Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Швајцарци гласали против ограничавања имиграције

Објављено 04.12.2014.

ballot-box - ilustracijaГрађани Швајцарске у недељу су три пута заокружили не и гласали против ограничавања имиграције, против повећања резерви злата и против укидања посебних пореских олакшица за богате странце који живе у тој земљи. Од осам милиона грађана Швајцарске, око четвртина су странци, а број имиграната био би, да су Швајцарци гласали за, смањен са око 80.000 на 16.000 годишње. Референдуми одржани 30. новембра део су “бујице” иницијатива у швајцарском систему директне демократије који су запретили да тој земљи, која није чланица Европске уније, покваре репутацију стабилности.

У швајцарској јавности све се чешће чује да је земља под опсадом странаца који јој урушавају културу, као и трговинских партнера који последњих година траже од Швајцарске да укине банкарску тајну.

“Резултати референдума о злату и имиграцији показују да швајцарски грађани желе доследну међународну економску политику, као и да не желе нове тензије са суседима из Европске уније”, оценио је професор међународне економије на Универзитету Ст. Гален (Gallen) Рето Фелими (Foellmi), пренео је EurActiv.com.

Предлог да се годишња имиграција скреше за три четвртине, који је дала еколошка група Екопоп (Ecopop), одбацило је 74% изашлих на референдум.

На референдум о ограничавању броја имиграната на само 0,2% броја резидената гледало се као на гласање о ставу Швајцарске о споразумима са ЕУ, највећим трговинским партнером те земље.

Исход тог референдума омогућава швајцарској влади да настави са покушајима да спасе билатералне споразуме са ЕУ након што је у фебруару усвајање претходног предлога у увођењу квота за имигранте из ЕУ довело у питање опредељеност Швајцарске за слободу кретања људи, кључно начело европских уговора.

Иницијативу “Сачувајмо наше швајцарско злато” предложила је странка са деснице Народна партија која сматра да је централна банка протеклих година продавала превише злата. Против те иницијативе, како су јавили швајцарски медији, гласало је 77% бирача.

Циљ иницијативе био је да Народна банка Швајцарске повећа резерве злата на 20% укупне имовине са око 8% сада и да јој се забрани да продаје злато.

Народна банка је поздравила исход референдума истакавши да би јој другачији резултат “озбиљно умањио” могућност да штити интересе земље стабилним ценама избалансираним са економским развојем.

Швајцарска министарка финансија Евелин Видмер-Шлумпф (Eveline Widmer-Schlumpf) рекла је да гласање доказује поверење људи у централну банку, као и чињеницу да се злато више не сматра толико значајним као некада.

Треће изјашњавање било је о укидању посебних пореских олакшица за богате странце који живе у Швајцарској. Против те мере гласало је готово 60% бирача а само је један од 26 кантона у земљи био за уклањање јединствене стопе пореза која привлачи “супер богаташе”.

Одвојени предлози, које су дали конзервативци, еколози и либерална група, нису прошли јер за њих нису гласали већина бирача и сви швајцарски кантони.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]