Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

LIP 2: Треће доба у породици

Kraljevo - grbУ циљу повећања социјалне укључености и квалитета живота старијих суграђана и суграђанки у руралним подручјима, Град Краљево у сарадњи са удружењем грађана „Полет“ и Центром за социјални рад Краљево спроводи пројекат „Треће доба у породици“.

Пројектом се проширује услуга социјалне заштите привремени смештај у кризним ситуацијама успостављањем услуге ургент хранитељства, док се  услуга помоћ у кући за старије унапређује увођењем психосоцијалне подршке старима у удаљеним руралним подручјима. Услуге ће током пројекта бити пружане суграђанима и суграђанкама старијим од 65 година, који живе на територији села: Лазац, Богутовац, Студеница, Витковац, Мусина Река и Закута, односно старијим лицима која живе у самачким домаћинствима, лицима са здравственим потешкоћама, као и старијима који живе у условима изолованости без млађих чланова домаћинства. Ургент хранитељске породице које ће бити формиране током пројекта обезбедиће привремено збрињавање, задовољење основних потреба и превенирање угрожености старијих, нарочито у кризним ситуацијама, а посебно током зимског периода. Унапређење услуге помоћ у кући омогућиће квалитетнији живот и олакшати тешко функционисање домаћинстава старијих у удаљеним селима кроз пружање подршке при набавци намирница и лекова, заказивању здравствених прегледа, а посебно у превазилажењу осећаја усамљености и изолованости.

Ургентни смештај у посебно едукованим  породицама током пројекта добиће 8 корисника/ца, 15 геронтодомаћица ће бити обучено за пружање психосоцијалне подршке старима, док је пројектом  предвиђено да 50 корисника са територије 6 села користи услугу помоћ у кући током трајања пројекта. Пројектом се учвршћује међусекторска сарадња у области социјалне заштите на локалном нивоу, чиме се системски унапређује статус и пружа адекватна заштита старијим суграђанима, смањује њихова социјална искљученост и пружа подршка остајању у породичном окружењу.

Унапређењем инклузивних мера на локалном нивоу, циљеви пројекта усклађени су са глобалним политикама одрживог развоја у области здравља и одрживих заједница подржавајући испуњење два циља дефинисаних Агендом Уједињених нација 2030 – Циљеви одрживог развоја и то циљ три: Обезбедити здрав живот и промовисати благостање за све у свим животним добима, и циљ једанаест: Учинити градове и људска насеља инклузивним, безбедним, прилагодљивим и одрживим.

Пројекат се спроводи у оквиру друге фазе Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2. Програм LIP 2 реализује Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) у оквиру пројекта Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији, који подржава Влада Швајцарске.

У оквиру пројекта „Треће доба у породици“ припремљен је Водич за ургентно хранитељство старијих особа, а можете га преузети овде (.pdf, 56 MB).

 


 

Успешне приче

Корак даље у бризи и подршци старијима у Краљеву – психосоцијална подршка кроз услугу социјалне заштите Помоћ у кући за старија лица

Корак даље у бризи и подршци старијима у Краљеву - психосоцијална подршка кроз услугу социјалне заштите "Помоћ у кући за старија лица"Милица Крсмановић има 88 година и живи сама у граничном подручју села Мрсаћ и Лазац, у брдовитим пределима територије града Краљева. Има троје деце која живе ван Краљева. Рано је остала удовица. Њена деца се труде да је обилазе кад год им то прилике дозвољавају.

Као старија особа која живи у самачком домаћинству, Милица је од стране Центра за социјални рад препозната као особа којој је потребна подршка и она је од ове године постала корисница услуге Помоћ у кући.

Бригу о Милици води геронтодомаћица Сретана Јовановић, која живи у истом селу и која је обилази два пута недељно по два сата у складу са Миличиним потребама.

Бака Милица не крије своје задовољство: „Кад дође Сретана, огреје ме сунце као ово данас. Све ми помаже, нарочито да се снађем око ових лекова. Донесе ми намирнице, почисти и спреми да једем. Ипак највише волим да попијемо заједно кафу и да се лепо испичамо, јер самоћа убија човека.

Опширније…

 


 

Достојанствено старење у атмосфери прихватања и подршке – Услуга ургент хранитељста за старије особе у Краљеву

Достојанствено старење у атмосфери прихватања и подршке - Услуга ургент хранитељста за старије особе у КраљевуИванка М. потиче из планинског села Пропљеница (Толишница), удаљеног 50 km од Краљева. Од смрти супруга 2006. године живи сама у скромном сеоском домаћинству. Децу нису имали. Иванка је након смрти супруга радила за надницу, док је године и немоћ нису сустигле, а у свом скромном домаћинству је гајила неколико оваца и кокошака. Контакт је имала са братанцем покојног супруга, који ју је редовно обилазио. „Једном до два пута месечно доносио ми је основне намирнице“, објашњава Иванка колико јој је таква помоћ била важна, будући да је постајала све немоћнија да хода пуних 10 km до прве прехрамбене продавнице.

Након што је напунила 87 година, продала је овце, јер је брига о животињама за њу постајала све већи терет, а кокошке су, како нам је казала, појеле лисице. У јуну 2019. године, са непуних 88 година, Иванка је пала у близини куће и поломила кук. На месту гдје је пала пронашли су је мештани, на срећу не дуго након пада, па је интервенцијом хитне службе пребачена у Општу болницу у Краљеву, на одељење ортопедије. Оперисана је, а потом превезена у Матарушку бању, у рехабилитациони центар „Агенс“, где је провела пет недеља. Пред крај рехабилитације, ова здравствена установа обавестила је Центар за социјални рад Краљево да је Иванка спремна за отпуст, али да живи сама и да није у могућности да настави без подршке, узимајући у обзир постојеће здравствено стање.

Опширније…

 


 

Документа и публикације

Водич за ургентно хранитељство старијих особа

Водич за угент хранитељство - насловна странаВодич за ургентно хранитељство старијих особа осмишљен је тако да сензибилише и информише све заинтересоване стране у поступку збрињавања старијих особа у ургент хранитељским породицама. Ургентно збрињавање старијих особа високо је стресна ситуација пре свега за старе особе, због чега је веома важно добро познавање свих важних околности, услова и процедура које доприносе добробити особа у стању социјалне потребе и успешној реализацији овог озбиљног посла.

Након уводног дела Водича, који се позива на постојећа нормативна акта и наглашава потребу за израдом оних која недостају, у наредним поглављима су представљене кључне специфичности потреба старих особа у ситуацијама ургент збрињавања. Водич пружа информације о томе које критеријуме треба да испуни нека породица да би могла да постане сигурно место за збрињавање старије особе, тј. ургент хранитељска породица. Такође дефинише процедуре у поступку реализације услуге ургентног хранитељства за старе, а уз то приближава и модел регрутовања нових ургент хранитељских породица у локалним срединама. Водич посебну пажњу посвећује правима старих особа у трећем животном добу, док је на самом крају представљен пример добре праксе из Краљева.

Водич је намењен професионалцима у систему социјалне заштите, пружаоцима услуга – хранитељима и ургент хранитељима, члановима породица старијих лица, ангажованима у невладином сектору који спроводе социјалне програме, медијима и широј јавности. Више о Водичу можете сазнати овде.

Кликните да преузмете Водич за ургентно хранитељство старијих особа (.pdf, 56 MB).

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]