Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Донет Правилник о учешћу јавности у припреми прописа

Објављено 08.08.2019.

javna rasprava - ilustracijaУ складу са одредбама члана 77. Закона о државној управи („Сл. гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 47/18 и 30/18 – др. закон), а по оствареној сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике, министар државне управе и локалне самоуправе донео је Правилник о смерницима добре праксе за остваривање учешћа јавности у припреми нацрта закона и других прописа и аката („Сл. гласник РС”, бр. 51/19).

У складу са донетим Правилником, надлежни органи државне управе који припремају прописе у обавези су да објаву о почетку израде нацрта закона и основне информације о планираним решењима поставе на своју интернет страницу и веб апликацију еКонсултације која ће се налазитина Порталу е-Управе. Такође, путем апликације еКонсултације биће омогућено надлежним органима државне управе анкетирање грађана/ки и заинтересоване јавности у вези са нацртима закона поводом којих се спроводе консултације.

Поред консултација путем веб апликације еКонсултације и интернет странице предлагача, Правилник је детаљније уредио остале методе консултација предвиђене чланом 41. Уредбе о методологији управљања јавним политикама, анализи ефеката јавних политика и прописа и садржају појединачних докумената јавних политика („Сл. гласник РС”, бр. 8/19), односно прецизирао начине и услове примене округлих столова, фокус група, полуструктурираних интервјуа, панела, прикупљања писаних коментара упућивањем позива одређеном кругу лица и анкета као метода консултовања јавности.

Након што спроведе све методе консултација за које се одлучио у конкретном случају, надлежни орган дужан је да припреми и објави извештај који треба да садржи преглед основних питања која су се јавила током консултација, приказ ставова које су поводом тих питања заступали учесници/е консултација, као и ставове које је поводом тих питања на крају заузео орган државне управе, најкасније у року од 15 дана од дана окончања консултација.

Како наводе у Министарству државне управе и локалне самоуправе поводом доношења Правилника, обавеза спровођења консултација представља новину коју су донеле измене Законао државној управи из 2018. године са циљем обезбеђивања услова за учешће јавности од тзв. радне фазе припреме нацрта прописа и подразумева обавезу консултовања свих релевантних субјеката укључујући друге државне органе, организације цивилног друштва и представнике/це стручне јавности. На тај начин се обезбеђује отвореност и транспарентност процеса припреме прописа од самог почетка и делотворно учешће јавности у овом процесу кроз прибављање и разматрање достављених информација, ставова, примедаба и предлога различитих субјеката.

Доношењем овог Правилника употпуњен је нови правни оквир за активно учешће грађана/ки и заинтересоване јавности у процесу доношења одлука и то доношењем Закона о измени и допуни Закона о државној управи и доношењем Закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи који регулишу учешће јавности у припреми прописа на националном и локалном нивоу, односно доношењем Закона о планском систему и Уредбе о методологији управљања јавним политикама, анализи ефеката јавних политика и прописа и садржају појединачних докумената јавних политика који уређују грађанску партиципацију у креирању јавних политика и прописа.

Преузмите Правилник о смерницама добре праксе за остваривање учешћа јавности у припреми нацрта закона и других прописа и аката (.pdf).

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]