Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европска комисија покренула нови десетогодишњи план за подршку Ромима у ЕУ

Објављено 15.10.2020.

Union of Equality: EU Roma strategic framework on equality, inclusion and participation 2020-2030Иако су у ЕУ направљени одређени помаци, првенствено у домену образовања, пред Европом је и даље дугачак пут до остваривања стварне једнакости за Роме. Маргинализација је и даље присутна, а многи Роми се још увек свакодневно суочавају са диспропорционалном дискриминацијом и социо-економском искљученошћу.

Европска комисија је зато усвојила нови десетогодишњи план, као и предлог за препоруку Савета, са циљем да подржи Роме у ЕУ, фокусирајући се на седам кључних области: једнакост, инклузију, партиципацију, образовање, запошљавање, здравље и становање.

„Просто речено, у протеклих десет година нисмо урадили довољно да подржимо Роме у ЕУ. За ово нема изговора. Многи од њих су и даље суочени са дискриминацијом и расизмом. То не можемо да прихватимо. Данас почињемо да изнова улажемо напор да поправимо тренутну ситуацију, са јасним циљевима и обновљеном посвећеношћу за постизање стварне промене у наредној деценији“, изјавила је Вера Јурова, потпредседница за вредности и транспарентност.

Комисија је за сваку од поменутих области утврдила нове циљеве за државе чланице и препоруке за њихово остваривање, који ће служити као важни алати праћење напретка и који ће осигурати да ЕУ оствари већи напредак у пружању неопходне подршке која је многим Ромима у ЕУ и даље потребна. „Да би Европска унија постала истинска Унија једнакости, неопходно је да обезбедимо једнак третман и друштвену инклузију за милионе Рома те да свима, без изузетка, омогућимо учешће у друштвеном и политичком животу. Захваљујући циљевима изложеним данас у овом плану, очекујемо да до 2030. остваримо реалан напредак ка Европи у којој су Роми цењени као саставни део њене разноврсности, у којој су они део наших друштава и имају све могућности да дају пун допринос политичком, друштвеном и економском животу у ЕУ и да остваре користи од њега“, објаснила је Хелена Дали, комесарка за једнакост.

Иако је циљ потпуна једнакост, Комисија је предложила минималне циљеве за 2030, попут смањења јаза између Рома и опште популације у погледу сиромаштва за најмање половину; смањење јаза у погледу учешћа деце у раном образовању за најмање половину; смањење јаза у погледу разлика на основу пола у запошљавању и у погледу запослености уопште за најмање половину; смањење јаза у погледу стамбеног збрињавања за најмање једну трећину; осигуравање да најмање 95 одсто Рома има прикључак на водоводну мрежу, и многе друге.

Комисија државама чланицама даје смернице и утврдила је мере које треба предузети како би се убрзао напредак у постизању једнакости за Роме, њихове инклузије и партиципације. Смернице и мере обухватају развој система подршке за Роме жртве дискриминације, кампању подизања свести у школама, подршку за постизање финансијске писмености, унапређење запошљавања Рома у јавним установама и повећање доступности квалитетних здравствених прегледа и скрининга здравља, те програме планирања породице за Ромкиње.

Нови десетогодишњи план за једнакост, инклузију и партиципацију Рома у ЕУ је доступан овде.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]