Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Bolji uslovi za život Roma i Romkinja ključni za inkluziju u društvo

Objavljeno 16.09.2019.

Konferencija o rezultatima projekta „Stanovanje Roma“Unapređeni uslovi života za gotovo 6.000 Roma i Romkinja i pripremljena dokumentacija za buduće projekte podrške za još preko 4000 pripadnika/ca romske populacije rezultati su projekta „Stanovanje Roma“, koji je finansirala Evropska unija.

Na završnoj konferenciji projekta, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da je Evropska unija najveći donator Srbije u oblasti inkluzije Roma i Romkinja, sa trenutnim projektima vrednim 11,4 miliona evra, dok je za naredni period opredeljeno dodatnih 20 miliona evra.

„Danas možemo da razgovaramo o opipljivim rezultatima projekata finansiranih od strane Evropske unije. Inkluzija Roma odgovara jednoj od osnovnih vrednosti EU i kao takva bi trebalo da ostane prioritet za sve zemlje članice, kao i za one koji su u procesu pristupanja. Ono što je takođe važno jeste jačanje kapaciteta institucionalnih mehanizama za uključivanje Roma, na lokalnom nivou”, navodi Norčič Štamcar.

Ovaj jedinstveni projekat je uspešno završen, postignuti su konkretni rezultati, napominje državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

„Urađeno je dosta, izgrađeni su stanovi, kuće, putevi, vodovodi, kanalizacija i to korišćenjem najnovijih tehničkih rešenja U pripremi su novi projekti i nove investicije za dalje poboljšanje uslova života Roma i Romkinja“, kaže Lakićević.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da je potrebno dodatno motivisati lokalne samouprave da se još posvećenije bave pitanjima i izazovima sa kojima se suočava romska populacija.

„Ne sme se zaboraviti ni potreba za osnaživanjem romske zajednice za zastupanje sopstvenih interesa, jer zastupanje predstavlja značajan proces koji bi im omogućio da jasno artikulišu svoje zahteve i adekvatno ih zagovaraju na nivou lokalne zajednice“, ocenjuje Paunović, i dodaje da se tim aktivnostima doprinosi i sprovođenju obaveza iz Deklaracije o integraciji Roma koja je potpisana u okviru samita lidera Zapadnog Balkana u Poznanju.

U okviru projekta, unapređeni su infrastrukturni uslovi za 5.000 ljudi, a izgrađeno je ili renovirano ukupno 185 stambenih jedinica za preko 740 pripadnika i pripadnica romske populacije.

Takođe, pripremljena je tehnička dokumentacija potrebna za više od 70 kuća, 300 stanova, kao i za unapređenje infrastrukture za preko 4000 ljudi. U 20 lokalnih samouprava širom Srbije formirani su i mobilni timovi za inkluziju Roma i Romkinja, koji su putem EU donacije dobili automobile kako bi lakše stigli kod korisnika/ca usluga.

Kvalitet stanovanja i infrastruktura u romskim naseljima predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se ta populacija susreće.

Prevazilaženje ovih izazova predstavlja ozbiljan i dugotrajan proces koji podrazumeva uključivanje šireg kruga aktera koji mogu doprineti pronalaženju sistemskog rešenja, što je, između ostalog, od izuzetne važnosti za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, konstatovano je na konferenciji.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]