Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Коначно стигла вода

Објављено 07.11.2009.

Снежана Јовић је коначно дочекала да има воду у својој кухињи

Снежана Јовић је коначно дочекала да има воду у својој кухињи

У ромском насељу у Јабланичкој улици у Лебану, насељеном крајем седамдесетих година прошлог века, уређене водоводна и канализациона мрежа.

Општина Лебане налази се на југу Србије, у Јабланичком округу, и у групи је недовољно развијених региона. Има око 25.000 становника од којих 9.500 живи у самом граду. Према званичним подацима 1.163 грађана су ромске националности, док незваничне али поуздане процене указују да има чак 1.500 Рома.

Делећи судбину осталих житеља општине, који се углавном баве пољопривредом или су остали без посла у фабрикама текстилне и прехрамбене индистрије, Роми се налазе у тешком материјалном положају.

У Јабланичкој улици, у 39 станова које је крајем седамдесетих година саградила Општина, станују 63 ромске породице. Многочлане фамилије, са просечно од пет до осам чланова, од усељења имају проблем са водом и канализацијом. 222 људи, међу којима је 77 деце и 16 бака и дека до пре месец дана воду за пиће и основну хигијену точило је у заједничким, неусловним тоалетима.

Захваљујући пројекту „Реконструкција водоводне и канализационе мреже у ромском насељу у Јабланичкој улици” чији је финансијер био Програм за развој Уједињених нација (УНДП) са уложених 960.000 динара и Општина са 96.000 динара, у скромне станове стигла је вода.

„Станови су одувек били без купатила. До насеља је уским цевима стизала вода, па кад неколико породица користи чесму, други остану сувих славина. Жене су веш прале рукама. По пијаћу воду ишло се до града“, прича како је некада било Саша Пешић, координатор за ромска питања општине Лебане.

„До бољитка се стигло за релативно кратко време. Почетком ове године урадили смо пројекат изградње три јавна купатила. Увидом у стање на терену одустали смо од тога. Новац је преусмерен на реконструкцију водоводне и канализационе мреже, што су донатори прихватили. Почетком маја започети су радови. Радницима ЈКП Водовод помагали су сами Роми. До сваког стана доведне су нове цеви, постављена је канализациона инфраструктура што омогућава да до јесени дограде властита купатила“.

Брачни пар Снежана и Дејан Јовић имају двоје деце и коначно вода им је у скромни стан донела не само срећу већ и лакши живот.

„Када је Дејан добио дневнице одмах смо купили машину за веш. Јако је тешко било када сам дечије бенкице прала у заједничком тоалету. Или, колико смо се воде навукли да се деца или ми окупамо. Пре неколико година било је и жутице у насељу. Сада смо пресрећни“, углас говоре млади супружници.

Обоје незапослени примају материјалну помоћ али попут осталих житеља Јабланичке улице потписали су уговоре са општином и Водоводом да повољније него други грађани Лебана плаћају воду.

Овог лета постигнут је договор, захваљујући ангажовању коориднатора, али и свесрдној помоћи председника општине др Миће Станковића да се први пут за више од 30 година организовано односи смеће . План је да се очисти дивља депонија на улазу у улицу и да се заврши насипање шљунка како би у будућности улица добила и асфалт.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]