Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан 29. Београдски Ignite, посвећен теми социјалног укључивања

Објављено 23.10.2014.

29. Beogradski Ignite "Uključi se 2"Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је и ове године, у сарадњи са удружењем “Србија у покрету”, обележио Међународни дан борбе против сиромаштва успешном реализацијом Београдског Ignite-а посвећеног темама социјалног укључивања. Тако је 29. Belgrade Ignite под насловом “Укључи се 2” – одржан 21. октобра 2014. године у београдском Mixer House-у – био прилика да се бројни присутни гледаоци инспиришу на борбу против предрасуда кроз петоминутне наступе осам сјајних презентерки које се свакодневно суочавају са разноврсним изазовима инклузије.

29. Београдски Ignite је отворила Милана Лазић, координаторка за људску безбедност и родну равноправност у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, након чега је публика, уз превод на знаковни језик, могла да сазна више о темама бриге о старијима, самохраног родитељства, социјалног предузетништва, социјалног укључивања након излечења од болести зависности, инклузије младих са проблемима у понашању, инклузивног образовања, живота особа с инвалидитетом, активизма и солидарности.

Посетиоцима 29. Belgrade Ignite-а су се представиле:

Надежда Сатарић (Удружење “Снага пријатељства – Amity”)

Nadežda SatarićМр Надежда Сатарић рођена је 1953. године у драгачевском селу Милатовићи. Дипломирала је, специјализирала и магистрирала социјалну политику на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. До 2000. године радила је на социјалној заштити старијих лица у београдским домовима пензионера на Карабурми и Бежанијској коси. Једна је од оснивачица удружења “Снага пријатељства – Amity”, које је настало 1999. године, а у коме и ради од 2000. године.

Посвећена је борби за стварање друштва за све генерације кроз подршку најугроженијим и дискриминисаним појединцима, групама и породицама, посебно деци и старијима. Бори се за њихово оснаживање и за активно учешће у креирању услуга социјалне заштите и друштвених политика које се тичу угрожених. Ужива у тенису и шетњи са унуцима.

Надежда Сатарић пише за Блог о социјалном укључивању.

Зорица Атић (изазови самохраног родитељства)

Zorica AtićЗорица Атић рођена је 1972. године у Београду. По образовању и струци је историчарка уметности. Чланица је теоријске секције УЛУПУДС-а и сарадница је Друштва конзерватора Србије. Живи у Гроцкој и самохрана је мајка једне девојчице. Зорица од јуна 2012. године ради у Центру за културу Гроцка, најпре као стручна сарадница и кустос, а потом и као уредница програма. Пише ауторске текстове и предговоре за потребе Центра. Сарађује са медијима, образовним установама и установама културе.

Зорица Атић верује у снагу појединца и сматра да је посвећеност култури, нарочито оној која је намењена деци и младима, улагање у будућност сваке успешне заједнице и државе.

Зорица Атић пише за Блог о социјалном укључивању.

Нергиза Алишановић (социјално предузетништво)

Nergiza AlišanovićНергиза Алишановић рођена је 29. јануара 1972. године у Владичином Хану. Заврсила је основну школу, удата је и има своју породицу. Нергиза је мајка и бака.

Потиче из породице која се бавила трговином. Исти посао и она је радила од малих ногу.

Предузетништвом се бави више од осам година. Директорка је своје фирме, која се зове по њој “НЕГА-ПЛАСТ”. Себе сматра успешном женом, а кроз посао бори се и за очување животне средине.

 

Моника Жугић (“Излазак” – организација за борбу против наркоманије)

Monika ŽugićМоника Жугић има 34 године. Рођена је и живи у Београду. Она је супруга и мајка једног дечака, коме ће кроз неколико месеци родити брата или сестру. То је за неког нормално, али, како Моника каже, за њу је право чудо. До пре осам година била је изгубљена у проблему зависности, без жеље за животом.

Каже да је данас Божјим чудом жива и има велику жељу да младим људима и свима онима који лутају помогне да пронађу прави пут. Учествује у раду организације “Излазак” која се бави проблемом зависности.

 

Љиљана Марковић (IAN – Међународна мрежа помоћи)

Ljiljana MarkovićЉиљана Марковић је по занимању дипломирани специјални педагог. Од 2004. године ради у НВО IAN – Међународна мрежа помоћи. Прво је радила као волонтерка, а сада и као стално запослена.

Од 2012. године у овој организацији води Дневни боравак за децу и младе са проблемима у понашању.

Љиљана каже да посао који ради за њу представља и изазов и задовољство.

 

Драгана Малиџан Винкић (инклузивно образовање)

Dragana Malidžan VinkićДрагана Малиџин Винкић је професорка српског језика која се после студија вратила у своју Основну школу “Исидора Секулић” у родном Панчеву. Одбила је да одрасте, ужива у раду с децом, са њима учи, пише, глуми, такмичи се. Две хиљаде девете године почиње да се бави и едуковањем одраслих и од тада покушава да им објасни да је инклузија потреба друштва.

Главна мисија јој је описмењавање и разбијање предрасуда и страхова у раду са људима који се наизглед разликују.

Драгана Малиџан Винкић пише за Блог о социјаном укључивању.

