Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

22. Belgrade Ignite “Укључи се!”

Објављено 21.11.2013.

У оквиру активности којима је обележен Међународни дан борбе против сиромаштва, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је, у сарадњи са удружењем “Србија у покрету”, организовао 22. Belgrade Ignite “Укључи се!”, који је за тему имао социјално укључивање. Ово изузетно посећено издање београдског Ignite-а одржано је 21. октобра 2013. године у Mixer House-у (Карађорђева 46), а десеторо сјајних инспиративних људи је, уз превод на знаковни језик, говорило о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, социјалном укључивању маргинализованих група (деце улице, азиланата и осуђеника), борби против трговине људима, солидарности и превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју. Посетиоци Belgrade Ignite-а су у галерији Mixer House-а могли да погледају и изложбу плаката који су пристигли на конкурс “Сиромаштво – ре:акција?”, који су расписали магазин ЛицеУлице и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Учесници 22. Belgrade Ignite-а “Укључи се!” били су:

Branko MatićБранко Матић (Удружење слепих “Хомер”)

Бранко Матић (57) рођен је у Милићима, у Босни и Херцеговини, где је провео само годину дана живота. Стигавши у Београд није заборавио своје корене, па и данас у шали каже да је Босанац. Његов отац је повео у свет своју породицу, „јер од земље се није могло живети”.

Бане данас иза себе има богат и испуњен живот, три брака и много пријатеља. У пензији је, али је и даље активно ангажован у Удружењу „Хомер”. Рад на припремању филмова за слепе га испуњава и чини срећним.

Ivana VasiljevićИвана Васиљевић (инклузивно образовање)

Ивана Васиљевић — професорка разредне наставе из Београда. Дипломирала на Учитељском факултету Универзитета у Београду. Више од десет година живи живот Школе. Иде у први разред. Има 12 учитељица и 16 учитеља. Верује да је Ј. А. Коменски дао најобухватнију дефиницију школе – Школе су фабрике светлости! Светлост Школе која свесно негује инклузивне принципе, по њој, сија на најјаче, најлепше и најпосебније. Активно учествује у различитим (про)инклузивним пројектима (не)владиног сектора који се односе на развој инклузивне школе и инклузивног друштва од 2005. године. Верује у Деда Мраза. Ивана Васиљевић пише за Блог о социјалном укључивању.

Aleksandra JelićАлександра Јелић (АпсАрт Центар за позоришна истраживања)

Александра Јелић – позоришни и филмски редитељ. Дипломирала на Академији уметности у Новом Саду. Добитник неколико награда за документарне филмове. Оснива 2004. године АпсАрт Центар за позоришна истраживања и фокусира се на област примењеног позоришта тј. употребе драмских техника и форми у раду за различитим друштвеним групама, за лични развој и друштвени ангажман. Велики део активности посвећује раду са осуђеницима у српским затворима. Формира променљиву трупу у Специјалној затворској болници под називом “Чаробњаци из О.З-а” (О.З. је скраћеница за Окружни затвор). Са осуђеницима, бавећи се њиховим причама, прави представе које се изводе на београдским сценама али за публику која долази у затвор. Представа “Чији си ти, Петре?” била је део програма БИТЕФ Полифоније 2009. године. За рад у затвору АпсАрт 2009. године добија награду ЕРСТЕ Фондације за социјалну интеграцију између 1.300 пројеката из региона. Године 2011. на Новом Беграду оснива АпсАрт Позориште заједнице, први community theatre у Србији, место које је за грађане Новог Београда платформа за креативни развој али и друштвени ангажман у заједници. Верује у целоживотни развој и моћ промене – најпре личне, а затим и друштвене, ако постоји посвећеност и љубав. Александра Јелић пише за Блог о социјалном укључивању.

Nina MilošНина Милош (Иницијатива “Солидарна клопица”)

Нина је један од организатора хуманитарне акције Солидарна клопица и PR сајта Kioskpages.com који стоји иза целе акције. Након завршених студија на Факултету политичких наука, Нина је отишла у Велику Британију, где је завршила мастер студије на Warwick Универзитету.

Осим односа са јавношћу и маркетинга, Нина воли режију и монтирање видео материјала, а у слободно време ужива у плесу, којим се бави већ 6 година.

Nikoleta KosovacНиколета Косовац (ЛицеУЛице)

Николета је филолошкиња Скандинавских језика и књижевности. Након дугогодишњег рада у једној адвертајзинг агенцији, бројним домаћим и страним магазинима и радио станицама, пожелела је да ради нешто у шта заиста верује и то пронашла у магазину Лицеулице – првим уличним новинама у Србији.

Већ више од три године се као координаторка Лицаулице суочава лицем у лице са бројним изазовима које са собом носе независни, активистички медиј и рад на економском и социјалном оснаживању наших најугроженијих суграђана и суграђанки. Николета Косовац пише за Блог о социјалном укључивању.

