Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Семинар о иницијативама за запошљавање младих

Објављено 22.07.2014.

Konferencija o zapošljavanju mladihМинистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са Европском комисијом су 10. јула 2014. године у Београду организовали семинар о иницијативама за запошљавање младих у Србији.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, отворио је конференцију  истакавши да проблем незапослености младих, чија стопа данас чини преко 50%, представља велики проблем и за тржиште рада, али и за образовање, и у том смислу је незапосленост младих заједнички проблем и изискује деловање оба ресорна министарства. Министар Вулин је исказао задовољство што се данас прича о овом проблему.

Министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срђан Вербић,нагласио је значај образовања и усавршавања младих, као и неопходност пружања пракси, стипендија и прилика да млади стекну практична знања како би одговорили потребама тржишта рада и сами применили своје идеје кроз предузетништво и иницијативом отворили и себи и другима могућности за развој и рад. Констатовавши да млади данас немају прилику да своје способности развију, због тога је неопходно посебну пажњу посветити потреби за реформама образовног система који би пружио неопходна практична знања и вештине потребне за тржиште рада. Министар Вербић је рекао да нам скупови попут овог семинара служе како бисмо могли да разговарамо о ономе што је неопходно мењати.

Шеф сектора за европске интеграције Делегације Европске уније г. Фрејк Јанмат рекао је да је задовољан темпом који Србија усваја стандарде Европске уније и охрабрен политичком вољом да се реши изазов незапослености младих, који представља проблем како Европе, тако и Србије.

Konferencija o zapošljavanju mladihТакође, г. Јанмат је истакао да Србија мора да усвоји Програм реформи у области запошљавања и социјалне политике (Employment and Social Reform Program – ESRP), који  Европска комисија види као саставни део процеса европске интеграције Србије, и напоменуо да је Србија у томе напредовала. Европски комесар за запошљавање, социјална питања и укључивање, господин Ласло Андор, означио је политички почетак овог процеса својом посетом у септембру 2013. Овај програм је део стратешког процеса који је структуриран по моделу Стратегије „Европа 2020.“ коју примењују државе чланице Европске уније. Овај документ ће пратити процес европских интеграција као главни механизам за дијалог о приоритетима Републике Србије у области социјалне политике и запошљавања у процесу приступања Европској унији.

Изазов запошљавања младих представља приоритет у нацрту Програма реформи у области запошљавања и социјалне политике, а семинар о иницијативама за запошљавање младих део је процеса израде овог документа. На скупу су разматране стратешке опције и мере које се могу применити у контексту Републике Србије.

На скупу о искуствима смањења незапослености младих, оперативним детаљима инструмената и иницијативама у Европској унији говорили су стручњаци из Аустрије, Хрватске, Словеније и Чешке као и Томас Бендер, шеф одељења Генералног директората за запошљавање, социјална питања и укључивање у Европској комисији. Г. Бендер је представио „пакет за запошљавање младих“ као нови инструмент ЕУ, као и начине за смањење незапослености младих, будући да је то проблем који у великој већини земаља и даље расте. Кључни проблеми са којима се  суочавају државе чланице ЕУ су: излазак из система образовања, низак ниво вештина младих, смањене могућности за запошљавање младих, као и велики ризик од социјалне искључености младих који нису у систему образовања, усавршавања и запошљавања. Хрватско искуство нам указује на значајна средства Европског социјалног фонда и Иницијативе за запошљавање младих, која се могу искористити за усмерења адекватног одговора државе на проблем незапослености младих. Посебно је наглашена важност међуресорне сарадње, будући да је у Хрватској основан Савет за гаранцију за младе, као тело Владе које окупља 17 министарстава и партнера. Искуство Аустрије, земље која има најнижу стопу незапослености младих у Европи, поручује да се мора побољшати примена активних мера запошљавања за младе, као и буџетска издвајања, добри услови на тржишту рада, систем шегртовања и радних пракси, професионално образовање и усавршавање, али и широк политички консензус за борбу против незапослености младих. Поред тога, представник Аустрије нагласио је да је политички консензус кључан за решење овог проблема.

Konferencija o zapošljavanju mladihМинистарство просвете, науке и технолошког развоја Србије свесно је да су пред нама велики изазови када је реч о прилагођавању образовања и развоју потребних вештина за тржиште рада, као и прилагођавање курикулума за подстицање предузетничког учења.

Чешко искуство указује да је кључ за решавање проблема запошљавања младих у повезивању стручног образовања и усавршавања, активних политика запошљавања и подстицање развијања предузетничког учења. Словенија велику пажњу посвећује подстицању започињања бизниса и фокусира се на помоћ и подршку предузетницима/цама.

Менаџер Тима Владе Републике Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Жарко Шундерић, у свом излагању упознао је колеге са мерама које Влада спроводи у сарадњи са Европском унијом, појаснио је улогу Тима који је надлежан за јачање капацитета владиних институција да развија и спроводи политике социјалног укључивања засноване на примерима добре праксе у Европи, подстакао је колеге из региона на даљи развој добре сарадње и размене искустава. Г. Шундерић је нагласио да је ово само почетак отварања овог питања и да нас чека обиман и велик посао у наредном периоду.

Семинару о иницијативама за запошљавање младих присуствовало је око 140 учесника, представника ресорних министарстава, стручне јавности, цивилног сектора и самих младих.

Овде можете преузети презентације говорника/ца:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]