Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција о родно одговорном буџетирању

Објављено 24.06.2019.

Zorana Mihajlović, Konferencija o rodno odgovornom budžetiranjuПотпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић 20. јуна је изјавила да Влада Србије од 2015. године при планирању буџета води рачуна о томе да финансије буду једнако распоређене и да и мушкарци и жене имају једнаке услове за коришћење новца.

Михајловић је, отварајући конференцију о родно одговорном буџетирању (РОБ), навела да је Србија у свету препозната по увођењу родно одговорног буџетирања и да треба да будемо поносни на све што смо до сада урадили у овом процесу.

Она је подсетила на то да су Координационо тело и Министарство финансија, уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), 2015. године изменили Закон о буџетском систему и обавезали све ресоре на то да приликом планирања својих буџета укључе родну компоненту.

Без новца нема ни развоја, наша обавеза је да створимо услове за то да сви грађани и грађанке имају једнаке услове да користе буџетска средства, истакла је потпредседница Владе.

Законска обавеза за све буџетске кориснике је да до 2020. уведу родно одговорне буџете. Наш крајњи циљ је да учинимо све да повећамо квалитет живота и жена и мушкараца у Србији, а ово је један од најважнијих инструмената ка томе, поручила је Михајловић.

Она је додала да нас чека још посла у овом процесу и да морамо учинити више да повећамо јавност у планирању и реализацији родно одговорних буџета.

Према њеним речима, грађанима и грађанкама треба да се појасни шта за њих и њихов свакодневни живот значи родно одговоран буџет.

Ово није једноставан процес, доста тога смо урадили, али не смемо да успоримо. Увођење родно одговорног буџетирања велики је корак ка стварању друштва једнаких шанси, у којем сви његови чланови имају могућност да се развијају, закључила је Михајловић.

Шефица Канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да ова организација годинама уназад подржава Републику Србију у процесу увођења РОБ-а и да треба да будемо поносни јер је Србија препозната као пример добре праксе у свету.

Родно одговорно буџетирање је веома важна алатка која нам помаже да сагледамо на који начин треба да планирамо програме и политике како би сви чланови друштва имали користи и како би се изборили за родну равноправност. Увођење РОБ-а једна је од најпрогресивнијих реформи које држава спроводи, с циљем да сви грађани и грађанке имају једнаке услове за развој, истакла је Рикановић.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић исказала је захвалност Координационом телу за родну равноправност и UN Women на подршци у овом процесу, и додала да је у 2019. години 18 институција на покрајинском нивоу увело родну компоненту у своје буџете.

Одраз зрелости нашег друштва је да на прави начин одговоримо на неједнакости које постоје, а родно одговорни буџети помажу нам да створимо једнаке шансе за развој свих, поручила је Јовановић.

На конференцији је представљен Извештај о напретку у увођењу родно одговорног буџетирања у систем планирања јавних финансија у Републици Србији у 2018. години и буџету за 2019. годину, који је представила Сања Николин, експерткиња за РОБ у UN Women.

Конференција о родно одговорном буџетирању одржана је 20. јуна у Палати Србија, у организацији Координационог тела за родну равноправност, Министарства финансија и UN Women, у присуству више од 130 представника и представница републичких и покрајинских институција и међународних организација.

Преузмите документа:

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]