Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Боримо се за оне који су невидљиви у друштву

Објављено 05.12.2013.

Nikoleta Kosovac - 22. Beogradski IgniteТранскрипт говора Николете Косовац на 22. Београдском Ignite-у “Укључи се!” (21. октобар 2013., Mixer House, Београд)

(…) Размислите о томе како се понашате када сте на улици, када сте у свом комшилуку, колико примећујете људе који су поред вас у превозу, у пекари, који пролазе поред вас на улици? Колико пута вас само изнервира кад неко не обрати пажњу на вас на улици, прође и удари вас, или вам не устане у превозу, а носите десет кеса и немате где са њима? Не обраћамо пажњу на друге исто онолико колико и други не обраћају пажњу на нас. Постоје многи који су невидљиви у нашем друштву, а неки од њих су деца улице.

Улице су свачије, оне припадају свима нама и сви заједно морамо да живимо на њима. Зато смо желели да урадимо нешто другачије, да помогнемо и ми, поред осталих организација које се баве проблемима маргинализованих и искључених. Покренули смо уличне новине у Србији. Такве новине постоје у свету преко 20 година; око 120 сличних иницијатива постоји у више од 40 земаља.

Ко су продавци тих новина? То су наши социјално и економски најугроженији грађани и грађанке, невидљиви на најразличитије начине. Њих ћете на улици увек препознати по томе што имају идентификационе картице, посебне кецеље, велики осмех и супер дизајниране новине! Наше теме су заштита животне средине, демаргинализација, јавни простор… Желимо да скренемо пажњу на теме које су невидљиве у нашем друштву, теме на које други не обраћају пажњу или их третирају на неприкладан начин. (…) Указујемо на позитивне примере пракси у нашем друштву и све иницијативе са овог Ignite-а су већ представљене у нашем магазину или ће се у њему наћи, зато што су јако важне.

Како смо ми мењали улице? Тако што смо одлучили да престанемо сви заједно да будемо невидљиви и да покажемо ко смо и шта све умемо и имамо да кажемо. Како смо мењали друге око нас? Тако што смо посећивали разне институције, компаније – улазили на места где нам раније није био могућ приступ, разговарали са људима и показали им зашто је важно да обрате пажњу на нас. Такође, улица и други мењали су нас: у међувремену су неки од наших продаваца кренули редовно у школу, научили су да пишу, научили много тога што до сада нису имали прилику да знају…

Nikoleta KosovacПоред магазина, покренули смо и неке друге акције. (…) Организовали смо акцију “Мој комшија без крова”, којом желимо директно да помогнемо бескућницима и онима којима је помоћ најпотребнија – дакле, не посредством неких других организација, већ лицем у лице са тим људима. Прошле године смо реализовали улични фестивал активизма ВРЕВА (…), којим смо желели да прикажемо активистичку уметност, ангажованост, да изађемо на улицу, да људима право у лице пошаљемо поруке. Једна од акција је и “Не дам улице”, коју смо организовали када је један од наших продаваца био нападнут на улици, па смо показали солидарност са њим и са свим осталим продавцима и позвали јавност на солидарност и институције на одговорност.

Подршка је важна! Помозите нам на било који начин, било када – један дан годишње или пет месеци, колико год можете. Јер, улице припадају свима и сви морамо да се осећамо сигурнима на њима. (…)

***

22_bg_ignite_logoУ оквиру активности којима је обележен Међународни дан борбе против сиромаштва, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је, у сарадњи са удружењем “Србија у покрету”, организовао 22. Belgrade Ignite “Укључи се!”, који је за тему имао социјално укључивање. Ово изузетно посећено издање београдског Ignite-а одржано је 21. октобра 2013. године у Mixer House-у (Карађорђева 46), а десеторо сјајних инспиративних људи је, уз превод на знаковни језик, говорило о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, социјалном укључивању маргинализованих група (деце улице, азиланата и осуђеника), борби против трговине људима, солидарности и превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју. Посетиоци Belgrade Ignite-а су у галерији Mixer House-а могли да погледају и изложбу плаката који су пристигли на конкурс “Сиромаштво – ре:акција?”, који су расписали магазин ЛицеУлице и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Николета Косовац је филолошкиња Скандинавских језика и књижевности. Након дугогодишњег рада у једној адвертајзинг агенцији, бројним домаћим и страним магазинима и радио станицама, пожелела је да ради нешто у шта заиста верује и то пронашла у магазину Лицеулице – првим уличним новинама у Србији. Већ више од три године се као координаторка Лицаулице суочава лицем у лице са бројним изазовима које са собом носе независни, активистички медиј и рад на економском и социјалном оснаживању наших најугроженијих суграђана и суграђанки. Николета Косовац пише за Блог о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]