показало је истраживање Европске агенције за услове рада, живота и индустријске односе -Еурофонд (Eurofound).

Од средине 2011. до средине 2013. године запосленост жена умерено је повећана, за 60.000 , а код мушкараца је смањена за готово 1,4 милиона, пренео је EurActiv.com.

Агенција је навела да док прерађивачком индустријом и грајдевинским сектором доминирају мушкарци, секторима са највећим растом запослености, попут здравства и образовања, доминирају жене код којих се бележи тенденција да имају посао са вишим сатницама.

Раст запослености мушкараца надмашио је раст запослености жена само код најслабије плаћених послова. То је, у извесној мери, последица чињенице да су мушкарци који су остали без посла у прерађивачкој индустрији и грађевинарству прихватали слабо плаћене послове у услугама у секторима хране и пића, грађевинарства и малопродаји.

Запосленост жена на најмање плаћеним пословима пала је међутим зато што су се власници кућа у условима кризе лишавали услуга чистачица и радница за помоћ у кући, наводи се у извештају Европски монитор послова за 2014.

Криза брише родне разлике

Раније су по пословима са непуним радним временом предњачиле жене, међутим, ситуација се променила у време кризе, када су мушкарци све чешће прихватали такве послове. Наиме, мушкарци су заузели више од 60% нових послова са непуним радним временом из категорије слабо плаћених којом обично доминирају жене – неговатељице, продавачице, чистачице и помоћне раднице.

Истовремено су нови послови са непуним радним временом за жене били на професионалним и менаџерским позицијама, нпр. у администрацији, здравству, трговини. Та радна места углавном су она са пуним радним временом претворена у она са непуним, као и новоотворена радна места са непуним радним временом.

Иначе, европско тржиште рада мучи парадокс – док се Унија бори са рекордном стопом незапослености у својим чланицама, милиони радних места у бројним секторима кључним за економски развој су непопуњени.

Упркос напорима да се спусти незапосленост и унапреде вештине домаће радне снаге, интернационалне компаније са седиштима у Европи и мала и средња предузећа имају проблем да нађу раднике који су им потребни.

Извор: EurActiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]