Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Предузетнички живот нам је донео слободу

Објављено 06.12.2013.

Aleksandar Šćepanović - 22. Beogradski IgniteТранскрипт говора Александра Шћепановића на 22. Београдском Ignite-у “Укључи се!” (21. октобар 2013., Mixer House, Београд)

Испричаћу вам једну предузетничку причу – причу о томе како смо мој брат Нинослав и ја пре четири и по године основали сопствено предузеће које и дан-данас успешно ради. У питању је хостел “Монтана” на Копаонику, хостел који смо сами осмислили, испројектовали, изградили и изрекламирали, у којем смо током протекле четири године примали госте и управо се спремамо за пету сезону.

Идеја за овај посао је дошла када се Нинослав вратио из Колорада, где је у планинском одмаралишту видео велике могућности за планински туризам које код нас нису биле искоришћене. Наравно, сама идеја за посао није довољна, већ су постојали одређени предуслови: нас двојица смо годинама радили у туризму, такође смо много путовали и, што је најважније, имали смо започету сопствену породичну брвнару на Копаонику коју је требало проширити и прилагодити за госте. Одлучили смо да аплицирамо за кредит у Фонду за развој и добили смо 15.000 евра са роком отплате од пет година. Томе смо додали неку нашу уштеђевину и позајмице, и могли смо да кренемо у акцију. Међутим, није све било баш тако лако како се нама у почетку чинило. Веома брзо су те паре исцуреле, па смо још испозајмљивали; и то је исцурело, тако да је будућност целог подухвата доведена у питање; али, на крају смо “на мишиће” и уз помоћ добрих људи успели све да завршимо.

Почетак се чинио ружичастим: Нова година је, сви капацитети су распродати и ми смо убеђени да је наша предузетничка бајка почела! Међутим, то је управо она година када је снег пао тек крајем фебруара, ми седимо сами на планини, чекамо госте “декинтирани” и није баш кул. Онда снег пада, долазе гости, а нама се смрзавају инсталације и кућа остаје без воде! То је било баш стресно. Ипак, ушли смо у период стабилности, навикли смо се на посао и на госте, ушли смо у рутину и стрес је постао мањи.

Гости су долазили у “Монтану”, а ми смо их слушали. Слушали смо њихове предлоге и идеје како да буде боље и, што је важније, слушали смо себе, своје срце, нешто унутрашње што нам је говорило како даље, шта треба радити, а шта не. Наравно, нисмо слушали оне који су нас одвраћали од те идеје (“немојте да узимате кредит – скупо је”; “немојте да покрећете посао 300 км од Београда”), јер смо веровали да ми то можемо. Доста смо читали – књиге на енглеском, на српском, о предузетништву, о планинском туризму, о маркетингу услуга… Једноставно, више смо волели да учимо од људи који су искуснији од нас, него на својим грешкама.

Aleksandar i Ninoslav ŠćepanovićПредузетнички живот нам је донео слободу: да сами господаримо својом енергијом и идејама, да никоме не полажемо рачуне, да своје замисли можемо да изгурамо до краја. Али, такав живот вам и одузме слободу: не бирате када и колико ћете да спавате, нема вас на журкама и концертима, нема вас на прославама Нове године, са пријатељима… То је стил живота који смо прихватили. Такав животни стил је постао и тест за наше пријатеље: док су се једни стварно радовали нашим успесима и гледали како да нам помогну, други су нам окренули леђа и отишли, јер више нисмо били забавни. На њихово место су дошли неки нови, квалитетни људи које смо успут упознали.

Оно што нас гура свих ових година јесте непрестани напредак. Свака сезона је боља од прошле, услуга је унапређена, кућа изгледа све боље, наше појављивање на Интернету је све квалитетније, и то је нешто што те вози да гураш и кад је тешко. Ево неких бројки којима можемо да се похвалимо: до сада смо имали госте из 16 земаља, а ове зиме ће их бити из преко 20; на сајту TripAdvisor смо први међу свим смештајима на Копаонику; на свим сајтовима за букирање имамо оцене преко 90%. Наравно, ту не стајемо! Имамо планове: циљ нам је да се у првој етапи проширимо на 30 кревета, затим на 50, и да “Монтана” једног дана може да прими цео аутобус. Посетите сајт хостела (www.montana.rs), а ако планирате скијање на Копаонику, тотално треба да дођете код нас!

***

22_bg_ignite_logoУ оквиру активности којима је обележен Међународни дан борбе против сиромаштва, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је, у сарадњи са удружењем “Србија у покрету”, организовао 22. Belgrade Ignite “Укључи се!”, који је за тему имао социјално укључивање. Ово изузетно посећено издање београдског Ignite-а одржано је 21. октобра 2013. године у Mixer House-у (Карађорђева 46), а десеторо сјајних инспиративних људи је, уз превод на знаковни језик, говорило о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, социјалном укључивању маргинализованих група (деце улице, азиланата и осуђеника), борби против трговине људима, солидарности и превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју. Посетиоци Belgrade Ignite-а су у галерији Mixer House-а могли да погледају и изложбу плаката који су пристигли на конкурс “Сиромаштво – ре:акција?”, који су расписали магазин ЛицеУлице и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Александар и Нинослав Шћепановић су браћа и домаћини у хостелу “Монтана”, заједничком пројекту који су заједно замислили и изградили. Преломни тренутак је био када се Нинослав 2009. вратио из Колорада, US, где је радио у планинском одмаралишту, одакле је донео много „планинских” идеја за посао и амерички став „Yes, we can!”. Написали су бизнис план, конкурисали за „start up” кредит и добили га, урадили грађевински пројекат и кренули са изградњом. Убрзо су из грађевниске фазе прешли у туристучку и драго им је што могу да се похвале да су у њиховом хостелу гостовали бројни гости из Русије, Америке, Велике Британије, Француске, Словеније, Израела, Украјине, Србије, Црне Горе и БиХ. Монтана је место за све оне којима током зимовања одговара да проводе време са осталим гостима у дневном боравку, да заједно са њима доручкују, ручају, играју Sony Play Station или гледају ТВ.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]