Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сањајте велике снове, јер шта зна жеља шта је немогуће?!

Објављено 24.12.2015.

Marijana Milošević SimićТранскрипт говора Маријане Милошевић-Симић на 32. Београдском Ignite-у “Укључи се бр. 3” (29. октобар 2015., Impact Hub, Београд)

Ја сам Маријана Милошевић-Симић – мама две девојчице, аутор семинара “Мултимедијална музичка радионица” који су намењени запосленима у образовању из области музике, аутор прве музичке радионице за бебе узраста од 6 месеци па навише, и програмски директор Music Art Project-а Ел Система Србија. Причаћу о овој последњој теми, и то из перспективе једне реченице која у последње време почиње да боји мој живот, а то је: Шта зна жеља шта је немогуће?!

Можете ли да претпоставите колико је данас у Србији компликовано увести један нови образовни програм, па још да додам да је у питању музички програм, и то социјално инклузивни програм? Ипак, то моју другарицу и колегиницу Ђурђу Папазоглу и мене није спречило да пре две године кренемо у ту авантуру, јер шта зна жеља шта је немогуће…

Пре годину дана смо почеле да радимо при центрима за социјални рад и при музичким школама. На пример, деца-корисници Центра за социјални рад из Новог Сада су се укључила у програм у марту и веома сам поносна на њих, зато што су са три сусрета недељно, на часовима хора, успела да стигну до тога да наступају на Змајевим дечијим играма, на Baby Exit-у, а следећег петка их очекује концерт у оквиру jazz фестивала у Новом Саду.

Ипак, наше најзначајније активности везане су за улазак Ел Системе у музичке школе. Ел Система је програм који је основан пре 40 година у Венецуели, као социјално инклузивни програм. Настао је из уверења да свако дете на планети има право на музичко образовање и данас се спроводи у преко 60 држава света, а у њега је укључено преко четири милона деце. Часови су групни, а због тога што је реч о групној настави, неки резултати се постижу много брже. Ето, тек да знате да су, примера ради, деца из  музичких школа у Јагодини и Параћину тражила да школе раде недељом, а летос су тражила да се отворе за распуст; а једна професорка ме је звала два месеца након што је почела да спроводи програм и рекла ми: “Имам проблем, сад је март, а моја деца су већ спремна за испит који је тек у јуну!” Али, то су само мали изазови.

Marijana Milošević Simić - 32. Beogradski IgniteНајвећи изазови су уследили пролетос, када смо добили позив за учешће на два летња кампа – у Бечу и у Милану. То је изгледало потпуно немогуће остварити! С једне стране, нас две нисмо имале то искуство у организацији, новца на рачуну нимало… Ипак, с друге стране, знате каква су вам деца, колико су добра, фантастична и талентована и желите да их ставите на ту светску мапу, због тога идете даље. Тако је двадесеторо деце кренуло у Беч, свирали су на отварању Форума цивилног друштва. Друга група – деца из Школе за музичке таленте из Ћуприје – свирала је у оквиру европског Ел Система оркестра, који је окупио 200 деце из 27 држава. Радили су са најбољим професорима и диригентима данашњице, чак и са Густавом Дудамелом, имали су десет дана веома озбиљних проба које су трајале и по осам сати дневно, а круна целог догађаја био је њихов наступ на највећој сцени Милана, у Театру Арчимболди, након чега су свирали и у – ни мање, ни више – миланској Скали! Дакле, та деца су дотакла небо у својој 12., 15., 18. години.

Та деца су фантастична и наш циљ је и био да их изведемо да их виде мало даље од Београда и Србије, али да и њихове професоре виде даље од наших граница. Када би од осећаја који сам ја лично имала док сам седела у миланској Скали могло да се живи, мислим да бих могла да живим вечно. Зато вас позивам да сањате велике снове, јер шта зна жеља шта је немогуће!

***

32.bg_ignite_su_fi32. Београдски Ignite “Укључи се 3”, посвећен обележавању Међународног дана борбе против сиромаштва и теми социјалног укључивања, одржан је 29. октобра 2015. године у простору Impact Hub-а (Македонска 21) у Београду, у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружења „Србија у покрету“.

Десет сјајних и инспиративних говорника је и овог пута, уз превод на знаковни језик и у простору који испуњава стандарде приступачности, у петоминутним наступима представило шта за њих значи социјално укључивање. Тако је публика могла да сазна: како у Србији изгледа живот са HIV/AIDS; да ли наше друштво прихвата особе које су промениле пол; да ли је кретање помоћу колица препрека за активан живот; како својој породици изградити дом сопственим рукама; како кроз самозапослење стићи до посла који се воли; како музика може да помогне у оснаживању младих; како свако од нас може помоћи избеглицама које пролазе кроз Србију; како инклузивним образовањем подржати професионални развој особа с аутизмом; да ли је могуће водити активан живот и након 60. године живота.

Маријана Милошевић-Симић је мама двема девојчицама и музички педагог са дугогодишњим искуством у раду у медијима. Она је и NLP Master Coach што јој омогућава да разуме како ради људски мозак. Има мисију да њена предавања о значају музичког образовања стигну до што више људи. Ради са бебама, децом, одраслима и пензионерима и активна је у Music Art Project-у и програму Ел Система Србија. 32. Београдски Ignite свечано је затворен музичким наступом ученика који похађају овај програм музичког образовања.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]