Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сакупљање секундарних сировина је посао који има будућност!

Објављено 20.01.2015.

Nergiza AlišanovićТранскрипт говора Нергизе Алишановић на 29. Belgrade Ignite-у “Укључи се 2” (21. октобар 2014., Mixer House, Београд)

Долазим из села Прекодолца код Владичиног Хана. Удата сам, живим са супругом Сашом, имам двоје деце, и моја породица тренутно броји укупно 11 чланова. Предузетништвом се бавим више од осам година. Продавала сам робу, шила сам подметаче… бавила сам се трговином. Посао је ишао све теже и теже, много смо се мучили, зарада је била минимална. Велики број људи ради у сивој економији, нису регистровани. Они су нудили ниже цене, јер нису плаћали никакве дажбине, док сам ја све плаћала. Зато је код мене опала продаја.

Пало ми је на памет да сакупљање и прерада отпада може да буде добар посао. Нисам се много двоумила, већ сам се преко Интернета и пријатеља распитала какав је тај посао. Хвала пријатељици која ми је рекла да у Врању постоји организација БИЦ – Бизнис Инкубатор Центар. На тренинзима у БИЦ-у сам стекла знања о правним аспектима предузетништва, о менаџменту, маркетингу… Направила сам бизнис план, а када су ми јавили да сам добила грант, јако сам се радовала.

Према бизнис плану, добила сам пресу и млин. Почетак је био веома тежак: учимо како се рукује машинама, тражимо тржиште за продају, набављамо репроматеријал, што сами, што преко сакупљача. Све иде некако тешко, али не губимо наду, борба се наставља. Мучила сам се, и то не само ја, већ и цела моја породица. Радили смо сви, по цео дан. Све смо радили на најтежи могући начин, од сакупљања, преко ручног бушења флаша, до тога да смо робу превозили путничким возилом. Радили смо напољу, без обзира на кишу, снег или сунце. Било је свеједно да ли је хладно.

nergiza_alisanovic_igniteАли, сва та мука је почела да даје резултате. После првих испорука робе, од зарађеног новца смо најпре купили комби. Наставили смо да улажемо у наш поао, па смо купили перфоратор који нам је много олакшао рад, а затим и мали камион. Јесте мала “Заставица”, али завршава све наше обавезе. Недавно смо проширили пословни простор. И даље све што зарадимо улажемо у наш посао.

Поред наше породице, у овај посао је укључено још тридесетак породица које на тај начин себи обезбеђују опстанак, а уједно штите животну средину, што је наш заједнички циљ. Планирам проширење капацитета, упошљавање нових људи. Вољу за рад имам и пренела сам је и на моје унуке, тако да планирам да се моји потомци у будућности баве овим послом. Желим да се захвалим људима из БИЦ-а, као и мојој породици, без чије помоћи свега овога не би било.

***

29. Beogradski Ignite "Uključi se 2"Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је и 2014. године, у сарадњи са удружењем “Србија у покрету”, обележио Међународни дан борбе против сиромаштва успешном реализацијом Београдског Ignite-а посвећеног темама социјалног укључивања. Тако је 29. Belgrade Ignite под насловом “Укључи се 2” – одржан 21. октобра 2014. године у београдском Mixer House-у – био прилика да се бројни присутни гледаоци инспиришу на борбу против предрасуда кроз петоминутне наступе осам сјајних презентерки које се свакодневно суочавају са разноврсним изазовима инклузије. Публика је, уз превод на знаковни језик, могла да сазна више о темама бриге о старијима, самохраног родитељства, социјалног предузетништва, социјалног укључивања након излечења од болести зависности, инклузије младих са проблемима у понашању, инклузивног образовања, живота особа с инвалидитетом, активизма и солидарности.

Нергиза Алишановић рођена је 29. јануара 1972. године у Владичином Хану. Завршила је основну школу, удата је и има своју породицу. Нергиза је мајка и бака. Потиче из породице која се бавила трговином. Исти посао и она је радила од малих ногу. Предузетништвом се бави више од осам година. Директорка је своје фирме, која се зове по њој “НЕГА-ПЛАСТ”. Себе сматра успешном женом, а кроз посао бори се и за очување животне средине.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]