Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављена публикација „Утицај Covid-19 кризе на запосленост: Фокус на рањиве категорије“

Објављено 08.01.2021.

Uticaj Covid-19 krize na zaposlenost: Fokus na ranjive kategorijeТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објавио је публикацију под називом Утицај Covid-19 кризе на запосленост: Фокус на рањиве категорије, у којој су представљени налази истраживања које је спровео Центар за високе економске студије (ЦЕВЕС), а које се бавило питањем запослености у Републици Србији услед поремећаја на тржишту рада изазваног пандемијом Covid-19, са посебним фокусом на рањиве категорије становништва.

У фокусу овог истраживања био је утицај Covid-19 кризе на запосленост у приватном сектору. За потребе истраживања спроведена је репрезентативна CATI Анкета предузећа и предузетника. Анкета је испитала утицај кризе на 1.082 предузећа и 547 предузетника. Поред јавно доступних статистичких извора коришћени су микроподаци Анкете о радној снази (АРС), као и микроподаци о предузећима (подаци АПР-а за период 2007–2018).

Истраживање је показало да је удар кризе на предузећа био жесток – 30% субјеката готово уопште није могло да послује, док је 45% функционисало при смањеним капацитетима. Међутим, упркос ризику да криза произведе озбиљне поремећаје на тржишту рада, подаци показују да је формална запосленост била релативно стабилна. Наиме, формална запосленост је опала за око 10.000 током марта и априла, али је до опоравка и даљег раста дошло већ у мају и јуну. Разлози за отпорност запослености углавном се дугују трендовима који су претходили кризи.

Међутим, неформална запосленост је опала, показало је истраживање. Аутори/ке су оценили да су изгледи за привредна кретања у будућности више позитивни него негативни, али да остаје ризик од погоршавања ситуације и значајнијих структурних промена. У истраживању се детаљније анализира рањивост запослења с различитих аспеката, а посебна забринутост истиче се због чињенице да су кризом били и остали најпогођенији они сектори који су истовремено и рањиви (HORECA, грађевинарство и личне услуге).

Осим анализе стања, читаоцима су представљени и могући сценарији кретања запослености у наредној години у најугроженијим секторима.

Истраживање о ефектима кризе на привреду и запосленост у Србији реализовао је ЦЕВЕС уз подршку Светске банке и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU). Само истраживање започело је као пројекат који је подржала Светска банка, са циљем да се расветли ефекат Covid-19 кризе на мала и средња предузећа, приликом ког су интервјуисане 1.082 компаније. Подршку да се истраживање прошири и на популацију предузетника, приликом чега је интервјуисано њих 547, као и да се дубље испита питање ефекта на запосленост и посебно рањиве категорије на тржишту рада пружио је SIPRU. Два извештаја настала на основу истраживања пружају увид у начине на које се српска предузећа за сада носе са кризом. Публикација Утицај Covid-19 кризе на запосленост: Фокус на рањиве категорије идентификује погођене и рањиве секторе и процењује тренутне и будуће ефекте на запосленост по различитим модалитетима, док се публикација Covid криза и српска МСП: Процена утицаја и преглед будућих сценарија фокусира на утицај који је Covid-19 криза до сада имала на сектор микро, малих и средњих предузећа.

Преузмите документа:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]