Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан 37. Београдски Ignite “Укључи се бр. 4”

Објављено 27.10.2016.

37. Beogradski Ignite "Uključi se br. 4"

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету” организовали су 37. Београдски Ignite под насловом “Укључи се бр. 4”, посвећен социјалном укључивању. Догађај је одржан у уторак, 25. октобра 2016. године, у београдском Impact Hub-у, а организатори су на тај начин, већ четврту годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и охрабрили учеснике и посетиоце да постану борци за инклузивно друштво.

Посетиоци Београдског Ignite-a су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: има ли живота после одслужене затворске казне; како до медаље на параолимпијским играма; које су мале тајне активног старења; да ли је образовање привилегија или свачије право; како се мења слика о младим Ромима и Ромкињама кроз ритам и реч; ко су жене које помажу мигрантима; како изгледа свакодневица младе глуве особе; како млади у акцији мењају друштво; како је једна мама постала успешна предузетница…

Динамичним петоминутним презентацијама публици 37. Београдског Ignite-a „Укључи се бр. 4“ су се представили:

Рената Ђорђевић Сабадош

Renata Đorđević SabadošРената Ђорђевић Сабадош долази из Зрењанина. Дипломирана је професорка географије, која је уз помоћ субвенција покренула сопствени бизнис.

Свој рад сматра важним јер се осећа испуњеном када је упослена и уз то финансијски помаже своју породицу и подиже квалитет њиховог заједничког живота.

Рената себе описује као позитивну особу, увек спремну да помогне, веома креативну, са прегршт идеја, комуникативну, отворену, амбициозну и спремну на стално усавршавање. Њен највећи изазов је проширивање породице уз вођење сопственог посла.

 

Наташа Даниловић

Nataša DanilovićНаташа Даниловић је чланица УГ „Србија у покрету“ и Црвеног крста Звездара. Оно што ради сматра важним јер доприноси грађењу односа у заједници и мотивише људе да се организују и почну сами да решавају проблеме који им сметају.

Наташа је вечити оптимиста који, како каже, у слободно време ради и зарађује да би могао да волонтира током радне недеље. Њен највећи изазов био је живот и рад у Америци, а успех оснивање и вођење клуба КОМПАС.

Наташа је на Ignite донела причу о клубу КОМПАС и раду са младима са сметњама у развоју из дома „Живимо заједно“ и са децом из Сигурне куће.

 

Јованка Димитријевић

Jovanka DimitrijevićЈованка Димитријевић је активна чланица Црвеног крста, удружења „Amity“, „Хлеб живота“ и Клуба за старија лица.

Јованка је на Ingite-у говорила о манирима старих на које се треба угледати. Каже да су њена покретачка снага воља и морална обавеза. Тешко јој је да опише себе, али у својим седамдесетим годинама и даље унуцима даје пример радом, а не речима.

Оно што ради сматра важним јер су људи осетљиви на реч „помоћ“, корисно је и бесплатно.

Јованкини највећи успеси су то што је очувала породицу и брак дуг 50 година и што је пун радни век провела у једној фирми.

 

Тања Малетић

Tanja MaletićПокретачка снага Тање Малетић су љубав, снови и вечити бунт.

Ученица је трећег разреда Девете гимназије у Београду, а себе описује као борбену, упорну, веселу и врло емотивну особу која воли уметност. На Ignite је донела своја искуства о образовању, а говорила је и о култури и уметности.

Тања Малетић као свој досадашњи највећи успех види представљање сопствене поезије и слика на Српској научној телевизији. Још увек јој се није остварио сан да објави књигу поезије, али додаје да јој се остварио други сан – да упозна Звонимира Ђукића, Јасминку Петровић и Тихомира Станића.

 

Јелена Срнић Нерац

Jelena Srnić NeracЈелена Срнић Нерац верује да малим корацима можемо направити велике промене. Себе описује као особу која проблеме сагледава као слагалицу и трага за малим деловима који доприносе да све буде на свом месту.

Јелена је по образовању специјални педагог – мастер. Основала је Центар за превенцију криминала и постпеналну помоћ „Неостарт“. Важност овог центра види у томе што је кроз његов рад друштво почело да препознаје потребе бивших осуђених лица и што реинтеграција спречава нова наношења штете заједници.

„Неостарт“ је прославио четврти рођендан, а Јелена је на Ignite донела причу о корисницима који су више од две године потпуно интегрисани чланови друштва.

Текстове о раду Центра „Неостарт“ можете читати на Блогу о социјалном укључивању.

 

Јелена Ступар

Jelena StuparЈелена Ступар покретачку снагу проналази у сазнању да је живот један и да има много лепих ствари које треба видети и осетити. Обишла је више европских земаља, два пута путовала у Америку и тако стекла много глувих пријатеља широм света.

Њен највећи изазов биле су студије на Високој Политехничкој школи, јер је пре тога ишла у школе за глуву децу. Каже да није било лако комуницирати са професорима без тумача, али је успела да дипломира и постане графички дизајнер.

Јелена себе описује као љубитељку путовања, дружељубиву, сналажљиву и тврдоглаву особу. Поносна је што већ скоро 10 година вози ауто, а неостварени сан јој је да буде глумица.

 

Милош Митић

Miloš MitićКако освојити медаљу на Параолимпијским играма и колико је за спортисту важан психички тренинг – својом Belgrade Ignite презентацијом открио је Милош Митић. Овај спортиста каже да је његова покретачка снага жеља да свакога дана буде бољи него претходног.

Свој рад сматра важним јер спорт побољшава квалитет његовог живота, али и квалитет живота људи око њега.

