Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Новом Пазару професори и ђаци „заврнули рукаве“

Објављено 20.08.2013.

Ученици су сами бирали боје зидова у својим учионицама

Ученици су сами бирали боје зидова у својим учионицама

Професори новопазарске средње Техничке школе увек расположени за самоорганизацију –  како би улепшали и осавременили простор школе. Техничка школа је једна од пет средњошколских установа у Новом Пазару. Са скоро 900 ђака, четрдесетак разреда и 129 запослених (108 наставног кадра) нуди образовање за профиле машинске, саобраћајне и електротехничке струке. Зграда школе налази се у строгом центру града на реци Јошаници, у Улици Вука Караџића, где су и зграде Универзитета, Медицинске школе, осмолетке „Јован Јовановић Змај”. Ипак Техничка школа издваја се од других по много чему. Пре свега, како истичу професори, по вољи да се сами организују и личним ангажовањем и радом улепшају, осавремене простор у коме раде.

– Најпре смо у школској 2011/12. години окречили учиниоце. Зидови су били оштећени, мрље од влаге на све стране. Позвали смо родитеље да колико могу помогну. Од 39, чак 37 разредних заједница се одазвало. То посебно радује, јер су наши ученици углавном из сиромашнијих породица . Донације су биле скромне. Неко је  могао да издвоји  100, неко 200 динара. А све што је зафалило обезбедили смо из школске касе која се пуни приходом од ванредних ученика, са поносом прича Нусрет Муртезић, директор школе.

По многима, најлепши кабинет у згради школе

По многима, најлепши кабинет у згради школе

Уместо мајстора, ученици су заједно са професорима глетовали и кречили зидове, лепили плочице. Купљене су гарнишне, плочице, завесе за прозоре. Избор боја био је искључиво одлука ученика. Тако је један кабинет у тоновима смеђе, у другом доминира зелена. Трећи је љубичаст, а од сунца штите завесе загаситијег колорита. Мултимедијални кабинет у учионици број 5 на првом спрату зграде по многима је најлепши у школи – прија комплимент професорки Елвири Ђекић која ту проводи радно време. – Девојчице су се избориле за ту боју. Сви су били помало скептични, али када је завршено – били су одушевљени, каже она.

Према речима Муенсе Гилић, психолога, мотивације није недостајало. Јавио се и такмичарски дух међу разредима чија  ће учионица бити лепша. Највреднији  ученици, њих око 60, из скоро свих разреда на крају су били награђени једнодневним излетом до Златибора.

– Ученици су после ове акције показали и више одговорности према простору. Учионице које су сами сређивали су најчистије, нема ишараних зидова, додаје  Муенеса Гилић.

Како се ово показало плодоносним, већ наредне школске године на састанцима свих органа школе разговарало се како да се побољша квалитет наставе. Одлучено је да се купе лап-топови и пројектори.

У школској радионици ученици машинских профила током практичне наставе праве столице, а одрицањем наставног кадра од надокнаде за рад са ванредним кандидатима набављени пројектори и лап топови

У школској радионици ученици машинских профила током практичне наставе праве столице, а одрицањем наставног кадра од надокнаде за рад са ванредним кандидатима набављени пројектори и лап топови

Овог пута нису учествовали ђаци већ искључиво професори. Новац је обезбеђен  одрицањем од надокнаде у раду са ванредним ученицима. За 700.000 динара купљено је 14 пројектора и седам лап-топова.

Интересантно је да опет нису  трошили на  ангажовање радника. Сами професори електротехничке струке постављали су инсталације, саме уређаје.

– Тешко је време. Криза је. Не можемо да чекамо да локална самоуправа издвоји  новац. Такође користимо постојеће машине у радионицама за практичну наставу ђака машинских образовних профила, па они током праксе за предмете обраде метала праве столице за учионице, говори директор Муртезић. У сопственој згради имају их 100. Један број је продат Гимназији, Медицинској школи, једној основној школи, набраја он.

Нажалост, за неке крупније радове само волонтирање није довољно.

– Проблем су тоалети и мокри чворови. Не седимо скрштених руку. Конкурисали смо код организације ТИКА за један пројекат. Такође смо се прикључили пројекту међуграничне сарадње са Угоститељском школом из Бијелог Поља, у Црној Гори. Надамо се да ће, уколико буду одабрани, добити средства за  тоалете и опремање саобраћајног кабинета и набавку возила за ђаке који се школују за звање возач. Очекујемо и  резултата конкурса организације СЕДА где смо аплицирали за набавку Це-ен-це машине неопходне за праксу ученика машинских образовних профила, набраја директор Муртезић.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]