Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Sanjajte velike snove, jer šta zna želja šta je nemoguće?!

Objavljeno 24.12.2015.

Marijana Milošević SimićTranskript govora Marijane Milošević-Simić na 32. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 3” (29. oktobar 2015., Impact Hub, Beograd)

Ja sam Marijana Milošević-Simić – mama dve devojčice, autor seminara “Multimedijalna muzička radionica” koji su namenjeni zaposlenima u obrazovanju iz oblasti muzike, autor prve muzičke radionice za bebe uzrasta od 6 meseci pa naviše, i programski direktor Music Art Project-a El Sistema Srbija. Pričaću o ovoj poslednjoj temi, i to iz perspektive jedne rečenice koja u poslednje vreme počinje da boji moj život, a to je: Šta zna želja šta je nemoguće?!

Možete li da pretpostavite koliko je danas u Srbiji komplikovano uvesti jedan novi obrazovni program, pa još da dodam da je u pitanju muzički program, i to socijalno inkluzivni program? Ipak, to moju drugaricu i koleginicu Đurđu Papazoglu i mene nije sprečilo da pre dve godine krenemo u tu avanturu, jer šta zna želja šta je nemoguće…

Pre godinu dana smo počele da radimo pri centrima za socijalni rad i pri muzičkim školama. Na primer, deca-korisnici Centra za socijalni rad iz Novog Sada su se uključila u program u martu i veoma sam ponosna na njih, zato što su sa tri susreta nedeljno, na časovima hora, uspela da stignu do toga da nastupaju na Zmajevim dečijim igrama, na Baby Exit-u, a sledećeg petka ih očekuje koncert u okviru jazz festivala u Novom Sadu.

Ipak, naše najznačajnije aktivnosti vezane su za ulazak El Sisteme u muzičke škole. El Sistema je program koji je osnovan pre 40 godina u Venecueli, kao socijalno inkluzivni program. Nastao je iz uverenja da svako dete na planeti ima pravo na muzičko obrazovanje i danas se sprovodi u preko 60 država sveta, a u njega je uključeno preko četiri milona dece. Časovi su grupni, a zbog toga što je reč o grupnoj nastavi, neki rezultati se postižu mnogo brže. Eto, tek da znate da su, primera radi, deca iz  muzičkih škola u Jagodini i Paraćinu tražila da škole rade nedeljom, a letos su tražila da se otvore za raspust; a jedna profesorka me je zvala dva meseca nakon što je počela da sprovodi program i rekla mi: “Imam problem, sad je mart, a moja deca su već spremna za ispit koji je tek u junu!” Ali, to su samo mali izazovi.

Marijana Milošević Simić - 32. Beogradski IgniteNajveći izazovi su usledili proletos, kada smo dobili poziv za učešće na dva letnja kampa – u Beču i u Milanu. To je izgledalo potpuno nemoguće ostvariti! S jedne strane, nas dve nismo imale to iskustvo u organizaciji, novca na računu nimalo… Ipak, s druge strane, znate kakva su vam deca, koliko su dobra, fantastična i talentovana i želite da ih stavite na tu svetsku mapu, zbog toga idete dalje. Tako je dvadesetoro dece krenulo u Beč, svirali su na otvaranju Foruma civilnog društva. Druga grupa – deca iz Škole za muzičke talente iz Ćuprije – svirala je u okviru evropskog El Sistema orkestra, koji je okupio 200 dece iz 27 država. Radili su sa najboljim profesorima i dirigentima današnjice, čak i sa Gustavom Dudamelom, imali su deset dana veoma ozbiljnih proba koje su trajale i po osam sati dnevno, a kruna celog događaja bio je njihov nastup na najvećoj sceni Milana, u Teatru Arčimboldi, nakon čega su svirali i u – ni manje, ni više – milanskoj Skali! Dakle, ta deca su dotakla nebo u svojoj 12., 15., 18. godini.

Ta deca su fantastična i naš cilj je i bio da ih izvedemo da ih vide malo dalje od Beograda i Srbije, ali da i njihove profesore vide dalje od naših granica. Kada bi od osećaja koji sam ja lično imala dok sam sedela u milanskoj Skali moglo da se živi, mislim da bih mogla da živim večno. Zato vas pozivam da sanjate velike snove, jer šta zna želja šta je nemoguće!

***

32.bg_ignite_su_fi32. Beogradski Ignite “Uključi se 3”, posvećen obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i temi socijalnog uključivanja, održan je 29. oktobra 2015. godine u prostoru Impact Hub-a (Makedonska 21) u Beogradu, u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženja „Srbija u pokretu“.

Deset sjajnih i inspirativnih govornika je i ovog puta, uz prevod na znakovni jezik i u prostoru koji ispunjava standarde pristupačnosti, u petominutnim nastupima predstavilo šta za njih znači socijalno uključivanje. Tako je publika mogla da sazna: kako u Srbiji izgleda život sa HIV/AIDS; da li naše društvo prihvata osobe koje su promenile pol; da li je kretanje pomoću kolica prepreka za aktivan život; kako svojoj porodici izgraditi dom sopstvenim rukama; kako kroz samozaposlenje stići do posla koji se voli; kako muzika može da pomogne u osnaživanju mladih; kako svako od nas može pomoći izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju; kako inkluzivnim obrazovanjem podržati profesionalni razvoj osoba s autizmom; da li je moguće voditi aktivan život i nakon 60. godine života.

Marijana Milošević-Simić je mama dvema devojčicama i muzički pedagog sa dugogodišnjim iskustvom u radu u medijima. Ona je i NLP Master Coach što joj omogućava da razume kako radi ljudski mozak. Ima misiju da njena predavanja o značaju muzičkog obrazovanja stignu do što više ljudi. Radi sa bebama, decom, odraslima i penzionerima i aktivna je u Music Art Project-u i programu El Sistema Srbija. 32. Beogradski Ignite svečano je zatvoren muzičkim nastupom učenika koji pohađaju ovaj program muzičkog obrazovanja.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]