Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

LIP 2: Успостављање иновативне социјалне услуге „Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у граду Ужицу“

Užice - grbКако би се постигла већа социјална укљученост деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом, укључујући и њихове породице, Град Ужице у сарадњи са Удружењем инвалида церебралне и дечије парализе Ужице спроводи пројекат „Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у граду Ужицу“.

Пројектом се успоставља иновативна услуга која обухвата програм осамостаљивања, саветодавно-психолошку, физиотерапеутску и креативно-моторичку подршку, а намењена је деци са сметњама у развоју, одраслим и старијим особама са инвалидитетом и њиховим породицама.

Услуга која се уводи на територији града Ужица излази у сусрет корисницима и смањује потребу за институционалним смештајем, а у складу је са Законом о социјалној заштити. Подразумева полудневни боравак у Центру уз подршку стручног особља, а усмерена је на оснаживање, унапређење знања, вештина и здравственог стања корисника/ца, како би њихово укључивање у заједницу било олакшано. Излазак из породичног окружења омогућиће свеобухватну социјализацију корсника/ца, будући да ће под стручним надзором бринути о себи (храни, хигијени, одевању,…) чиме ће бити оснажени и припремљени за нова и непозната окружења без чланова породице, али и на нови амбијент у оквиру породице. Услуга ће допринети спречавању нарушавања односа у породици услед континуиране усмерености на члана који је лице са инвалидитетом. Предвиђено је да се услуга мења, прилагођава и иновира у складу са сугестијама њених корисника/ца.

Унапређење мера социјалне заштите, а посебно за најрањивије, део је глобалне Агенде Уједињених нација и представља један од подциљева у оквиру првог циља одрживог развоја (Циљ 1: Окончати сиромаштво свуда и у свим облицима), док је оснаживање и промовисање социјалне укључености свих један од кључних праваца у циљу смањења неједнакости (Циљ 10).

Пројекат се спроводи у оквиру друге фазе Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2. Програм LIP 2 реализује Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) у оквиру пројекта Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији, који подржава Влада Швајцарске.

 


 

Успешне приче

Подршком деци са инвалидитетом и њиховим породицама до свеобухватне инклузије у Ужицу

Школа животних вештина и усвајање здравих стилова живота, радионица у простору у Турици„Мој син Ненад корисник је терапеутског програма и услуге физиотерапеута која се спроводи у оквиру Инклузивног центра у Турици. Вежбе, које су изузетно корисне Ненаду, ангажовани физиотерапеут Исидора успешно изводи и прилагођава његовој болести и степену оштећења његових екстремитета. Мислим да је овај програм изузетно добро осмишљен јер многим корисницима је потребна физикална терапија, а нису у могућности себи да је приуште. Надам се да ће се овај пројекат одржати“, каже нам Драгана Влајковић, корисница програма Саветодавна и психолошка подршка одраслим ОСИ и породицама ОСИ. Како нам је објаснила, још један вид подршке, који је од битног значаја њеном сину и њој, јесте саветодавна и терапијска подршка у оквиру пројекта. „Једном недељно посећујем психолошке радионице за чланове породица особа са инвалидитетом у Удружењу које подразумевају разговор са сарадником психологом из ужичког Центра за социјални рад. Узевши у обзир да живим сама са Ненадом и да смо 24 сата упућени једно на друго, много ми значи што могу да одвојим неко време и да попричам са неким о својим проблемима и потребама. Сматрам да је поред физичког јако битно и ментално здравље родитеља који брину о својој болесној деци, јер само опуштен и смирен родитељ може да изађе на крај са свим проблемима који прате функционисање особа са инвалидитетом“, казала нам је Драгана утиске о радионицама које посећује.

Опширније…


 

Кроз машту, дружење и подршку до успешног учења, развоја и укључивања

Кроз машту, дружење и подршку до успешног учења, развоја и укључивањаИнклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар започео је са радом 1. априла 2021. у новом простору у насељу Турица, који је опредељен од стране Града Ужица и у потпуности је у функцији за пружање услуга. Центар је основан са циљем успостављања услуге социјалне заштите (са иновативним елементима) за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама. „Волим да долазим овде, супер се осећам и прија ми кад сам овде. Са свима се супер слажем. Друштво је одлично и добро сам се уклопила. Сматрам да ће ми ове радионице помоћи у даљем животу. Научила сам доста ствари и радујем се даљем учењу“, са ентузијазмом каже Рената, учесница програма „Школа животних вештина“.

Биљана Суботић, асистенткиња координатора пројекта, објашњава нам да након скоро шест месеци постојања ове услуге предност даје бројним дивним идејама насталим непосредно, у тренутку, кроз разговоре са учесницима активности. Једна од таквих јесте и „измаштана” изложба, као завршница пројекта.

Опширније…


 

Одржана продајна хуманитарна изложба „Померимо границе хуманости“

Продајна хуманитарна изложба „Померимо границе хуманости“Иновативна услуга Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар обухвата неколико различитих области, односно програма, од којих је један и Креативни и радно-окупациони програм који је реализован кроз четири различите креативне радионице: ликовну, грнчарску, глумачку и музичку. Ове креативне и моторичке вештине допринеле су унапређењу креативних и радних вештина, моторичких способности, као и подизању нивоа самопоуздања корисника и корисница.

Идеја о организовању изложбе настала је током рада на овим секцијама, у интеракцији деце учесника/ца и њихових ментора/стручних сарадника и приликом размене информација у току креативног рада. Првобитна идеја подразумевала је да се, као завршница пројекта, организује изложба радова насталих на ликовним и грнчарским радионицама, како би се на тај начин промовисала ова иновативна услуга и приказали радови. Даљом заједничком разрадом ове замисли са децом, реализатори програма су закључили да би било дивно да се ти радови и продају (за симболичне износе) и прикупљен новац преусмери у хуманитарне сврхе, некоме коме је итекако потребан. Деца су са одушевљењем прихватила ту идеју, као и њихови родитељи који су били и те како заинтересовани за изложбу и куповину радова. Врло брзо је донета одлука и коме ће новац – колики год износ да буде прикупљен тог дана – бити упућен.

Опширније…

 

Документа и публикације

Програм за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Граду Ужицу за период 2021-2023. године

Програм за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Граду Ужицу за период 2021-2023. годинеЛокалне самоуправе располажу механизмима на основу којих могу да управљају и спроводе инклузивне јавне политике, а осим тога Закон о локалној самоуправиих обавезује да обезбеђују остваривање посебних потреба особа са инвалидитетом и заштиту права осетљивих група.

У Програму за унапређење положаја особа са инвалидитетом у граду Ужицу за период 2021-2023. године, који је Скупштина града усвојила на седници одржаној 24. јуна 2021, даје се сажет преглед стања, а путем дефинисања општег и посебних циљева одређују се основни правци деловања ради остваривања равноправности, спречавања дискриминације, поштовања достојанства и стварања услова да особе са инвалидитетом на равноправној основи уживају сва људска права и основне слободе и активно учествују у свим областима друштвеног живота. У њему и припадајућем акционом плану су дефинисане мере и активности које је потребно спровести како би се побољшао садашњи положај особа са инвалидитетом.

Израда овог Програма реализована је у оквиру пројекта „Успостављање иновативне социјалне услуге ‘Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у Граду Ужицу’“, који спроводи Град Ужице у сарадњи са Удружењем инвалида церебралне и дечије парализе Ужице у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Владе Швајцарске.

Кликните да преузмете Програм за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Граду Ужицу за период 2021-2023. године (.pdf).

 

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]