Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Partnerstvo za otvorenu upravu: Izveštaj o Srbiji i poziv za dostavljanje komentara

Objavljeno 19.02.2016.

Open Government Partnership - logoMehanizam za nezavisno izveštavanje o implementaciji Partnerstva za otvorenu upravu poziva sve zainteresovane strane da se do 24. februara 2016. godine aktivno uključe u javne konsultacije o izveštaju o ispunjenju Prvog Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji.

Izveštaj naglašava visok nivo uspešnosti u sprovođenju Akcionog plana, sa preporukom da se u sledećoj fazi veća pažnja posveti uključivanju nivou lokalnih samouprava i aktivnijoj saradnji nadležnog ministarstva sa organizacijama civilnog društva.

Izveštaj je dostupan na srpskom i engleskom jeziku, a komentari i sugestije mogu se slati na dva načina, putem e-adrese ili direktno kroz dokument.

Javni poziv na konsultacije Partnerstva za otvorenu upravu može se pronaći ovde.

***

Održan sastanak Međuministarske grupe o Partnerstvu za otvorenu upravu

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović 8. februara je otvorio prvi konsultativni sastanak Posebne međuministarske radne grupe za izradu drugog Akcionog plana za period od 2016. do 2017. godine i realizaciju učešća Republike Srbije u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu (POU). Sastanku su osim predstavnika državnih organa, prisustvovali i predstavnici organizacija civilnog društva.

Državni sekretar je u uvodnom delu sastanka naglasio da POU predstavlja međunarodnu inicijativu čija je svrha obezbeđivanje podrške i većeg angažovanja vlada širom sveta u cilju poboljšanja integriteta, transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti javne vlasti, kroz izgradnju poverenja javnosti, saradnju sa organizacijama civilnog društva, osnaživanje učešća građana u upravljanju, borbu protiv korupcije, pristup informacijama, upotrebu novih tehnologija, a u vezi sa ostvarivanjem delotvornijeg i odgovornijeg rada javne vlasti.

On je istakao da je Srbija tokom 2014. godine usvojila prvi Akcioni plan u vezi učešća u POU, a čije je sprovođenje u toku.

„U okviru drugog ciklusa izrade Akcionog plana, za period 2016-17, osnovana je ova Posebna međuministarska radna grupa. S obzirom na to da je jedan od ključnih preduslova za koncept otvorene uprave uključivanje civilnog sektora, zastupljeni su i predstavnici organizacija civilnog društva, koji će ravnopravno sa ostalim članovima učestvovati u radu Radne grupe.“, podvukao je Ožegović.

Na sastanku je istaknuto da se mora voditi računa o efikasnom tempu rada, a najavljeno je i održavanje okruglog stola u narednim nedeljama na kome će se nastaviti aktivnosti na izradi Akcionog plana.

Izvor: www.mduls.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]