Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Филе: Милијарду евра помоћи за регионалне пројекте

Објављено 28.10.2014.

eu_flag - ilustracijaЗемље Западног Балкана могу да рачунају на до милијарду евра из претприступних фондова као помоћ пројектима за повезивање у региону до 2020, а ЕУ је спремна да им помогне да добију још 10 милијарди евра у виду зајмова од међународних финансијских институција, рекао је 23. октобра у Београду европски комесар за проширење Штефан Филе. Иницијатива за повезивање кроз заједничке инфраструктурне пројекте покренута је на скупу земаља региона у Берлину, а о томе су разговори настављени 23. октобра у Београду. Наредни састанак требало би да се одржи у Приштини. Важан аспект ових скупова је и економско управљање и оснаживање у процесу европске интеграције, што је део новог приступа ЕУ у политици проширења.

Министри спољних послова и економије Србије, Косова, Албаније, БиХ, Црне Горе и Македоније и високи званичници Европске комисије састали су се 23. октобра у Београду с циљем да размотре програме који би могли да подстакну привредни раст и привуку приватне институције у регион.

Када је реч о пројектима регионалне сарадње, Филе је рекао да је на састанку разговарано о повезивању у саобраћају и енергетици међу земљама Западног Балкана и са ЕУ.

“ЕУ ће помоћи саветима и финансијски. ЕУ је спремна да подржи бољу повезаност са до милијарду евра у грантовима из инструмената претприступних фондова и са до 10 милијарди евра зајмова из међунродних финансијских институција до 2020″, рекао је Филе после састанка шефова дипломатија и министара економије Западног Балкана.

Европски комесар за проширење је подсетио да су се учеснице састанка обавезале да од 1. јануара Европској комисији подносе програм економских реформи што ће, како је оценио, послати добар сигнал инвеститорима.

Филе је рекао да нови приступ ЕУ економском управљању укључује кредибилан процес реформи и ојачани надзор Европске комисије што треба да помогне трансформацију привреда у региону у функционалне тржишне привреде које би се боље снашле с притиском конкуренције и силама тржишста у Унији.

Он је додао да би то требало да земљама Западног Балкана донесе користи од проширења пре уласка у ЕУ и да то значи изградњу “економких мостова”, као и “смањивање јаза” између БДП-а чланица ЕУ и замаља кандидата.

Потпредседник Европске комисије Јирки Катаинен који је учествовао на састанку оценио је да је јачање координације у смислу економског управљања и економских политика од изузетног значаја, јер проблеми из једне земље лако прелазе границе како у Европи, тако и у региону.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је изјавио да је у интересу свих спровођење успешних економских реформи с циљем да се успоставе здрави економски системи који ће омогућити подизање животног стандарда на здравим основама уз опоравак привреде и стварање доброг амбијента за стране инвестиције.

Дачић је рекао да то није могуће без инфраструктурног повезивања и додао да је Западни Балкан један од ретких регион у Европи и свету у коме се од једне до друге престонице путује и на десетине сати јер нема аутопута Београд-Сарајево, Ниш-Приштина и Београд-Подгорица.

Министар привреде Србије Жељско Сертић је рекао да је на састанку постигнута сагласност око много заједничких пројеката који ће се у будућности радити. Није међутим прецизирано о којим је пројектима реч.

Наредни састанак у Приштини

На састанку су учествовали и представници Албаније и Косово, што је посебно привукло пажњу јавности због односа Београда и Приштие као и напетости у односима Србије и Албаније након инцидента на утакмици две репрезентације. Неформални скуп је био организован по “Гимних формули” односно уз навођење имена министара а без навођења назива земаља.

Дачић је оценио да инциденти као што је онај који се догодио на фудбалској утакмици Србија-Албанија у Београду показују “колико је много времена и напора потребно да се дође до регионале стабилности и нормализације стања, а колико је мало тога довољно да све то уништи и да се поремете односи”.

“Зато радује да су на данашњем састанку учествовали министри спољних послова и економије из Албаније у сусрет превазилажењу проблема који су настали на фудбалској утакмици и у припреми посете председника Владе Албаније (Едија) Раме”, рекао је Дачић.

Дачић најавио да ће се овакав неформални састанак следећи пут одржати у Приштини, када нова Европска комисија ступи на дужност.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]