Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

LIP 2: Јаке жене

Ražanj - grbУ циљу доприноса успостављању локалних механизама подршке за економско оснаживање жена из руралних и сиромашних подручја, Општина Ражањ у сарадњи са удружењем „Етно конац“, удружењем „Сунчев зрак“ и Туристичком организацијом општине Ражањ спроводи пројекат „Јаке жене“. Пројектом се успоставља женска пољопривредно-социјална задруга, која омогућава повећање запошљивости и запослености жена, а посебно жена из руралних и сиромашних подручја општине Ражањ: жена са ниским или неодговарајућим степеном квалификација, Ромкиња, самохраних мајки, жена са инвалидитетом.

Женска задруга као нови организациони облик излази у сусрет потребама за пласманом пољопривредних и других призвода. Путем теоријских и стручних радионица, жене ће бити оспособљене за управљање и ангажман у новоформираној задрузи, производњу у контролисаним условима, заједнички наступ на тржишту и пласман финалних производа (продаја путем новог сајта задруге, учествовање на националним локалним сајмовима).

За управљање задругом биће оспособљено 20 жена, а кориснице пројекта ће имати прилику да се упознају са производним процесима током посета погонима за прераду воћа и поврћа. Током пројекта учеснице ће припремити  рецептуре за 4 финална производа, а такође ће бити оспособљене за набавку адекватне опреме за производњу. Такође, учешћем на три национална сајма и низом промотивних активности, Задруга и делатност жена биће позиционирана и препозната у широј јавности, што ће у великој мери олакшати њихов излазак на тржиште. Осим што унапређује социо-економски статус жена у руралним и сиромашним подручјима, пројекат доприноси успостављању сарадње кључних актера на локалном нивоу, а све у циљу повећања социјалне укључености вишеструко рањивих група становништва.

Економско оснаживање жена на локалном нивоу представља допринос у правцу остваривања циљева који су дефинисани глобалном Агендом Уједињених нација, и то циља који се односи на промовисање инклузивног и одрживог економског раста, запослености и достојанственог рада за све (Циљ 8). Такође, будући да је усмерен на оснаживање жена, пројекат доприноси остваривању родне равноправности, петог циља одрживог развоја Агенде УН.

Пројекат се спроводи у оквиру друге фазе Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2. Програм LIP 2 реализује Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) у оквиру пројекта Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији, који подржава Влада Швајцарске.

Више о пројекту „Јаке жене“ сазнајте на сајту Женске пољопривредно-социјалне задруге „Ражањке“.

У циљу промоције Женске пољопривредно-социјалне задруге „Ражањке“, Општина Ражањ је припремила кувар „Јела из црепуље“, који можете преузети овде.

 


 

Успешне приче

Задруга као основа економског оснаживања жена на селу

Задруга као основа економског оснаживања жена на селуВелики број жена са територије Ражња вишеструко је маргинализован у погледу могућности запошљавања, јер су бројним обавезама везане за домаћинство и породицу. За покретање сопственог бизниса углавном немају одговарајуће образовање и знање. Међутим, уз малу подршку заједнице, оне су показале спремност да се посвете пољопривредној производњи, изради сувенира, као и промоцији црепуљарства како би од заборава сачувале јединствену технику израде црепуље, карактеристичну за ражањски крај.

Формирањем иновативне женске пољопривредно-социјалне задруге, као организационог модела запошљавања жена, повећава се привредна активност у Ражњу и побољшава се пословна клима у корист локалних произвођача пољопривредних производа (олакшан пласман, прерада сировина у контролисаним условима без опасности од контаминације производа чиме се смањују трошкови прераде и повећавају приходи домаћинстава).

Опширније…


 

Предузетне, удружене и успешне жене Ражња

Данијела Петровић - Ражањке(…) Пре годину дана, Данијела је своје вештине удружила са групом жена из Ражња и основала Женску пољопривредно социјалну задругу „Ражањке“, која полако, али сигурно крчи свој пут на тржишту Србије. Задругу су основале власнице пољопривредних газдинстава, вредне и спремне да своја знања искористе како би своје производе успешно пласирале на тржиште.

Задруга као свој бренд има црепуљу, посуду од глине, која се на многим изложбама показала као веома успешан производ. Бренд задруге је припрема старинских јела према старим рецептурама, а која се припремају у црепуљама. Чланице задруге „Ражањке“ у сарадњи са осталим удружењима са територије Ражња активно раде на промоцији традиционалних јела из црепуље, како би уз економско оснаживање жена и допринос економском развоју овог подручја, допринеле и очувању традиције и културе свог краја. Израђена је двојезична брошура, на српском и енглеском језику, као и књига са рецептима, која ће се са упутством за употребу наћи уз сваку црепуљу у продаји.

Опширније…

 


 

Документа и публикације

Кувар „Јела из црепуље”

Јела из црепуље - насловна странаКувар „Јела из црепуље“ објављен је са жељом да се промовишу црепуља, главни производ Женске пољопривредно-социјалне задруге „Ражањке”, делатност и активности новоформиране женске Задруге, као и сама општина Ражањ, која је надалеко позната због своје еколошки здраве локалне средине.

Кувар „Јела из црепуље” је настао у процесу истраживања традиционалног начина издрада црепуље, јединственог поступка који је и описан у овој публикацији, док су савети за начин употребе и одржавања црепуље добијени од произвођачица и особа које имају дугогодишње искуство у припреми хране у овој посуди. Поред тога, аутори брошуре обишли су домаћице у Ражњу и селима Послон, Мађере, Рујиште и Смиловац и забележили рецепте за здраве и укусне кулинарске специјалитете спремљене у црепуљи.

Богато илустрована публикација „Јела из црепуље” доноси корисне информације о начину припреме црепуље за прво коришћење и поступку каснијег одржавања, као и читав низ рецепата за јела која се на традиционалан начин припремају у овој посуди, а која своје место могу наћи и у савременој кухињи.

Публикација је намењена угоститељским објектима широм Србије, као и свим грађанима и грађанкама који у свом домаћинству желе да користе природне материјале за кување, како би се здравије и хранили. Више о кувару можете сазнати овде.

Кликните да преузмете кувар „Јела из црепуље” (.pdf).

 

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]