Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Јавни позив за избор корисника пројекта „Социјална инклузија и економско оснаживање ромске популације у 11 општина у Србији” (рок: 4.9.2021)

Објављено 30.08.2021.

IlustracijaРасписан је Јавни позив за избор корисника пројекта „Социјална инклузија и економско оснаживање ромске популације у 11 општина у Србији” за Меру 1 – Економска подршка. Пројекат „Социјална инкулузија и економско оснаживање ромске популације у 11 општина у Србији” спроводе Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и немачка организација Удружење самарићанских радника (Arbeiter-Samariter-Bund – ASB) у сарадњи са Удружењем грађана Иницијатива за развој и сарадњу (IDC), Форумом Рома Србије и корисничким локалним самоуправама Беочин, Шид, Суботица, Жабари, Босилеград, Бујановац, Димитровград, Лесковац, Сурдулица, Владичин Хан и Врање. Пројекат финансира Немачка развојна банка KWF (у даљем тексту: Донатор) у оквиру програма „Јачање социјалне инфраструктуре у општинама погођеним избегличком кризом“.

Мера 1 – Економска подршка има за сврху: а) указивање на могућности за покретање приватног бизниса; b) да корисници стекну знања и вештине неопходне за развијање пословних планова, на основу којих би могли да идентификују изворе за финансирање својих пословних идеја; c) да их информише о расположивим средствима за финансирање предузетничких идеја, самозапошљавања и субвенција са обе стране административне линије; d) да их упознају са основним правним оквиром и процедурама за регистрацију различитих облика привредних друштава и вођење послова.

Мера ће се састојати од следећих подактивности:

1.1. Имплементације основних тренинга за покретање бизниса;

1.2. Стручно-едукативних тренинга;

1.3. Бизнис подршке, саветовања и мониторинга;

Право на подршку имају повратници, Роми, али и локално угрожено становништво који имају пребивалиште/боравиште на територији неке од корисничких општина (Беочин, Шид, Суботица, Жабари, Босилеград, Бујановац, Димитровград, Лесковац, Сурдулица, Владичин Хан и Врање), као и чланови њихових породица која имају пребивалиште/боравиште на територији једне од корисничких општина.

Због изузетно локалне природе пројекта, активности ће се реализовати у блиском партнерству са општинама. Подршка предвиђена пројектом распоређиваће се по месту пребивалишта потенцијалних корисника у односу на корисничке општине.

Комисија ће процес селекције пријављених корисника у оквиру Мере 1 – Економска подршка извршити на следећи начин:

  1. Избор најмање 120 корисника за подршку кроз обезбеђивање основних обука за покретање бизниса
  2. Избор 100 корисника за почетно и контунуирано стручно образовање (ВЕТ). Ове обуке обухватају области као што су услужни техничари, фризер/фризерка, кувари/куварице, тесари, итд.
  3. Избор корисника који су прошли стручно образовање за даљу менторску подршку у бизнису, пословно саветовање и мониторинг.

Сви кандидати који се пријаве за основну обуку за покретање бизниса касније ће имати право да се пријаве за стручно образовање, а сама обука ће, осим у образовне сврхе, имати и сврху кључног услова за одабир будућих учесника стручног образовања.

Потребна документација за подношење Пријаве на Јавни позив за избор корисника пројекта „Социјална инкулузија и економско оснаживање ромске популације у 11 општина у Србији” за Меру 1 – Економска подршка:

  • Сагласност за обраду података о личности (SM1-EP);
  • Попуњен пријавни образац (PM1-SP); који садржи изјаву да су повратници (за апликанте који припадају повратничкој популацији);
  • Изјава о припадности ромској националној мањини за припаднике ове мањине; (за апликанте који припадају тој националној мањини); изјава да су незапослени уколико се не налазе на евиденцији НСЗ), за апликанте који су незапослени.
  • Фотокопија личне карте;
  • Сагласност законског заступника (родитеља, старатеља) апликанта који је навршио 16 година, а није навршио 18 година, да учествује у Јавном позиву (за апликанте који су млађи од 18 година).

Преузмите конкурсну документацију:

Пријава за подршку у оквиру Мере 1– Економска подршка, са пратећом документацијом, подноси се у канцеларијама IDC-а у Београду (Милана Ракића 65а, 11000 Београд), преко канцеларије FRS-а (Војводе Добрњца 30/8, 11000 Београд), лично или поштом.

За све додатне информације можете се обратити канцеларији IDC- а на телефон 011/31-29-992, канцеларији FRS-а на тел. 060/717-24-27 и ASB-а: 011/311-73-18

Јавни позив је отворен до 4. септембра 2021. године.

Више информација о пропозицијама позива и начину бодовања кандидата потражите на asb-see.org.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]