Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан 35. Београдски Ignite „Штафета је у мојим рукама“

Објављено 26.05.2016.

35. Beogradski Ignite

35. Београдски Ignite на којем су активни млади из Србије преносили своја инспиративна искуства о борби за инклузивно друштво одржан је у среду, 25. маја 2016. године, у простору Impact Hub-а (Македонска 21, Београд).

У Србији забрињава велика незапосленост и неактивност младих – чак 43,3% младих у Србији је незапослено. Међутим, активним односом према сопственом развоју и развоју друштва допринос младих од непроцењиве је вредности. Шесторо младих људи који се свакодневно активно залажу за друштво једнаких могућности су, уз превод на знаковни језик и у приступачном простору, у динамичним петоминутним наступима са публиком поделили идеје о томе која је улога младих у борби против предрасуда, развоју инклузивног образовања, рушењу препрека на које наилазе особе с инвалидитетом, бризи о старијима, социјалном предузетништву, промоцији родне равноправности, итд.

Посетиоцима 35. Београдског Ignite-а су се представили:

Кристина Марјанац

Kristina MarjanacКристина Марјанац је студенткиња Економског факултета и Факултета драмских уметности на Универзитету у Београду. Чланица је Уније средњошколаца Србије, а оно што ради сматра важним јер доприноси унапређењу положаја младих и укључује их у процес доношења одлука.

Кристинин највећи успех је то што је ухватила живот у своје руке, остала одлучна да се бори и пита и, како каже, одолела потенцијалној пасивизацији. Њен највећи изазов је да буде промена коју жели да види.

Кристина себе описује као хиперактивну особу, а на Београдски Ignite је донела причу о средњошколском активизму и формирању локалне бечејске Уније, које је подразумевало сузбијање јаза између различитих националности и инклузију особа са сметњама у развоју.

 

Никола Ђурђевић

Nikola ĐurđevićНикола Ђурђевић је члан Удружења студената са хендикепом. За активизам се одлучио да би, како каже, можда некада учествовао и у доношењу битних одлука за побољшање квалитета живота особа са хендикепом. Покрећу га вера, самопоуздање, али и огромна количина неправде која је присутна на сваком кораку.
Никола Ђурђевић својим највећим успехом сматра то што често успева да насмеје људе, а за њега је, због природе хендикепа, било изазовно да научи да плива и вози аутомобил.

Никола се публици Београдског Ingite-а представио причом о авантуристичким, комичним и неуобичајеним ситуацијама из периода његовог сазревања.

 

Лана Николић

Lana NikolićМиланка Лана Николић је чланица Иницијативе младих за људска права и Удружења студената са хендикепом у Београду. Покреће је жеља да напредује у академском, професионалном и сваком другом смислу, али и жеља да нове генерације младих са хедикепом имају мање трновит пут од њеног.

Лана себе описује као компликовану, крајње реалистичну, отворену и забавну особу. Први улазак у студио Радија Београд 202 и седање за микрофон сматра својим најважнијим успехом, а највећим изазовом одбрану мастер рада на Филолошком факултету у Београду.

Лана Николић пише за Блог о социјалном укључивању.

 

Алекса Живковић

Aleksa ŽivkovićАлекса Живковић долази из Пирота.

Себе описује као дете у свету одраслих и води се изреком “Живот је као бицикл – да бисте одржали равнотежу морате да наставите даље”.

Члан је Удружења грађана Лека, Црвеног крста и Impact Hub-а.

Алекса Живковић сматра да се свет мења примером, а носилац је ордена за доброту.

 

Михаило Гордић

MIhailo GordićМихаило Гордић је зубни техничар и члан Градске организације глувих Београда. Своју презентацију на Београдском Ignite-у посветио је српском знаковном језику, као матерњем језику глувих особа, и младим глувим особама.

Михаило каже да су глуви људи у Србији невидљиви и да држава не препознаје њихово право на матерњи језик – српски знаковни језик. Оно што га покреће да то промени јесте идеја једнакости.

Својим највећим досадашњим успехом Михаило сматра представљање заједнице глувих на заседању Комитета UN CRPD у Женеви, а себе описује као упорну, знатижељну, тврдоглаву и одлучну особу.

 

Селена Симић

Selena SimićСелена Симић је чланица ОПА организације и Femix мреже женског стваралаштва. Сматра да је музика уметност која је одувек имала моћ да промени свет и утиче на људе. Покреће је свирање бубњева, бендови у којима свира и феминизам.

Селена Симић је била менторка на бубњарским радионицама за девојчице у Београду, Смедереву и Панчеву, реализованим у сарадњи организација Femix и Реконструкција женски фонд. Снимила је више синглова и спотова са бендовима Фанданго, Вибратор у рикверц и Немесис.

Селена себе описује као женску верзију Петра Пана, а посетиоцима Београдског Ingite-а говорила је о свирању бубњева као неочекиваном избору за једну девојку и женама у музици.

 

Прочитајте транскрипте говора учесника 35. Београдског Ignite-а:

Посетите YouTube канал Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и погледајте видео снимке наступа презентера.

35_bg_ignite_prezenteri35. Београдски Ignite „Штафета је у мојим рукама“ пети је по реду у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и удружења грађана “Србија у покрету”. Партнер у организацији 35. Београдског Ignite-а била је Кровна организација младих Србије (КОМС), која представља највише представничко тело младих у Србији. КОМС је савез удружења који тренутно окупља 92 организације чланице (организације младих и за младе) са читаве територије Републике Србије.

Претходна издања Ignite-а о социјалном укључивању обележила је изузетна посећеност, а посетиоци су том приликом могли да се инспиришу успешним причама о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, активном старењу, положају особа оболелих од HIV/AIDS, положају ЛГБТИ особа, борби ромског становништва за боље услове становања, солидарности и превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју.

Шта је Ignite?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да „запале“ публику за идеју. Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација: презентације трају пет минута, свака презентација има 20 слајдова, слајдови се аутоматски смењују на сваких 15 секунди и презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова. Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света.

Први Београдски Ignite одржан је у октобру 2009. године, а догађај на коме људи размењују идеје, упознају се и почињу планирање нових акција већ шест година организује Удружење грађана “Србија у покрету”.

Више информација потражите на сајту srbijaupokretu.org и Facebook страни www.facebook.com/BelgradeIgnite.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]