Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Међународни дан особа са инвалидитетом

Објављено 03.12.2019.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - logo

Извор:: un.org

Међународни дан особа са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање овог дана са намером да се подигне свест о положају особа са инвалидитетом у политичком, друштвеном, економском и културном животу, а све у циљу унапређења њиховог положаја и стварања услова за равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву.

У Републици Србији живи 571.780 (8%) грађана/ки који се могу сматрати особама са инвалидитетом. Према подацима пописа становништва из 2011. године, од укупног броја особа са инвалидитетом 58,2% су жене. Особе са инвалидитетом у Републици Србији представљају једну од најосетљивијих група становништва и суочавају се са бројним препрекама. Како се наводи у Трећем националном извештају о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014–2017. године, у Србији су и даље многи јавни објекти и површине неприступачни, приступ особама са инвалидитетом информацијама и комуникацијама је отежан, присутне су различите баријере приликом запошљавања, као и остваривања бирачког права и коришћења различитих услуга које би требало да буду доступне свим грађанима и грађанкама. Посебно забрињава лош положај особа са интелектуалним и менталним потешкоћама, које су изложене ризику одузимања пословне способности. У Републици Србији је у току процес деинституционализације, међутим, његово спровођење карактеришу различите тешкоће, првенствено услед недовољно и неравномерно развијених услуга подршке и сервиса за самосталан живот особа са инвалидитетом.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) од свог оснивања пружа подршку Влади Републике Србије при изради стратешког и нормативног оквира који се односи на унапређење положаја особа са инвалидитетом, а кроз сарадњу са свим релевантним актерима настоји да допринесе већој социјалној укључености особа са инвалидитетом.

У Републици Србији је тренутно у процесу израде Национална стратегија унапређења положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године, коју припрема Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку SIPRU и Тима УН за људска права. Циљ стратегије је побољшање свеукупног социјалног и економског положаја особа са инвалидитетом, као и стварање услова за равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву. У процесу припреме нацрта стратегије организовани су консултативни састанци са представницима/ама удружења у Београду, Новом Саду и Нишу, а финални нацрт Националне стратегије биће представљен у пет градова Србије током децембра месеца (Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Београду и Ужицу).

Када је реч о унапређењу социјалне укључености особа са инвалидитетом на локалном нивоу, SIPRU спроводи „Програм локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање – LIP 2” чији је циљ допринос социјалној укључености осетљивих друштвених група (жене, млади, Роми и Ромкиње, мигранти/киње, особе са инвалидитетом) кроз унапређење постојећих и успостављање нових/иновативних мера/услуга/програма у локалним заједницама. Програм LIP 2 обухвата територију јединица локалне самоуправе у два региона Србије: региону Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије, а носиоци пројеката у оквиру овог програма су јединице локалне самоуправе, које спроводе пројекте у сарадњи са организацијама цивилног друштва. Кроз програм LIP 2 биће пружена подршка локалним актерима да постану иницијатори друштвених промена које у центар пажње стављају људе, унапређују свакодневни живот свих грађана и грађанки и налазе одговоре на кључне потребе осетљивих друштвених група у локалним заједницама.

Имајући у виду да је приступачност основни предуслов за укључивање особа са инвалидитетом у друштво, SIPRU, Заштитник грађана и Стална конференција градова и општина установили су 2016. године награду за јединице локалне самоуправе које су у претходној календарској години највише допринеле развоју свих облика приступачности на њиховој територији. Циљ је да се подигне свест о овој теми, промовишу примери добре праксе, као и да се формулишу препоруке за унапређивање стања у овој области. У оквиру ове иницијативе организоване су обуке о стварању приступачног окружења за представнике/це јединица локалне самоуправе, као и студијске посете градовима које је Европска комисија наградила за развој приступачности. Такође, припремљена је и брошура која садржи информације о иницијативама награђеним 2017. и 2018. године.

У оквиру Београдског Ignite-а посвећеног социјалном укључивању имали смо прилике да чујемо личне приче презентера и презентерки који су говорили о различитим аспектима који се тичу живота особа са инвалидитетом, као што су приступачно окружење, искуства током школовања, положај жена са инвалидитетом, улога информационих технологија у свакодневном животу особа са инвалидитетом. Блогерка Лана Николић и блогер Стефан Лазаревић су на Блогу о социјалном укључивању писали о различитим темама релевантним за разумевање положаја особа са инвалидитетом и сметњама у развоју у Србији.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]