Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бољи услови за живот Рома и Ромкиња кључни за инклузију у друштво

Објављено 16.09.2019.

Konferencija o rezultatima projekta „Stanovanje Roma“Унапређени услови живота за готово 6.000 Рома и Ромкиња и припремљена документација за будуће пројекте подршке за још преко 4000 припадника/ца ромске популације резултати су пројекта „Становање Рома“, који је финансирала Европска унија.

На завршној конференцији пројекта, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар навела је да је Европска унија највећи донатор Србије у области инклузије Рома и Ромкиња, са тренутним пројектима вредним 11,4 милиона евра, док је за наредни период опредељено додатних 20 милиона евра.

„Данас можемо да разговарамо о опипљивим резултатима пројеката финансираних од стране Европске уније. Инклузија Рома одговара једној од основних вредности ЕУ и као таква би требало да остане приоритет за све земље чланице, као и за оне који су у процесу приступања. Оно што је такође важно јесте јачање капацитета институционалних механизама за укључивање Рома, на локалном нивоу”, наводи Норчич Штамцар.

Овај јединствени пројекат је успешно завршен, постигнути су конкретни резултати, напомиње државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић.

„Урађено је доста, изграђени су станови, куће, путеви, водоводи, канализација и то коришћењем најновијих техничких решења У припреми су нови пројекти и нове инвестиције за даље побољшање услова живота Рома и Ромкиња“, каже Лакићевић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже да је потребно додатно мотивисати локалне самоуправе да се још посвећеније баве питањима и изазовима са којима се суочава ромска популација.

„Не сме се заборавити ни потреба за оснаживањем ромске заједнице за заступање сопствених интереса, јер заступање представља значајан процес који би им омогућио да јасно артикулишу своје захтеве и адекватно их заговарају на нивоу локалне заједнице“, оцењује Пауновић, и додаје да се тим активностима доприноси и спровођењу обавеза из Декларације о интеграцији Рома која је потписана у оквиру самита лидера Западног Балкана у Познању.

У оквиру пројекта, унапређени су инфраструктурни услови за 5.000 људи, а изграђено је или реновирано укупно 185 стамбених јединица за преко 740 припадника и припадница ромске популације.

Такође, припремљена је техничка документација потребна за више од 70 кућа, 300 станова, као и за унапређење инфраструктуре за преко 4000 људи. У 20 локалних самоуправа широм Србије формирани су и мобилни тимови за инклузију Рома и Ромкиња, који су путем ЕУ донације добили аутомобиле како би лакше стигли код корисника/ца услуга.

Квалитет становања и инфраструктура у ромским насељима представљају један од највећих изазова са којима се та популација сусреће.

Превазилажење ових изазова представља озбиљан и дуготрајан процес који подразумева укључивање ширег круга актера који могу допринети проналажењу системског решења, што је, између осталог, од изузетне важности за процес приступања Србије Европској унији, констатовано је на конференцији.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Today
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Earlier
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]