Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Шта треба да знаш ако се селиш у иностранство и имаш оштећење слуха?

Објављено 28.09.2021.

SIPRU Blog o socijalnom uključivanjuПише: Сара Ђурђевић (Блог о социјалном укључивању)

Колико год биле лепе и узбудљиве, селидбе су увек изазовне. Са собом носе безброј мисли о стварима које се не смеју оставити, изгубити, заборавити. Посебно када је реч о оним селидбама на дуже и у другу државу. И посебно уколико твоје здравствено стање захтева прављење додатне „to do“ листе.

У току селидбе у Италију, направила сам низ пропуста и погрешних потеза чије ме последице из дана у дан подсећају да планови и ја нисмо потписали мировни споразум. У великој мери је ту реч о стварима које изгледају као ситнице, али су прилично важне када имаш оштећење слуха. Ради избегавања понављања истих грешака, у наставку представљам чек-листу за све што би било добро да урадиш или провериш пре него што кренеш на пут.

Закажи преглед код доктора

Провери слух. Можда је потребно да ти се исперу уши и боље је да не размишљаш о томе када ти је све ново, када не разумеш језик и када не знаш коме да се обратиш. Истовремено можеш да се посаветујеш са лекаром о потенцијалним лековима које треба да имаш уз себе уколико осетиш болове, као и да видиш (уколико одлазиш у неку даљу земљу која се разликује по питању климе и других фактора) да ли постоје информације које су значајне за одржавање здравственог стања и заштите од потенцијалних инфекција.

Уради сервис слушних апарата

У складу са последњом провером слуха, неопходно је да провериш јачину звука, као и друге елементе који се тичу самог рада слушних апарата.

Понеси последњи извештај од лекара

Ово је велика вероватноћа да ћеш заборавити, а изузетно је важно. Претпоставићу да апарате увек подешаваш у истом сервису/радњи, што значи да твоји претходни аудиограми могу да се пронађу у бази података. Чак и уколико се разликују након сваке посете лекару, вероватно су довољно слични за почетну поставку сервиса према којој се управља даља измена квалитета звука. Међутим, у новој земљи и у новој радњи или сервису слушних апарата не постоје твоји претходни подаци. Понављам – не заборави да понесеш последњи аудиограм.

Провери где се налази радња слушних апарата

Могуће је да у месту где ћеш живети нема ниједне радње за продају слушних апарата и проверу слуха. Вероватноћа за то је мала, али свакако је важно проверити – да ли постоји, где се налази, колико је удаљена, да ли је могуће подесити слушне апарате, шта се плаћа и које су цене. То ће ти смањити анксиозност и моћи ћеш боље да планираш време, буџет и наредне кораке.

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanju

Купи батерије

У зависности од тога да ли у близини новог стана/куће постоји сервис и које су цене батерија, можеш да одлучиш да ли ћеш их купити пре селидбе и понети више паковања. На Сардинији се цене батерија минимално разликују, али ја нисам желела да размишљам, па сам купила довољно батерија за наредних седам месеци, колико је првобитно требало да останем овде.

Распитај се које услуге су покривене осигурањем

Уколико имаш уплаћено путно здравствено осигурање, провери да ли то осигурање обухвата куповину нових слушних апарата у случају да се они покваре. Уколико не укључује, размисли о томе да доплатиш укључивање те опције (ја нисам проверавала да ли је могуће, али дефинитивно је нешто што би било корисно).

Понеси старе слушне апарате (за сваки случај)

Квар слушних апарата се не дешава често, али када се деси, следи потпуно искључење из света. Зато не би било лоше да понесеш резервне (старе) слушне апарате, уколико их имаш. Да преживиш док не поправиш покварене или не купиш нове.

БОНУС: Уколико често квасиш косу, потруди се да избегнеш контакт слушних апарата са влагом

Ја никад нисам водила рачуна о томе да ли ћу слушне апарате ставити непосредно након купања у мору или базену, када ми је коса још увек мокра. Некада ти поступци нису имали последице, јер то нисам радила сваки дан. Сада живим на мору и често идем на плажу, што је довело до пречестог контакта слушних апарата са влагом и  до тога да моји апарати више не раде добро.

Сигурна сам да ова листа није коначна и да постоје ствари за које још увек нисам открила да их је неопходно урадити пре селидбе. Уколико сазнам, јавићу вам. До тад, желим вам срећан пут и добро здравље!

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanju

———-

Текст „Шта треба да знаш ако се селиш у иностранство и имаш оштећење слуха?” изворно је објављен на Блогу о социјалном укључивању. Остале блогове Саре Ђурђевић можете прочитати овде.

Уколико желите да прочитате и текстове других аутора/ки Блога о социјалном укључивању, кликните на линк.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]