Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Финансирање главних активности у области миграција на Западном Балкану и у Турској

Објављено 15.10.2015.

izbegliceЕУ земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима обезбеђује финансијску и техничку помоћ. Циљ подршке је да се државама помогне да спроведу политичке и економске реформе како би испуниле обавезе неопходне за чланство у ЕУ. Ово се првенствено ради посредством Инструмента за претприступну помоћ (IPA). Средства IPA представљају сигурну инвестицију у будућност земаља проширења као и саме ЕУ. Претходна улагања у ове земље, као и она која ће уследити наредних година, била су и надаље ће бити усмерена на пројекте који се тичу интегрисаног управљања границама, прихватних центара за тражиоце азила и избеглице, те пројеката усмерених на борбу против трговине људима.

У периоду од 2007-2013, буџет програма IPA је износио 11,5 милијарди евра; наследник овог програма, IPA II, имаће буџет од 11,7 милијарди евра који ће у периоду од 2014-2020 бити искоришћени за развијање већ постигнутих резултата. Од 2007, претприступна помоћ за активности повезане са миграцијама на Западном Балкану и у Турској износи више од 600 милиона евра.

Србија

Укупна подршка активностима повезаним са миграцијама (реализованим и планираним):

54 милиона евра

Србији је од 2007. на име активности у области унутрашњих послова дато 45,6 милиона евра. Помоћ је фокусирана на технолошко унапређење инфраструктуре и опреме на граничним прелазима; унапређење и проширење објеката за смештај азиланата; нацрт новог закона о азилу и реформу националног азилног система. Од поменутог износа, укупно 13 милиона евра у оквиру IPA II је издвојено за изградњу заједничких граничних прелаза (Мучибабе, Јариње, Концуљ).

Делегација ЕУ у Србији у овом тренутку за Србију издваја 240.000 евра средстава из IPA II програма за решавање додатних потреба попут одлагања отпада и унапређења система водоснабдевања и канализације те других потреба идентификованих у сарадњи са Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања те Комесаријатом за избеглице.

Поред овог новца, ЕУ наставља да пружа подршку реформи азилног система у Србији на средњем и дугорочном плану. У оквиру IPA, до сада је већ издвојено око 8,2 милиона евра за пројекте који су већ у процесу реализације или је њихова реализација планирана за нареду годину:

  • 3,2 милиона евра ће бити искоришћено за проширење смештајних капацитета за мигранте у Србији;
  • Твининг пројекат у вредности од милион евра се већ спроводи са циљем израде нацрта новог закона о азилу и убрзања реформи азилног система;
  • 4 милиона евра је издвојено за даљи развој система за контролу граница у Србији.

(…)

Помоћ већем броју земаља

Од новембра 2015, почиње реализација програма регионалне подршке за управљање миграцијама на Западном Балкану и у Турској у оквиру програма IPA II у трајању од три године и буџетом од осам милиона евра. Захваљујући програму, земље ће моћи да пруже бољи одговор на прилив миграната, између осталог, бољом идентификацијом миграната, унапређеном разменом информација и полагањем темеља за налажење трајних решења за повратак. Пројекат ће спроводити Комисија заједно са надлежним агенцијама ЕУ, укључујући Frontex као и Међународну организацију за миграције (IOM) и Агенцију УН за избеглице (UNHCR).

Средства за хуманитарну помоћ избеглицама и тражиоцима азила

Европска комисија је 26. августа 2015. издвојила 1,74 милиона евра хуманитарне помоћи како би помогла избеглицама и мигрантима у Србији и Бившој Југословенској Републици Македонији.

Ово је подршка партнерским хуманитарним организацијима које раде на обезбеђивању елементарних хуманитарних потрепштина попут пијаће воде, хигијенских средстава, здравствене заштите, склоништа. Помоћ је усмерена и на обезбеђивање заштите избеглицама и мигрантима, унапређење прихватних центара, координацију и подношење извештаја о питањима миграција у региону.

Европска комисија је недавно издвојила 240.000 евра хуманитарне помоћи Бившој Југословенској Републици Македонији и Србији као одговор на ванредно стање. Средства су каналисана кроз Фонд за хитну помоћ Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Ово обухвата:

Хуманитарну помоћ ЕУ у износу од 90.000 евра БЈР Македнији, издвојену 31. јула. Помоћ је у потпуности распоређена при чему је од ње имало користи више од предвиђених 3.750 корисника, будући да је у оквиру ове транше помоћи укупно 4.600 лица добило прехрамбене и хигијенске пакете те друге ставке попут ћебади и комплета за прву помоћ; од јула до септембра је испоручено 10.000 литара воде медицинским тимовима који су обавили 26.300 интервенција, које су делимично финансиране средствима ЕУ.

Хуманитрану помоћ Србији у износу од 150.000 евра, издвојену 20. августа. Испоручено је на десетине хиљада пакета хране, уклучујући храну за бебе, као и 38.000 пакета са средствима за личну хигијену. Очекује се да помоћ обухвати 67.500 људи.

За ове земље су планирана додатна средства у износу од 17 милиона евра, од чега већи део представља средства преусмерена из других фондова.

Механизам ЕУ за цивилну заштиту

Механизам ЕУ за цивилну заштиту може бити активиран за пружање материјалне помоћи за подршку државама да се изборе са приливом избеглица и тражилаца азила. Механизам обезбеђује краткорочну хитну помоћ попут људства и опреме, склоништа, медицинског материјала и других непрехрамбених ставки, укљућујући експертску помоћ. Земље могу затражити помоћ од Механизма ЕУ за цивилну заштиту који се ставља на располагање и земљама у ЕУ и онима изван ње. Механизмом координира Координациони центар Европске комисије за кризне ситуације који организује испоруку материјалне помоћи у кризним ситуацијама.

Србија је активирала Механизам 21. септембра. Координациони центар Европске комисије тесно сарађује са српским властима и другим земљама које учествују у раду Механизма како би брзо одговорио на захтев Србије.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]