Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Међународни дан особа са инвалидитетом

Објављено 03.12.2019.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - logo

Извор:: un.org

Међународни дан особа са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање овог дана са намером да се подигне свест о положају особа са инвалидитетом у политичком, друштвеном, економском и културном животу, а све у циљу унапређења њиховог положаја и стварања услова за равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву.

У Републици Србији живи 571.780 (8%) грађана/ки који се могу сматрати особама са инвалидитетом. Према подацима пописа становништва из 2011. године, од укупног броја особа са инвалидитетом 58,2% су жене. Особе са инвалидитетом у Републици Србији представљају једну од најосетљивијих група становништва и суочавају се са бројним препрекама. Како се наводи у Трећем националном извештају о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014–2017. године, у Србији су и даље многи јавни објекти и површине неприступачни, приступ особама са инвалидитетом информацијама и комуникацијама је отежан, присутне су различите баријере приликом запошљавања, као и остваривања бирачког права и коришћења различитих услуга које би требало да буду доступне свим грађанима и грађанкама. Посебно забрињава лош положај особа са интелектуалним и менталним потешкоћама, које су изложене ризику одузимања пословне способности. У Републици Србији је у току процес деинституционализације, међутим, његово спровођење карактеришу различите тешкоће, првенствено услед недовољно и неравномерно развијених услуга подршке и сервиса за самосталан живот особа са инвалидитетом.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) од свог оснивања пружа подршку Влади Републике Србије при изради стратешког и нормативног оквира који се односи на унапређење положаја особа са инвалидитетом, а кроз сарадњу са свим релевантним актерима настоји да допринесе већој социјалној укључености особа са инвалидитетом.

У Републици Србији је тренутно у процесу израде Национална стратегија унапређења положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године, коју припрема Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку SIPRU и Тима УН за људска права. Циљ стратегије је побољшање свеукупног социјалног и економског положаја особа са инвалидитетом, као и стварање услова за равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву. У процесу припреме нацрта стратегије организовани су консултативни састанци са представницима/ама удружења у Београду, Новом Саду и Нишу, а финални нацрт Националне стратегије биће представљен у пет градова Србије током децембра месеца (Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Београду и Ужицу).

Када је реч о унапређењу социјалне укључености особа са инвалидитетом на локалном нивоу, SIPRU спроводи „Програм локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање – LIP 2” чији је циљ допринос социјалној укључености осетљивих друштвених група (жене, млади, Роми и Ромкиње, мигранти/киње, особе са инвалидитетом) кроз унапређење постојећих и успостављање нових/иновативних мера/услуга/програма у локалним заједницама. Програм LIP 2 обухвата територију јединица локалне самоуправе у два региона Србије: региону Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије, а носиоци пројеката у оквиру овог програма су јединице локалне самоуправе, које спроводе пројекте у сарадњи са организацијама цивилног друштва. Кроз програм LIP 2 биће пружена подршка локалним актерима да постану иницијатори друштвених промена које у центар пажње стављају људе, унапређују свакодневни живот свих грађана и грађанки и налазе одговоре на кључне потребе осетљивих друштвених група у локалним заједницама.

Имајући у виду да је приступачност основни предуслов за укључивање особа са инвалидитетом у друштво, SIPRU, Заштитник грађана и Стална конференција градова и општина установили су 2016. године награду за јединице локалне самоуправе које су у претходној календарској години највише допринеле развоју свих облика приступачности на њиховој територији. Циљ је да се подигне свест о овој теми, промовишу примери добре праксе, као и да се формулишу препоруке за унапређивање стања у овој области. У оквиру ове иницијативе организоване су обуке о стварању приступачног окружења за представнике/це јединица локалне самоуправе, као и студијске посете градовима које је Европска комисија наградила за развој приступачности. Такође, припремљена је и брошура која садржи информације о иницијативама награђеним 2017. и 2018. године.

У оквиру Београдског Ignite-а посвећеног социјалном укључивању имали смо прилике да чујемо личне приче презентера и презентерки који су говорили о различитим аспектима који се тичу живота особа са инвалидитетом, као што су приступачно окружење, искуства током школовања, положај жена са инвалидитетом, улога информационих технологија у свакодневном животу особа са инвалидитетом. Блогерка Лана Николић и блогер Стефан Лазаревић су на Блогу о социјалном укључивању писали о различитим темама релевантним за разумевање положаја особа са инвалидитетом и сметњама у развоју у Србији.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.01.2020.

Деск Креативна Европа Србија – Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” (рок: 17.3.2020)

Desk Kreativna Evropa - Srbija

Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” отворен је…

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]