Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Знањем до профита

Објављено 07.11.2009.

За лакше гајење јагода 13 узгајивача окуопљених у задрузи „Црвена јагода” из Лучана набавило је пољопривредну механизацију

За лакше гајење јагода 13 узгајивача окуопљених у задрузи „Црвена јагода” из Лучана набавило је пољопривредну механизацију

У 10 општина западне Србије становници села научени како да удруживањем побољшају међусобну сарадњу, повећају конкурентност и остваре додатне приходе.

Сеоско становништво у Србији је два и по пута сиромашније у односу на становнике градова. Индекс сиромаштва руралних подручја је за око 50 одсто већи у односу на просек читаве популације.

Да би село постало место са већим шансама за угоднији живот, неопходно је да земљорадници, занатлије, домаћице савладају знања и вештине које ће им омогућити да зарађују и прекораче праг сиромаштва.

Пројекат „Програм изградње капацитета руралних организација” спроведен у 10 општина западне Србије (Шабац, Сремска Митровица, Богатић, Владимирци, Ваљево, Крупањ, Осечина, Косјерић, Лучани и Чајетина) за један од циљева имао је организовање удружења, задруга, неформалних група становника села како би осавременили и унапредили пословне интересе. Започет 2005. а завршен 2007. године, пројекат је финансирао USAID, а организација која је пројекат спровела на територији Западне Србије био је ИРД.

–Основни циљ програма био је развој професионалних група на основама предузетништва и добре управе. Помогли смо члановима да унапреде међусобну сарадњу и на тај начин, што је могуће више, искористе предности које уживају регистрована удружења, као и да повећају конкуретност – каже Саша Марушић, стручни сарадник за развој агробизниса ИРД-а.

У сарадњи са локалним партнерима – регионалим привредним коморама, општинама и НВО, обезбеђена је стручна помоћ за петнаест земљорадничких и женских организација.

У првој фази организована је обука како да се ове неформалне групе „чвршће” организују. Пренето је знање о томе шта су НВО, задруге, пословна удружења, како се образују и шта су бизнис планови, како се контактирају донатори, пишу пријаве за конкурсе.

– Довели смо стручњаке који су пренели знање како се јачају капацитети менаџмента, додаје Марушић. У другој фази „проверено” је шта су новоформиране групе научиле. ИРД је расписао интерни конкурс. Од девет пријава четири организације су испуниле услове и добиле грантове од 5.000 до 6.000 евра.

Осам домаћица из Љига окупљене у женску задругу „Златне руке” спремају домаћа јела, као аутентични производ Србије. Знање које су стекле овим пројектом омогућило им је да наступе на сајмовима, пригодним туристичко – етно манифестацијама. Удружене и оснажене, све незапослене, стекле су начин да остваре приоход. Од привремених послова у „Златним рукама” кућном буџету месечно могу да донесу од 100 до 200 евра. Њихова одлука је да не започињу индустријску, занатску производњу.

Удружење „Црвена јагода” из Лучана које окупља произвођаче јагодичастиог воћа такође је успешно добило средства за пројекат. На конкурсу ИРД, од добијеног новца, купили су машину за повезивање садница.

Земљорадничка задруга „Млекар” из Ваљева је и после пројекта наставила рад. Отворили су нова два продајна места. Удружених 13 пољопривредних произвођача морали су да запосле једног радника у овој земљорадничкој задрузи.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]