Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бољи услови за живот Рома и Ромкиња кључни за инклузију у друштво

Објављено 16.09.2019.

Konferencija o rezultatima projekta „Stanovanje Roma“Унапређени услови живота за готово 6.000 Рома и Ромкиња и припремљена документација за будуће пројекте подршке за још преко 4000 припадника/ца ромске популације резултати су пројекта „Становање Рома“, који је финансирала Европска унија.

На завршној конференцији пројекта, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар навела је да је Европска унија највећи донатор Србије у области инклузије Рома и Ромкиња, са тренутним пројектима вредним 11,4 милиона евра, док је за наредни период опредељено додатних 20 милиона евра.

„Данас можемо да разговарамо о опипљивим резултатима пројеката финансираних од стране Европске уније. Инклузија Рома одговара једној од основних вредности ЕУ и као таква би требало да остане приоритет за све земље чланице, као и за оне који су у процесу приступања. Оно што је такође важно јесте јачање капацитета институционалних механизама за укључивање Рома, на локалном нивоу”, наводи Норчич Штамцар.

Овај јединствени пројекат је успешно завршен, постигнути су конкретни резултати, напомиње државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић.

„Урађено је доста, изграђени су станови, куће, путеви, водоводи, канализација и то коришћењем најновијих техничких решења У припреми су нови пројекти и нове инвестиције за даље побољшање услова живота Рома и Ромкиња“, каже Лакићевић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже да је потребно додатно мотивисати локалне самоуправе да се још посвећеније баве питањима и изазовима са којима се суочава ромска популација.

„Не сме се заборавити ни потреба за оснаживањем ромске заједнице за заступање сопствених интереса, јер заступање представља значајан процес који би им омогућио да јасно артикулишу своје захтеве и адекватно их заговарају на нивоу локалне заједнице“, оцењује Пауновић, и додаје да се тим активностима доприноси и спровођењу обавеза из Декларације о интеграцији Рома која је потписана у оквиру самита лидера Западног Балкана у Познању.

У оквиру пројекта, унапређени су инфраструктурни услови за 5.000 људи, а изграђено је или реновирано укупно 185 стамбених јединица за преко 740 припадника и припадница ромске популације.

Такође, припремљена је техничка документација потребна за више од 70 кућа, 300 станова, као и за унапређење инфраструктуре за преко 4000 људи. У 20 локалних самоуправа широм Србије формирани су и мобилни тимови за инклузију Рома и Ромкиња, који су путем ЕУ донације добили аутомобиле како би лакше стигли код корисника/ца услуга.

Квалитет становања и инфраструктура у ромским насељима представљају један од највећих изазова са којима се та популација сусреће.

Превазилажење ових изазова представља озбиљан и дуготрајан процес који подразумева укључивање ширег круга актера који могу допринети проналажењу системског решења, што је, између осталог, од изузетне важности за процес приступања Србије Европској унији, констатовано је на конференцији.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]