Милош Митић се такмичи у атлетској дисциплини бацања чуња. Освојио је сребрну медаљу на Европском првенству 2014. године, бронзану медаљу на Светском првенству 2015. године, а својим највећим успехом сматра сребрну параолимпијску медаљу, коју је донео у Србију пре нешто више од месец дана.

 

Марија Цвејић

Marija CvejićМарију Цвејић покрећу добри људи и осмех. Свој рад сматра важним, јер без њега би многе девојчице и жене без подршке биле изгубљене и невидљиве у друштву.

Оснажене кориснице програма невладине организације „Атина“ са којима је радила, Маријин су највећи успех. Њен највећи изазов је рад са женама и девојчицама које су преживеле родно засновано насиље и трговину људима.

Марија је своју Belgrade Ignite презентацију посветила социјалном укључивању жена и девојчица из избегличке популације.

 

Силвиа Синани

Silvia SinaniСилвиа Синани је остварила свој сан да ради са децом. Каже да захваљујући њима сваког дана и она напредује, учи и радује се заједничким успесима.

Свој рад сматра важним, јер је неопходно да се ромска деца школују и граде добре односе са људима из свог окружења и да постану поносни представници свог народа.

Силвиа је поносна јер је, како каже, имала прилику да на великим светским позорницама представља свој народ и да публику упознаје са културом и традицијом Рома.

Силвиа је на Belgrade Ignite донела причу о GRUBB Фондацији.

Текстове о раду GRUBB Фондације можете читати на Блогу о социјалном укључивању.

Прочитајте транскрипте говора учесника 37. Београдског Ignite-а:

Видео снимке говора учесника 37. Београдског Ignite-а можете погледати на нашем YouTube каналу.

Београдски Ignite је свечано завршен ексклузивним наступом младих чланова ансамбла GRUBB мјузикла, који је настао као резултат сарадње младих Рома и међународних уметника. Овај својеврсни спој савременог хип хопа и традиционалне ромске музике даје глас Ромима, како у Србији, тако и у међународним оквирима.

Посетиоци Ignite-a су имали могућност да у Impact Hub-у купе и најновије издање магазина Лицеулице, чију припрему је подржао Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва. Тема овог броја је положај младих, који се налазе под највећим ризиком од социјалне искључености и сиромаштва. Дистрибуција магазина Лицеулице врши се кроз мрежу продаваца коју чине социјално угрожене и маргинализоване особе, а који зарађују 50 процената од сваког продатог примерка.

37. Beogradski Ignite - prezenteri37. Београдски Ignite под насловом “Укључи се бр. 4” шести је по реду у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и удружења грађана “Србија у покрету”, и четврти посвећен теми социјалног укључивања. Догађај традиционално окупља велики број посетилаца и пружа им прилику да се инспиришу успешним причама о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, активном старењу, превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју, храбрости самохраног родитељства, борби ромског становништва за бољи квалитет живота, положају ЛГБТИ особа, борби против трговине људима, инклузији младих са проблемима у понашању, деце улице, миграната и осуђеника, социјалног укључивања након излечења од болести зависности, положају особа оболелих од HIV/AIDS, солидарности итд.

Шта је Ignite?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да „запале“ публику за идеју.

Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација:

  • Презентације трају пет минута
  • Свака презентација има 20 слајдова
  • Слајдови се аутоматски смењују на 15 секунди
  • Презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова

Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света.

Први Београдски Ignite одржан је у октобру 2009. године, а догађај на коме људи размењују идеје, упознају се и почињу планирање нових акција већ шест година организује Удружење грађана Србија у покрету.

Више информација потражите на сајту srbijaupokretu.org и Facebook страни www.facebook.com/BelgradeIgnite.

 

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji zaa period 2021. do 2026. godine
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2020. godini
Predstavljen projekat „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“
Pristupačnost - aktuelnosti
sipru - logo - aktuelno
Obrazovna situacija dece korisnika usluga socijalne zaštite (svratište, dnevni boravak, predah smeštaj i sigurna kuća) s fokusom na obrazovnu situaciju tokom pandemije KOVID-19
sipru - logo - aktuelno

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Ljudi već decenijama putuju u vasionu, podižući svoje mentalne i fizičke granice da bi istražili taj ogroman, nepoznat prostor. Međutim, [...]
Пет, сеп 17, 2021
Source: Inkluzija blog
Ivona Živković
Odabir prave karijere jedan je od najvažnijih izbora svake osobe. Ovaj izbor značajno utiče na sve sfere života, zbog čega [...]
Чет, сеп 09, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
„Kako to da se jedan mladi lekar prijavio na audiciju i koju biste emisiju radili“, pitali su me na početku [...]
Уто, сеп 07, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Ovako glasi naslov master teze koju sam odbranila 2014. godine na Pravnom fakultetu. Temu sam birala dugo i pažljivo jer [...]
Пон, сеп 06, 2021
Source: Inkluzija blog
Jelena Milošević
Pre nekoliko godina ulazim sa mamom u baštu kafića. Dok biramo mesto da se smestimo, dečkić za susednim stolom pokazuje [...]
Сре, сеп 01, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Акциони план за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Студија о процени политика дигиталне приступачности у Републици Србији
јун, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2020. години
мај, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Ефекти таргетиране једнократне новчане помоћи на кретање индикатора сиромаштва и неједнакости
мај, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Приручник о outreach раду: организовање, спровођење и развој outreach програма
мај, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Приручник за јавне службе „Комуникација са корисницима – приступ универзалног дизајна”
март, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Извештај о спроведеној анализи постојећег програма предузетништва НСЗ са препорукама за унапређење
март, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante анализа Стратегије запошљавања Републике Србије за период 2021-2026. године
март, 2021 arrow right pdf [3 MB]