Aleksandar i Ninoslav ŠćepanovićАлександар и Нинослав Шћепановић (Хостел Монтана, Копаоник)

Александар и Нинослав Шћепановић су браћа и домаћини у хостелу Монтана, заједничком пројекту који су заједно замислили и изградили. Преломни тренутак је био када се Нинослав 2009. вратио из Колорада, US, где је радио у планинском одмаралишту, одакле је донео много „планинских” идеја за посао и амерички став „Yes, we can!”. Написали су бизнис план, конкурисали за „start up” кредит и добили га, урадили грађевински пројекат и кренули са изградњом. Убрзо су из грађевниске фазе прешли у туристучку и драго им је што могу да се похвале да су у њиховом хостелу гостовали бројни гости из Русије, Америке, Велике Британије, Француске, Словеније, Израела, Украине, Србије, Црне Горе и БиХ. Монтана је место за све оне којима током зимовања одговара да проводе време са осталим гостима у дневном боравку, да заједно са њима доручкују, ручају, играју Sony Play Station или гледају ТВ.

Marijana SavićМаријана Савић (НВО Атина – Удружење грађана за борбу против трговине људима)

Маријана је директорка и једна од оснивачица НВО Атина, организације која већ десет година развија и изводи дугорочне програме социјалног укључивање за жртве трговине људима у Републици Србији.

Као активисткиња женског покрета у Србији, посебно је посвећена креирању адекватног и одрживог оквира за унапеђење положаја вишеструко маргинализованих група жена, укључујући жртве трговине људима — девојчице и жене које су често и пре ситуације трговине трпеле дискриминацију и живеле на друштвеним маргинама: испод линије сиромаштва, у насиљу и/или у породицама које нису о њима адекватно бринуле.

Milan StojiljkovićМилан Стојиљковић (Удружење грађана “Група Кобра”)

Милан Стојиљковић је рођен 1986. године у Нишу. Живи и ради у Доњој Трнави на 17км од Ниша. По занимању је дипломирани економиста. 2007. године је окупио омладинце из свог и више околних села и основао удружење грађана “Група Кобра” које се бави заштитом животне средине и подстицајем омладинског активизма. 2009. године је добио награду за најбољег омладинског активисту у Србији од стране Европског покрета у Србији и Министарства за омладину и спорт Републике Србије. 2012. године је добио награду “Шетач” за подстицај омладинског активизма у Нишу, а од стране удружења “Проактив” из Ниша. Милан Стојиљковић пише за Блог о социјалном укључивању.

Ana KneževićАна Кнежевић (Удружење грађана “Ево рука”)

Ана Кнежевић — жена, мајка, пријатељица, грађанка активна и проактивна. Мајка два сина. Мајка дечака са сметњама у развоју.

Воли Земун, воли свој комшилук, воли да покреће људе и решава проблеме. Води удружење деце са сметњама у развоју “Ево рука” (www.evoruka.org).

Планира будућност и нада се да увек може боље.

Jovana VinčićЈована Винчић (Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила)

Јована Винчић — координаторка програма психосоцијалне подршке у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила (APC/CZA). Паралелно са студијама педагогије, радила је у Центру за интерактивну уметност „Ин Стаге Организатион” и реализовала радионице са великим бројем младих из Србије и других европских земаља. Годину дана је преко EVS-а боравила у Шведској, радећи са младима и мигрантима у инклузивном студентском позоришту. Тренутно најангажованија са женама и децом у центрима за азил, заједно са тимом колега организује активности у локалним заједницама, промовишући различите културе и интеркултурални дијалог.

Прочитајте транскрипте говора учесника 22. Београдског Ignite-а:

Преузмите PowerPoint презентације учесника 22. Belgrade Ignite-а:

Фотографије са 22. Belgrade Ignite-а можете погледати на Facebook страници Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, а видео снимке свих наступа можете пронаћи на нашем YouTube каналу.

22. Belgrade Ignite - svi učesniciIgnite представља део глобалног покрета држања брзих и кратких презентација, са циљем да инспиришу публику и представе јој нове идеје у неформалном окружењу – кафеу или клубу. Први Ignite сусрет одржан је у Сијетлу (САД) 2006. године и од тада је, за веома кратко време, постао међународни феномен. Данас се овај динамичан начин презентовања идеја практикује у више од 100 градова широм света – свуда по истим једноставним правилима: свако има право да се пријави као учесник Ignite-а; презентације трају 5 минута; свака презентација се састоји од 20 Power Point слајдова; слајдови се аутоматски смењују на сваких 15 секунди; а презентер нема контролу над мењањем слајдова.

Први Ignite у Београду организован је у октобру 2009. године. “Србија у покрету” од тада редовно организује овај догађај, са циљем да младе људе покрене да напредују у јавном наступу, презентовању и остваривању својих идеја.

www.socijalnoukljucivanje.gov.rs
www.srbijaupokretu.org
http://ignite.srbijaupokretu.org/

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

42. Beogradski Ignite
Nacionalna konferencija programa za promociju zapošljavanja mladih „Dijalog za mlade“
Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji
sipru - logo - aktuelno
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja - aktuelnosti
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji u periodu 2014-2018 - aktuelnosti
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini - aktuelnosti
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији - актуелности
Zbornik istraživačkih radova koji je nastao u okviru Programa za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine - aktuelnosti
Objavljeno novo, dopunjeno izdanje Indeksa društvenog razvoja gradova i opština

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]