Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У свету без посла готово 200 милиона људи

Објављено 28.05.2014.

Извоз, слободна трговина и директне стране инвестиције неће обезбедити развој сами по себи, упозорила је Међународна организација за рад (МОР) позивајући свет у коме је без посла 199,8 милиона људи да улаже у високо квалитетна радна места. У годишњем извештају “Свет рада” објављеном 27. маја, МОР оцењује да економски раст може да буде одржив само ако је заснован на сигурним и добрим условима рада, заради и борби против неједнакости. Додаје се и да су радна места, права, социјална заштита и дијалог “интегралне компоненте развоја”. Такође се указује да Европа, док се многе земље у развоју све оштрије боре против неједнакости и за унапређење квалитета послова и социјалне заштите, “као да иде у другом смеру”.

Како се навод у извештају, земље у развоју које су више улагале у тзв. квалитетне послове – оне са већом продуктивношћу и регуларним приходима, бележиле су бржи привредни раст од осталих напредних економија.

“Социјална заштита, поштовање основних стандарда рада и политике које подстичу формалну запосленост такође су кључне за отварање квалитетних радних места која доносе виши животни стнадард, већу домаћу потрошњу и укупан раст”, истакао је директор МОР Гај Рајдер (Guy Ryder), пренео је EurActiv.com.

Извештај показује да земље у развоју, у време када Европу мучи успорен економски опоравак, сустижу напредније економије инвестирањем у квалитетне послове.

У земљама које су улагале у квалитетна радна места од почетка 21. века, попут Сенегала, Перуа или Вијетнама, животни стандард је унапређен више него у другим земљама у развоју које нису обраћале много пажње на квалитетне послове.

Према подацима из извештаја, приход по становнику у Сенегалу, Вијетнаму или Тунису између 1980. и 2011. растао је у просеку по 3,3% годишње према расту од 1,8% у напредним економијама.

Ипак, 839 милиона људи још зарађује мање од два долара дневно, што је трећина радника у земљама у развоју али је то мање него почетком овог века, када је половина радника зарађивала мање од два долара.

Упозорава се и да око милијарду и по људи у земљама у развоју има несигурна радна места, односно да раде без уговора и заштите.

МОР у извештају истиче да социјална заштита мора да задржи централно место а заменик директора Организације за истраживања Моазам Махмуд упозорава на “два веома различита феномена која се бележе у исто време” када је реч о социјалној заштити.

“Многе земље у развоју, посебно у Латинској Америци и Азији, боре се против неједнакости и за унапређење квалитета послова, као и социјалне заштите. Насупрот њима, бројне развијене економије, посебно у Европи, као да иду у другом смеру”, рекао је Махмуд.

Из МОР указују и на бројне изазове пред Европом и светом на плану рада, укључујући пристојне услове рада, незапосленост младих, сиромаштво запослених.

Извештаје је упозорио и да само половина жена (50,3%) у радно активном добу у свету ради или тражи посао према 76,7% мушкараца, што је уазало на јаз од око 26 процентних поена.

Изненађујуће лоше резултате по учешћу жена на тржишту рада показала је Европа где је учешће мушкараца на тржишту рада за 14 процентних поена веће него жена, што је на нивоу резултата источне Азије.

“Велики број економски неактивних жена представља изгубљени економски потенцијал. Међутим, економски неактивне жене такође представљају потенцијал за убрзавање раста и заспослености и могу помоћи да се ублаже последице демографских промена и старења популације које већ погађа неке земље”, оцењује МОР.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]