Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Народној скупштини одржано Јавно слушање о раду националних савета националних мањина

Објављено 17.04.2015.

javno_slusanje_nac_savetiДиректорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић обратила се учесницима у Народној скупштини на Јавном слушању које је посвећено раду и функционисању националних савета националних мањина. Она је направила осврт на активности које спроводи Канцеларија за људска и мањинска права у циљу заштите и остваривања права националних мањина у Србији. У том смислу она је навела да Канцеларија врши припрему државних извештаја, на основу прилога надлежних институција о спровођењу Оквирне конвенције за заштиту националних мањина и Европске повеље о регионалним или мањинским језицима.

У 2015. години из буџета Републике Србије обезбеђена су средства у висини од 245.000.000 динара националним саветима, како наводи Пауновић, које Канцеларија за људска и мањинска права распоређује за финансирање активности националних савета у области образовања, културе, информисања и службене употребе језика и писма.

Влада Републике настоји да представници националних савета партиципирају у питањима које се односе на на овлашћења националних савета. Након одлуке Уставног суда којом је утврдио да одређене одредбе Закона о националним саветима националних мањина нису у сагласности са Уставом, на захтев националних савета Канцеларија је са ресорним министарством сазвала састанак на коме је договорено да већ урађене измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина по хитној процедури упуте Народној скупштини на усвајање да би се избори за националне савете спровели по јасној, недвосмисленој и прецизној законској процедури. Том приликом је договорено да у радну групу буду укључени и представници националних савета.

Пре избора за националне савете националних мањина који су одржани 26. октобра 2014. године, представници државних институција пренели су поруку о потреба уписа у Посебни бирачки списак националне мањине ради остваривања изборног права на предстојећим изборима.

Канцеларија настоји да одржава континуиран дијалог и размену мишљења са свим националним саветима националних мањина. Саставни део овог дијалога био је и обилазак свих националних савета и Савеза јеврејских општина у њиховим седиштима, у циљу сагледавања стања у функционисању националних савета, проблема и отворених питања са којима се сусрећу у свом раду, као и планираним активностима за наредни период.

Такође, у сарадњи Координацијом националних савета националних мањина у Републици Србији организовна је конференција како би у конструктивном дијалогу представници националних савета и надлежних министарстава разговарали о даљим активностима ради бржег решавања отворених питања у остваривању права, као и радни састанци са представницима надлежних министарства из области у којима национални савети остварују права на самоуправу.

Канцеларија у склопу праћења положаја припадника националних мањина прикупља различите врсте података и израђује информације о остваривању мањинских права у пракси за потребе Владе и надлежних државних органа. Прикупљени су подаци о заступљености припадника националних мањина и службеној употреби језика националних мањина у управама јединица локалне самоуправе у централној Србији, недостајућим уџбеницима на језицима националних мањина у школској 2013/2014. години, финансирању националних савета националних мањина из буџета оних јединица локалне самоуправе које имају законску обавезу да финансирају рад тих тела, емитовању програма радио и телевизијских станица на језицима мањина.

Канцеларија већ пету годину спроводи пројекат стажирања за младе припаднике националних мањина у државним органима у Србији, кроз који је до сада прошло 39 стажиста, док актуелно учествује 10 стажиста који су ангажовани у Канцеларији за људска и мањинска права, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству културе и информисања, Министарству здравља, Координационом телу Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом.

Пауновић је исткла да је Канцеларија преузела активну улогу у припреми Акционог план за мањине, као и да ће свим својим капацитетима у будућности наставити да пружа подршку током израде овог значајног документа, и наставити да координира између министарстава Владе и онога што се дешава у пракси.

Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова истакао је ова јавна расправа посвећена националним саветима и позвао представнике националних савета да отворено дискутују о свим питањима која су за њих важна и изнесу проблеме са којима се суочавају, како би их Влада уврстила у своје приоритете за решавање.

Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправеподсетио је да је недавно формирана Посебна радна група за израду Акционог плана за остваривање права националних мањина. Он је истакао да је Акциони план прилика да се његови елементи имплементирају на сва три нивоа: републичком, покрајинском и нивоу јединица локалних самоуправа, који за има за циљ да се кроз мерљиве реузлтате имплементира све оно добро што се налази у законима и тиме постигне виши ниво заштите и остваривање права националних мањина.

Он је овом приликом истакао да очекује подршку у раду од стране свих релевантних чиниоца процеса унапређивања права мањина.

Њ.Е. Амбасадор Петер Буркхард, Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији поздравио је напоре Владе Републике Србије у настојањима да омогући интеграцију националних мањина у друштво, као и припрему акционог плана којим ће се обезбедити лакше остваривање права припадника националних мањина. Мисија ОЕБС у Србији наставиће да пружа подршку Влади републике Србије у изградњи капацитета националних савета, истакао је Буркхард.

Слушање је организовао Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије.

Скупу су присуствовали представници националних савета националних мањина, Заштитника грађана и Покрајинског омбудсмана, организација цивилног друштва, међународних организација и стажисти на Програму стажирања за младе-припаднике мањина у државним институцијама у Србији.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]