Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Шанса у пиротском ЗИП-у

Објављено 06.09.2013.

Под кровом нове, модерне зграде послује 10 фирми са 30 запослених

Под кровом нове, модерне зграде послује 10 фирми са 30 запослених

У Пироту од прошле јесени ради бизнис инкубатор који је основала Канцеларија за младе ове општине са југоистока Србије, а у коме је 30 младих особа нашло упослење. Успешни резултати рада донели су признање локалној самоуправи – награду „МЛАДГРАД 2013“.

Међу пет локалних самоуправа које су се нашле на списку добитника овогодишње награде „МЛАДГРАД 2013”,  на првом месту је општина Пирот, тачније тамошња Канцеларија за младе, и то због – како је образложено – укупног доприноса унапређењу положаја младих у локалној заједници. Разлог је више него оправдан: отворили су ЗИП Центар (Запошљавање и предузетништво), први бизнис инкубатор у коме је посао нашло 30 младих, а  који и после годину дана рада успешно послује.

У новој, модерној згради, у непосредној близини аутобуске станице, на другом спрату је канцеларија студија „Пидизајн”. Четворица другара, који су пре формирања ЗИП-а били незапослени и из хобија правили сајтове и бавили се графичким дизајном, сада су запослени у мини студију.

Већ су ангажовани да направе сајт општине, туристичке организације, једног хуманитарног удружења, а имају наручиоце и из Америке! Млади Александар Костић, директор фирме, каже да је до оснивања инкубатора, тачније ЗИП Центра, најчешће радио у слободно време, тј. ноћу.

Четворица другова основала ПИДИЗАЈН и после годину дана задовољни пословањем

Четворица другова основала ПИДИЗАЈН и после годину дана задовољни пословањем

– Од завршетка школовања, скоро две године безуспешно сам тражио посао. Сада сам сопствени газда, каже помало стидљиво. Пре тога прошао је обуку коју му је омогућена, оспособио се да води  фирму, има радно време од 9 до 14 часова. – Нисмо ништа знали, ни како се отвара фирма, нити смо имали средства да покренемо посао. Овде смо добили на готово: пословни простор под условима повољнијим од тржишних, Интернет, увек можемо да се обратимо са неким питањем из менаџмента, каже Костић. Осим њега, ту су Саша Миљковић и Марко Џунић.

Милан Нејковић је задужен за промовисање „Пидизајна”. – За првих годину дана рада смо више него задовољни. У плану је да користимо заједничку салу у Центру, како бисмо организовали промоције о важности присуства на Интернету за пословне субјекте, школе, удружења; тачније, свима који би могли да буду наши клијенти, појашњава Нејковић.

ЗИП Центар је покренут од нуле. Најпре је сазидана зграда на месту некадашње месне заједнице, потом је уследио позив младима да се јаве са својим идејама, а након одабира уследила је обука и усељење у просторије, каже Милош Цолић, координатор Канцеларије за младе и директор ЗИП Центра.

Под истим кровом су продавница боја и лакова, козметички салон, две превозничке агенције, књиговодствена агенција, сувенирница, туристичка агенција, грађевинска фирма…

Зграда ЗИП Центра налази се у непосредној близини аутобуске станице, сазидана је на месту бивше месне заједнице. Идеја је да се на крову дозидају просторије и отвори хостел.

Зграда ЗИП Центра налази се у непосредној близини аутобуске станице, сазидана је на месту бивше месне заједнице. Идеја је да се на крову дозидају просторије и отвори хостел.

Читав пројекат је вредан 370.000 евра од којих је Европска унија преко Европске комисије обезбедила 330.000 а општина Пирот 39.000 евра. Обухвата и општине Белу Паланку, Димитровград и Бабушницу. Имплементација је почела марта 2011. и предвиђено је да траје две године, реферише Цолић. После прве године рада, овог октобра спремају се да славе први рођендан и више су него задовољни. Наиме, статистика каже да 50 одсто бизнис инкубатора прву године не преживи.

– Како ми послујемо најбоље говори податак да су све фирме од првог дана ту, раде и даље и највећи број њих је на „на нули”. Сам ЗИП има двоје запослених и на граници је самоодрживости. Такође, размишљамо о пројекту бизнис инкубатора – али производних делатности, такође за младе до 35 година, открива Цолић даље планове. То је за сада у фази писања пројекта, а од конкретних ствари већ постоји  агенда за осам обука за станаре Центра, као и умрежавање у Форум бизнис инкубатора.

Иначе, према Стратегији економског развоја Србије до 2020. године кључну улогу у нашој земљи требало би да имају мала и средња предузећа у којима би посао нашле управо особе до 30 година.

Пиротска Канцеларија за младе није заборавила ни сегмент  слободног времена. Прошле године отворили су Омладински културни центар где је четири месеца организовано  више од 50 догађаја. Од концерата, трибина, семинара, радионица, културних вечери, до акције рафтинга на Нишави…

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]