Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Фондација за отворено друштво: Конкурс у оквиру програма „Социјална и економска правда” (рок: 31.5.2021)

Објављено 20.05.2021.

Fondacija za otvoreno društvo SrbijaФондација за отворено друштво расписала је конкурс у оквиру програма „Социјална и економска правда”, који је посвећен промоцији јавних политика и економских пракси које изграђују социјално и економски праведно, еколошки одрживо и демократско друштво.

На конкурс се могу поднети пројекти посвећени:

  • укључивању грађана, посебно неформалних радника и социјално угрожених група (жене, Роми, неформални радници) у шири социјални дијалог и кључне реформске процесе (укључујући процес европских интеграција), како би се зауставила ерозија и унапредило поштовање економских и социјалних права, а посебно права на рад, образовање и здравље;
  • заговарању усвајања праведније пореске политике и других јавних политика које могу допринети смањивању неједнакости и ублажавању дугорочних социо-економских ефеката пандемије COVID-19, нарочито на оне групе, секторе и општине односно подручја који су кризом најпогођеније;
  • повећавању транспарентности и инклузивности у одлучивању и јачању одговорности јавних власти при спровођењу мера, програма и инвестиција које имају значајан социо-економски утицај, нарочито на локалном нивоу;
  • развијању, промоцији и заговарању за креирање подстицајног окружења (укључујући фискалне и мере државне помоћи) за праксе солидарне економије, које стављају добробит запослених испред профита, доприносе економском оснаживању најугроженијих и повећавају отпорност локалних заједница на негативне ефекте тржишта – попут етичких банака, задруга и социјалног предузетништва.

Фондација посебну пажњу посвећује иновативним иницијативама којима се директно укључују грађани и које за циљ имају конкретне друштвене промене и развијање широких мрежа солидарности и заједничког ангажмана грађана и активистичких организација, академске заједнице, think-tank-ова, синдиката и медија.

Пројекте могу поднети организације и институције грађанског друштва (удружења грађана, неформалне групе грађана, актери независне културе и уметности, академске институције, think-tank организације, синдикати, медији итд.), државни и локални органи, институције и установе и сл. Подносилац пројекта мора бити регистрован или имати пребивалиште у Републици Србији. Предност ће имати пројекти који непосредно и јасно комуницирају са грађанима, засновани су на иновативним и креативним приступима и методологијама и хоризонтално се повезују са другим актерима грађанског друштва.

Пројекти се подносе искључиво на прописаним формуларима које можете преузети на сајту Фондације. Сваки предлог пројекта мора да садржи попуњене обрасце: предлог пројекта, буџет и упитник за организације/институције. Објављени обрасци се не смеју мењати. Обрасци који се подносе електронским путем не морају да буду потписани и оверени печатом приликом конкурисања.

Број пројеката који се подносе на конкурс није ограничен (самостално или у партнерству). Фондација охрабрује потенцијалне подносиоце да реално процене сопствене капацитете за реализацију предложених пројеката. Капацитети организација које подносе више пројеката биће цењени на основу свих предложених пројеката. Пројекат може да се поднесе и уколико подносилац има текући пројекат који подржава Фондација.

Пројекти се подносе искључиво електронском поштом на адресу office.projekti@osfserbia.org. Рок за подношење пројеката је 31. мај 2021. Рок за доношење одлука о подршци пројектима је 60 дана од дана закључења конкурса. Сви подносиоци пројеката ће примити писану информацију о исходу одлучивања о поднесеним пројектима на адресу електронске поште назначену у предлогу пројекта.

Више информација и конкурсну документацију потражите на www.osfserbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]