Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Јавни позив за избор ЈЛС за израду и спровођење модела структурираног дијалога са младима (рок: 2.9.2018)

Објављено 21.08.2018.

strukturirani dijalogУ оквиру пројекта „Заједно за младе“ који реализује у сарадњи са Министарством омладине и спорта, Кровна организација младих Србије – КОМС отвара Јавни позив за избор пет (5) јединица локалне самоуправе за израду и спровођење модела структурираног дијалога са младима. КОМС позива јединице локалне самоуправе (општине/градове) које ће уз подршку КОМС-а  имплементирати пилот-пројекте на тему локалног структурираног дијалога, са циљем повећања одговорне бриге о младима, учешћа младих у доношењу одлука и побољшања квалитета живота младих у локалним заједницама.

Кровна организација младих Србије ће за изабраних 5 локалних самоуправа организовати обуку од 21. до 23. септембра. Обука ће бити организована на тему структурираног дијалога, како би се будући локални координатори/ке на самом почетку упознали са методологијом, применом структурираног дијалога на локалном нивоу, могућностима за прилагођавање таквог модела у њиховој локалној заједници, али ће обука имати за циљ и да им омогући да науčе како да обраде све информације које на локалу добијају како од младих тако и од доносиоца одлука, и формулишу их у конкретну јавну политику чију ће примену заговарати у својој општини/граду.

Локални координатори ће уз помоћ КОМС-а покренути и координисати укупно пет локалних иницијатива, које ће бити финансиране од стране КОМС-а. Локалне иницијативе ће бити реализоване у октобру 2018. године. КОМС ће дати подршку локалним координаторима да у сарадњи са младима креирају предлоге иницијатива и исте организују у својим локалним заједницама, а најпре кроз сарадњу са доносиоцима одлука.

Процес пријављивања

Свака локална заједница може пријавити две особе као локалне координаторе – једну из локалне управе (предност имају локалне канцеларије за младе), а другу из цивилног друштва. Пријава се подноси заједнички – на једном формулару. Циљ је да локални координатори заједнички раде на унапређењу положаја младих и успостављању структурираног дијалога на локалном нивоу.

Приликом избора учесника/ца и локалних заједница као критеријуми ће се користити регионална заступљеност, постојање институција и процедура омладинске политике, заговарање унапређења положаја младих, мотивација за учествовање у структурираном дијалогу и претходна заједничка сарадња између локалне управе и организација цивилног друштва.

Да бисте се пријавили на јавни позив довољно је да попуните пријавни формулар који можете да преузмете овде и да га пошаљете имејлом на адресу konkurs@koms.rs са назнаком “Пријава за ЈЛС за развој структурираног дијалога”.

Пријаве су отворене до 2. септембра 2018. године до 23:59.

За све додатне информације се можете обратити Бобану Стојановићу на boban.stojanovic@koms.rs

О структурираном дијалогу

Структурирани дијалог је континуирани процес консултација између младих и доносиоца одлука у циљу заједничког дефинисања и спровођења политика значајних за младе на свим нивоима. Структурирани дијалог осигурава активно учешће младих у процесима доношења одлука тако што им даје простор да слободно износе своја мишљења и препоруке, доприносећи тако унапређењу положаја младих. Структурирани дијалог настао је као резултат десетогодишњег заговарачког процеса за побољшање положаја младих у Европи. Први пут се као термин спомиње у Одлуци Савета министара за младе из 2005. године. Ова Одлука је позвала све државе ЕУ да покрену процес консултација са младима у држави, али и осталим релевантним актерима – организацијама цивилног друштва, као и представницима доносилаца одлука. Овај специфични процес омогућава европским институцијама да прикупе важне информације о темама значајним за популацију младих у Европи. Циљ целокупног процеса јесте да препоруке и мишљења младих нађу своје место у националним и ЕУ омладинским политикама, како би се поспешио квалитет живота младих широм Европе. Више о моделу структурираног дијалога можете прочитати на www.dijalog.rs.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]