Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Циркуларна економија за одрживи развој у Србији

Објављено 20.03.2019.

Od linearne ka cirkularnoj ekonomijiТоком 2018, препознајући значај циркуларне економије за животну средину, иновације, економски раст и стварање нових радних места, UNDP је започео пројекат „Платформа циркуларне економије за одрживи развој у Србији”.  У партнерству са Владом Србије, приватним сектором, академским установама, креативним индустријама и организацијама цивилног друштва, UNDP ради на промени линеарног приступа производњи и потрошњи (узми-направи-баци) у правцу циркуларне економије, у следећим секторима: пластика за једнократну употребу, текстил и намештај, као и вишкови хране. Ова иницијатива обухвата идентификацију и уклањање регулаторних препрека са којима се компаније суочавају у унапређењу циркуларности свог пословања, промовисање добре праксе и модела циркуларног пословања, као и заједничку израду мапе пута за циркуларну економију у Србији. Ови стратешки планови ће дефинисати жељене исходе и идентификовати главне кораке или резултате неопходне за достизање постављених циљева.

UNDP ће такође тестирати иновативне финансијске механизме, као што су утицајно инвестирање, да би се подстакло стварање финансијског оквира за прелазак на циркуларну економију.

Упоредо с тим, да би се промовисао еко-дизајн и његово коришћење за образовање нових генерација дизајнера, објављен је позив младим дизајнерима да предложе иновативна решења која промовишу циркуларност производа и материјала у индустрији намештаја. Аутори најбољих решења циркуларног дизајна имаће прилику да сарађују да домаћим произвођачима намештаја и да представе прототипове на Међународном сајму намештаја 2020.

Да би започела изградња „циркуларне културе“ и да би се овај концепт приближио млађим генерацијама, организује се серија едукативних предавања и креативних радионица са ученицима. Ученици се подстичу да размишљају о смањењу отпада у свом свакодневном животу, као и о креативним начинима да се постојећи отпад користи за израду нових производа или уметничких дела.

Да би започело смањење вишкова хране, организована је серија радионица у партнерству са Министарством заштите животне средине, Привредном комором Србије, приватних компанијама, Банком хране, Удружењем угоститељских објеката и социјалним предузећима, ради представљања иновативних решења за смањење отпада од хране и опција за коришћење вишкова хране као ресурса.

UNDP такође подржава међународни фестивал одрживости под називом „Циркулиши” у Београду, у мају 2019, у сарадњи са организацијом цивилног друштва Миксер, који је посвећен подизању свести о циркуларној економији и потреби промене свести у вези са начином коришћења ограничених ресурса и онога што се сматра отпадом. Кроз различите формате, као што је Међународна конференција о циркуларној економији „Преокрет / Shift”, тематске панеле, „circulaton“, изложбу иновација, дизајн зону, уметничке инсталације, дечију зону, део за урбану храну, фестивал ће се бавити различитим аспектима циркуларне економије и покушати да изнађе нова и иновативна решења за одрживије друштво.

Заједнички циљ свих ових активности је подршка одрживом развоју у Србији, развоју који стимулише иновације и конкурентност, штити животну средину и здравље, а истовремено осигурава да нико не буде изостављен или искључен из напретка.

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]