Сњежана Јолић (социјално укључивање особа с инвалидитетом)

Snježana JolićСњежана Јолић је рођена у Книну. Завршила је Правни факултет у Београду. Људским правима се бави годинама, а посебно правима особа са хендикепом. Говори енглески и шведски језик.

Сњежана Јолић се нада да ће јој каријера мотивационог говорника – коју почиње – донети нова искуства и омогућити јој шири простор за заступање идеје борбе против дискриминације. Воли да кува, пише, чита, плива, плеше и све што буди добро расположење.

Сњежана Јолић пише за Блог о социјалном укључивању.

 

Вирџинија Ђековић (Улични фестивал активизма “Врева”)

Virdžinija ĐekovićВирџинија Ђековић рођена је 1985. године у Панчеву. Студирала је Српску књижевност са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду. Дипломирала је на Факултету драмских уметности на Катедри за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе. Тренутно је на мастер студијама Менаџмент културе и медија (ФДУ). Радила је као радио водитељ, новинар, PR, пројектни менаџер и организатор на многим фестивалима и пројектима.

Стална је сарадница у организацији “ЛицеУлице” и део је тима који је направио Улични фестивал активизма “Врева”. Са колегама и пријатељима 2011. године оснива организацију “Тачка комуникације” у оквиру које заједнички покрећу “Звучну мапу Београда” и друге занимљиве програме посвећене теми културног наслеђа града.

Milorad Vlačić MiškoМеђу презентерима 29. Београдског Ignite-а “Укључи се 2″ требало је да се нађе и Милорад Влачић – Мишко, али је он, нажалост, преминуо неколико дана пре одржавања манифестације. Мишко је требало да говори о свом искуству бескућника у Београду, а био је човек који је – чак и из позиције у којој се нашао – несебично и племенито помагао другима. На свој начин се борио за бољи положај најугроженијих, али је надасве био отворен и спреман да своје велико животно искуство подели са другима. Једнако је приступао свима, дајући простор за нову шансу. Иако је одавно изгубио све, шармантно је и промишљено и даље веровао у људе и књиге. Постао је стални сарадник магазина “Лицеулице”, био први у оранизацији и дистрибуцији помоћи за друге бескућнике у оквиру акције “Мој комшија без крова” и оба пута учесник фестивала “Врева”. Некадашњи професор историје, свој последњи час одржао је баш на том фестивалу у оквиру организоване шетње “Београд без куће”, када је као прави туристички водич показао лице Београда које се не види на разгледницама. У двочасовној шетњи описао је како то изгледа живети на улици данас, баш ту у нашем комшилуку. Том приликом направљен је аудио запис шетње, а на 29. Београдском Ignite-у је емитован део тог снимка, у коме је Мишко говорио о себи и својим пријатељима из оближње Бетон хале. Ова хала некада је била низ пристанишних савских магацина, пропалих, а онда делом претворених у скупе ресторане на реци. На оној другој страни живе људи којима су напуштени простори једина кућа.

Прочитајте транскрипте говора учесника 29. Belgrade Ignite-а:

Преузмите PowerPoint презентације учесника 29. Belgrade Ignite-а:

Посетите наш YouTube канал и погледајте видео снимке наступа презентерки.

29. Beogradski Ignite - učesnice i organizatori29. Београдски Ignite „Укључи се бр.2“ други је по реду у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике србије и удружења „Србија у покрету“. Прошлогодишње издање Ignite-а о социјалном укључивању обележила је изузетна посећеност, а презентери су говорили о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, социјалном укључивању деце улице, азиланата и осуђеника, борби против трговине људима, солидарности и превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју.

Ignite представља део глобалног покрета држања брзих и кратких презентација, са циљем да инспиришу публику и представе јој нове идеје у неформалном окружењу – кафеу или клубу. Први Ignite сусрет одржан је у Сијетлу (САД) 2006. године и од тада је, за веома кратко време, постао међународни феномен. Данас се овај динамичан начин презентовања идеја практикује у више од 100 градова широм света – свуда по истим једноставним правилима: свако има право да се пријави као учесник Ignite-а; презентације трају 5 минута; свака презентација се састоји од 20 Power Point слајдова; слајдови се аутоматски смењују на сваких 15 секунди; а презентер нема контролу над мењањем слајдова.

Први Ignite у Београду организован је у октобру 2009. године. “Србија у покрету” од тада редовно организује овај догађај, са циљем да младе људе покрене да напредују у јавном наступу, презентовању и остваривању својих идеја.

Више информација потражите на сајту ignite.srbijaupokretu.org и Facebook страни www.facebook.com/BelgradeIgnite.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.09.2020.

До информација без баријера

SIPRU - uspešne priče

Информационо-комуникациона приступачност као кључ друштвеног укључивања У промишљању инклузивног друштва XXI века, међу кључним питања…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Radmila Urošević
Sedimo u Ivanovoj ušuškanoj sobici nesuđenog psihologa, prepunoj knjiga, suvenira sa dalekih putovanja i gitarom, svedokom jedne mladosti. Treći sprat [...]
Пон, сеп 28, 2020
Source: Inkluzija blog
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]