Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Менторска подршка у припреми концепта предлога пројекта за конкурс IPA 2013 „Обезбеђивање трајних стамбених решења и побољшање инфраструктуре у ромским насељима“

Објављено 01.08.2016.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије донео је одлуку да ПРОДУЖИ ТРАЈАЊЕ Јавног позива за пружање менторске подршке у припреми концепта предлога пројеката, с обзиром на то да је Министарство финансија Републике Србије – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније продужило рок за подношење концепата предлога пројеката за конкурс IPA 2013 “Обезбеђивање трајних стамбених решења и побољшање инфраструктуре у ромским насељима” до 23. септембра 2016. године. Нови рок до ког локалне самоуправе и/или удружења грађана могу проследити своје концепте предлога пројекта Тиму јесте 14. септембар 2016. године.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије жели да пружи менторску и саветодавну подршку локалним самоуправама и удружењима грађана (са седиштем у Републици Србији), у припреми концепта предлога пројекта за конкурс IPA 2013 „Обезбеђивање трајних стамбених решења и побољшање инфраструктуре у ромским насељима“ (информације о овом конкурсу доступне су на сајту Министарства финансија – Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније).

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (у даљем тексту: Тим) препознао је овај конкурс као изузетно значајну прилику за унапређење положаја припадника/ца ромске националне мањине, као једне од најосетљивијих друштвених група у Републици Србији. Овим позивом Тим настоји да подржи партиципацију становништва ромске националности као крајњих корисника предложених пројеката, проактиван приступ свих релеватних актера на локалном нивоу и развој локалне заједнице у целини.

Саветодавна подршка Тима подразумева давање коментара и предлога за измене и допуне припремљених концепта предлога пројеката, као и усмеравање пројектних идеја у циљу што ефикаснијег и делотворнијег утицаја на крајње кориснике/це. Тим може пружити подршку и око превођења финалних концепта предлога пројекта, на које је дао коментаре и/или сугестије, са српског на енглески језик.

Локалне самоуправе и/или удружења грађана своје концепте предлога пројекта, у виду попуњеног формулара, могу проследити Тиму најкасније до 14. септембра 2016. године, под следећим условима:

  • концепт предлога пројекта задовољава све следеће формалне критеријуме конкурса: услове за аплицирање (тачке 2.1.1., 2.1.2 у смерницама конкурса), тип активности које могу бити подржане (тачка 2.1.4. у смерницама конкурса) и трошкове који могу бити покривени за предложене активности (тачка 2.1.5. у смерницама конкурса);
  • локална самоуправа на чијој територији ће се пројекат реализовати има ангажованог координатора за ромска питања или друго службено лице задужено за послове унапређења људских права и/или положаја осетљивог становништва;
  • удружење грађана које је носилац или партнер на пројекту реализовао је своје активности у претходном периоду на територији локалне самоуправе на коју се концепт предлога пројекта односи,
  • локална самоуправа и/или удружења грађана реализовала су процес консултација са становницима ромског насеља о решењима која ће унапредити њихово становање и на основу тих информација су развиле концепт предлога пројекта. Процес консултација (реализован за потребе аплицирања на овај конкурс или за неке друге потребе у ранијем периоду) може бити илустрован у писаној форми (кроз извештај о прикупљеним информацијама) и/или аудио-визуелној форми (кроз снимљене интервјуе, документарне видео клипове, фотографије са реализованих радионица и сл.

Пријава треба да садржи (на српском или енглеском језику):

  • концепт предлога пројекта у приложеном формулару на српском или енглеском језику (Напомена: формулар на српском језику представља незваничан превод првог дела оригиналног формулара и треба га користити само за незваничне сврхе),
  • доказ/изјаву локалне самоуправе о ангажовању координатора за ромска питања или другог службеног лица задуженог за послове унапређења људских права и/или положаја осетљивог становништва,
  • информације о искуству и активностима удружења грађана на територији на коју се концепт предлога пројекта односи,
  • доказ о спроведеним консултацијама са крајњим корисницима о концепту предлога пројекта.

Пријаве се достављају до 14. септембра на e-mail адресу dragana.jovanovic@gov.rs. Пријаве које не задовољавају наведене услове неће бити разматране за пружање менторске и саветодавне подршке. Попуњен формулар и пратећу документацију можете послати на енглеском или српском језику. За све информације или појашњења можете се обратити на email адресу: dragana.jovanovic@gov.rs.

Формулар на српском језику можете преузети ОВДЕ (Незванични извод из формулара само за потребе овог позива – ДЕО А).

Формулар на енглеском језику можете преузети ОВДЕ (Незванични извод из формулара само за потребе овог позива – ДЕО А).

Предвиђена динамика Тима у пружању саветодавне и менторске подршке:

  • Заинтересоване локалне самоуправе и/или удружења грађана који испуњавају горе наведене критеријуме, пријаве и пратећу документацију шаљу Тиму најкасније до 14.09.2016. на email адресу: dragana.jovanovic@gov.rs,
  • Тим обавештава кандидате да ли испуњавају тражене формалне услове за менторску и саветодавну подршку најкасније до 15.09.2016,
  • Тим доставља коментаре и сугестије на одабране концепте предлога пројеката најкасније до 21.09.2016,
  • Кандидати обавештавају Тим о усвојеним коментарима/сугестијама уз образложење уколико неке сугестије Тима не желе да уваже најкасније до 23.09.2016.

Корисне публикације у вези са унапређивањем услова становања Рома и Ромкиња:

 

АНЕКС: Извод из конкурса IPA 2013 „Обезбеђивање трајних стамбених решења и побољшање инфраструктуре у ромским насељима“ (незваничан превод)

Носиоци предлога пројекта и сарадници:

  • уколико је носилац предлога пројекта локална самоуправа Републике Србије, мора да делује у сарадњи са организацијом цивилног друштва (ОЦД) или међународном организацијом у својству кандидата сарадника. На пројекту могу да учествују и други сарадници.
  • уколико је носилац предлога пројекта организација цивилног друштва (ОЦД), мора да делује у сарадњи са локалном самоуправом Републике Србије у својству кандидата сарадника. На пројекту могу да учествују и други сарадници.
  • уколико је носилац предлога пројекта међународна организација, треба да  делује у сарадњи са локалном самоуправом Републике Србије, у својству кандидата сарадника. На пројекту могу да учествују и други сарадници.

Трајање:
Планирано трајање предложеног пројекта не може бити краће од 12 месеци, као ни дуже од 20 месеци.

Износ средстава:
Минималан износ: 100.000,00 евра
Максималан износ: 1.000.000,00 евра

Дозвољење активности:

  • изградња нових зграда/кућа за становање ромске заједнице
  • темељна реконструкција постојећих зграда/објеката у ромским насељима
  • радови малог обима на реконструкцији/адаптацији  (поправке крова, доградња тоалета/купатила) породичних ромских кућа (само за куће за које посотји јасан доказ о власништву)
  • куповина опреме која има директну везу са предложеним активностима које за циљ имају унапређење инфраструктуре
  • изградња/реконструкција јавних зграда/културних центара или дечијих игралишта које служе ромским насељима у општинама
  • изградња/реконструкција пута и/или асфалтирања улица у ромским насељима
  • изградња/реконструкција/проширење водоводне мреже у ромским насељима
  • изградња/реконструкција/проширење канализационе мреже у ромским насељима
  • изградња/реконструкција/проширење атмосфереске канализације у ромским насељима
  • заштита ромских насеља од поплава (прављење насипа и/или регулација речних корита и слични радови)
  • набавка опреме за сакупљање отпада и рециклажу у ромским насељима

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]