Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција о родно одговорном буџетирању

Објављено 24.06.2019.

Zorana Mihajlović, Konferencija o rodno odgovornom budžetiranjuПотпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић 20. јуна је изјавила да Влада Србије од 2015. године при планирању буџета води рачуна о томе да финансије буду једнако распоређене и да и мушкарци и жене имају једнаке услове за коришћење новца.

Михајловић је, отварајући конференцију о родно одговорном буџетирању (РОБ), навела да је Србија у свету препозната по увођењу родно одговорног буџетирања и да треба да будемо поносни на све што смо до сада урадили у овом процесу.

Она је подсетила на то да су Координационо тело и Министарство финансија, уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), 2015. године изменили Закон о буџетском систему и обавезали све ресоре на то да приликом планирања својих буџета укључе родну компоненту.

Без новца нема ни развоја, наша обавеза је да створимо услове за то да сви грађани и грађанке имају једнаке услове да користе буџетска средства, истакла је потпредседница Владе.

Законска обавеза за све буџетске кориснике је да до 2020. уведу родно одговорне буџете. Наш крајњи циљ је да учинимо све да повећамо квалитет живота и жена и мушкараца у Србији, а ово је један од најважнијих инструмената ка томе, поручила је Михајловић.

Она је додала да нас чека још посла у овом процесу и да морамо учинити више да повећамо јавност у планирању и реализацији родно одговорних буџета.

Према њеним речима, грађанима и грађанкама треба да се појасни шта за њих и њихов свакодневни живот значи родно одговоран буџет.

Ово није једноставан процес, доста тога смо урадили, али не смемо да успоримо. Увођење родно одговорног буџетирања велики је корак ка стварању друштва једнаких шанси, у којем сви његови чланови имају могућност да се развијају, закључила је Михајловић.

Шефица Канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да ова организација годинама уназад подржава Републику Србију у процесу увођења РОБ-а и да треба да будемо поносни јер је Србија препозната као пример добре праксе у свету.

Родно одговорно буџетирање је веома важна алатка која нам помаже да сагледамо на који начин треба да планирамо програме и политике како би сви чланови друштва имали користи и како би се изборили за родну равноправност. Увођење РОБ-а једна је од најпрогресивнијих реформи које држава спроводи, с циљем да сви грађани и грађанке имају једнаке услове за развој, истакла је Рикановић.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић исказала је захвалност Координационом телу за родну равноправност и UN Women на подршци у овом процесу, и додала да је у 2019. години 18 институција на покрајинском нивоу увело родну компоненту у своје буџете.

Одраз зрелости нашег друштва је да на прави начин одговоримо на неједнакости које постоје, а родно одговорни буџети помажу нам да створимо једнаке шансе за развој свих, поручила је Јовановић.

На конференцији је представљен Извештај о напретку у увођењу родно одговорног буџетирања у систем планирања јавних финансија у Републици Србији у 2018. години и буџету за 2019. годину, који је представила Сања Николин, експерткиња за РОБ у UN Women.

Конференција о родно одговорном буџетирању одржана је 20. јуна у Палати Србија, у организацији Координационог тела за родну равноправност, Министарства финансија и UN Women, у присуству више од 130 представника и представница републичких и покрајинских институција и међународних организација.

Преузмите документа:

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]