Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

LIP 2: Jake žene

Ražanj - grbU cilju doprinosa uspostavljanju lokalnih mehanizama podrške za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih i siromašnih područja, Opština Ražanj u saradnji sa udruženjem „Etno konac“, udruženjem „Sunčev zrak“ i Turističkom organizacijom opštine Ražanj sprovodi projekat „Jake žene“. Projektom se uspostavlja ženska poljoprivredno-socijalna zadruga, koja omogućava povećanje zapošljivosti i zaposlenosti žena, a posebno žena iz ruralnih i siromašnih područja opštine Ražanj: žena sa niskim ili neodgovarajućim stepenom kvalifikacija, Romkinja, samohranih majki, žena sa invaliditetom.

Ženska zadruga kao novi organizacioni oblik izlazi u susret potrebama za plasmanom poljoprivrednih i drugih prizvoda. Putem teorijskih i stručnih radionica, žene će biti osposobljene za upravljanje i angažman u novoformiranoj zadruzi, proizvodnju u kontrolisanim uslovima, zajednički nastup na tržištu i plasman finalnih proizvoda (prodaja putem novog sajta zadruge, učestvovanje na nacionalnim lokalnim sajmovima).

Za upravljanje zadrugom biće osposobljeno 20 žena, a korisnice projekta će imati priliku da se upoznaju sa proizvodnim procesima tokom poseta pogonima za preradu voća i povrća. Tokom projekta učesnice će pripremiti  recepture za 4 finalna proizvoda, a takođe će biti osposobljene za nabavku adekvatne opreme za proizvodnju. Takođe, učešćem na tri nacionalna sajma i nizom promotivnih aktivnosti, Zadruga i delatnost žena biće pozicionirana i prepoznata u široj javnosti, što će u velikoj meri olakšati njihov izlazak na tržište. Osim što unapređuje socio-ekonomski status žena u ruralnim i siromašnim područjima, projekat doprinosi uspostavljanju saradnje ključnih aktera na lokalnom nivou, a sve u cilju povećanja socijalne uključenosti višestruko ranjivih grupa stanovništva.

Ekonomsko osnaživanje žena na lokalnom nivou predstavlja doprinos u pravcu ostvarivanja ciljeva koji su definisani globalnom Agendom Ujedinjenih nacija, i to cilja koji se odnosi na promovisanje inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, zaposlenosti i dostojanstvenog rada za sve (Cilj 8). Takođe, budući da je usmeren na osnaživanje žena, projekat doprinosi ostvarivanju rodne ravnopravnosti, petog cilja održivog razvoja Agende UN.

Projekat se sprovodi u okviru druge faze Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2. Program LIP 2 realizuje Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) u okviru projekta Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji, koji podržava Vlada Švajcarske.

Više o projektu „Jake žene” saznajte na sajtu Ženske poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjke”.

U cilju promocije Ženske poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjke”, Opština Ražanj je pripremila kuvar „Jela iz crepulje”, koji možete preuzeti ovde.

 


 

Uspešne priče

Zadruga kao osnova ekonomskog osnaživanja žena na selu

Zadruga kao osnova ekonomskog osnaživanja žena na seluVeliki broj žena sa teritorije Ražnja višestruko je marginalizovan u pogledu mogućnosti zapošljavanja, jer su brojnim obavezama vezane za domaćinstvo i porodicu. Za pokretanje sopstvenog biznisa uglavnom nemaju odgovarajuće obrazovanje i znanje. Međutim, uz malu podršku zajednice, one su pokazale spremnost da se posvete poljoprivrednoj proizvodnji, izradi suvenira, kao i promociji crepuljarstva kako bi od zaborava sačuvale jedinstvenu tehniku izrade crepulje, karakterističnu za ražanjski kraj.

Formiranjem inovativne ženske poljoprivredno-socijalne zadruge, kao organizacionog modela zapošljavanja žena, povećava se privredna aktivnost u Ražnju i poboljšava se poslovna klima u korist lokalnih proizvođača poljoprivrednih proizvoda (olakšan plasman, prerada sirovina u kontrolisanim uslovima bez opasnosti od kontaminacije proizvoda čime se smanjuju troškovi prerade i povećavaju prihodi domaćinstava).

Opširnije…


 

Preduzetne, udružene i uspešne žene Ražnja

Danijela Petrović - Ražanjke(…) Pre godinu dana, Danijela je svoje veštine udružila sa grupom žena iz Ražnja i osnovala Žensku poljoprivredno socijalnu zadrugu „Ražanjke“, koja polako, ali sigurno krči svoj put na tržištu Srbije. Zadrugu su osnovale vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, vredne i spremne da svoja znanja iskoriste kako bi svoje proizvode uspešno plasirale na tržište.

Zadruga kao svoj brend ima crepulju, posudu od gline, koja se na mnogim izložbama pokazala kao veoma uspešan proizvod. Brend zadruge je priprema starinskih jela prema starim recepturama, a koja se pripremaju u crepuljama. Članice zadruge „Ražanjke“ u saradnji sa ostalim udruženjima sa teritorije Ražnja aktivno rade na promociji tradicionalnih jela iz crepulje, kako bi uz ekonomsko osnaživanje žena i doprinos ekonomskom razvoju ovog područja, doprinele i očuvanju tradicije i kulture svog kraja. Izrađena je dvojezična brošura, na srpskom i engleskom jeziku, kao i knjiga sa receptima, koja će se sa uputstvom za upotrebu naći uz svaku crepulju u prodaji.

Opširnije…

 


 

Dokumenta i publikacije

Kuvar „Jela iz crepulje”

Jela iz crepulje - naslovna stranaKuvar „Jela iz crepulje” objavljen je sa željom da se promovišu crepulja, glavni proizvod Ženske poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjke”, delatnost i aktivnosti novoformirane ženske Zadruge, kao i sama opština Ražanj, koja je nadaleko poznata zbog svoje ekološki zdrave lokalne sredine.

Kuvar „Jela iz crepulje” je nastao u procesu istraživanja tradicionalnog načina izdrada crepulje, jedinstvenog postupka koji je i opisan u ovoj publikaciji, dok su saveti za način upotrebe i održavanja crepulje dobijeni od proizvođačica i osoba koje imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi hrane u ovoj posudi. Pored toga, autori brošure obišli su domaćice u Ražnju i selima Poslon, Mađere, Rujište i Smilovac i zabeležili recepte za zdrave i ukusne kulinarske specijalitete spremljene u crepulji.

Bogato ilustrovana publikacija „Jela iz crepulje” donosi korisne informacije o načinu pripreme crepulje za prvo korišćenje i postupku kasnijeg održavanja, kao i čitav niz recepata za jela koja se na tradicionalan način pripremaju u ovoj posudi, a koja svoje mesto mogu naći i u savremenoj kuhinji.

Publikacija je namenjena ugostiteljskim objektima širom Srbije, kao i svim građanima i građankama koji u svom domaćinstvu žele da koriste prirodne materijale za kuvanje, kako bi se zdravije i hranili. Više o kuvaru možete saznati ovde.

Kliknite da preuzmete kuvar „Jela iz crepulje” (.pdf).

 

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]