Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Семинар о иницијативама за запошљавање младих

Објављено 22.07.2014.

Konferencija o zapošljavanju mladihМинистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са Европском комисијом су 10. јула 2014. године у Београду организовали семинар о иницијативама за запошљавање младих у Србији.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, отворио је конференцију  истакавши да проблем незапослености младих, чија стопа данас чини преко 50%, представља велики проблем и за тржиште рада, али и за образовање, и у том смислу је незапосленост младих заједнички проблем и изискује деловање оба ресорна министарства. Министар Вулин је исказао задовољство што се данас прича о овом проблему.

Министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срђан Вербић,нагласио је значај образовања и усавршавања младих, као и неопходност пружања пракси, стипендија и прилика да млади стекну практична знања како би одговорили потребама тржишта рада и сами применили своје идеје кроз предузетништво и иницијативом отворили и себи и другима могућности за развој и рад. Констатовавши да млади данас немају прилику да своје способности развију, због тога је неопходно посебну пажњу посветити потреби за реформама образовног система који би пружио неопходна практична знања и вештине потребне за тржиште рада. Министар Вербић је рекао да нам скупови попут овог семинара служе како бисмо могли да разговарамо о ономе што је неопходно мењати.

Шеф сектора за европске интеграције Делегације Европске уније г. Фрејк Јанмат рекао је да је задовољан темпом који Србија усваја стандарде Европске уније и охрабрен политичком вољом да се реши изазов незапослености младих, који представља проблем како Европе, тако и Србије.

Konferencija o zapošljavanju mladihТакође, г. Јанмат је истакао да Србија мора да усвоји Програм реформи у области запошљавања и социјалне политике (Employment and Social Reform Program – ESRP), који  Европска комисија види као саставни део процеса европске интеграције Србије, и напоменуо да је Србија у томе напредовала. Европски комесар за запошљавање, социјална питања и укључивање, господин Ласло Андор, означио је политички почетак овог процеса својом посетом у септембру 2013. Овај програм је део стратешког процеса који је структуриран по моделу Стратегије „Европа 2020.“ коју примењују државе чланице Европске уније. Овај документ ће пратити процес европских интеграција као главни механизам за дијалог о приоритетима Републике Србије у области социјалне политике и запошљавања у процесу приступања Европској унији.

Изазов запошљавања младих представља приоритет у нацрту Програма реформи у области запошљавања и социјалне политике, а семинар о иницијативама за запошљавање младих део је процеса израде овог документа. На скупу су разматране стратешке опције и мере које се могу применити у контексту Републике Србије.

На скупу о искуствима смањења незапослености младих, оперативним детаљима инструмената и иницијативама у Европској унији говорили су стручњаци из Аустрије, Хрватске, Словеније и Чешке као и Томас Бендер, шеф одељења Генералног директората за запошљавање, социјална питања и укључивање у Европској комисији. Г. Бендер је представио „пакет за запошљавање младих“ као нови инструмент ЕУ, као и начине за смањење незапослености младих, будући да је то проблем који у великој већини земаља и даље расте. Кључни проблеми са којима се  суочавају државе чланице ЕУ су: излазак из система образовања, низак ниво вештина младих, смањене могућности за запошљавање младих, као и велики ризик од социјалне искључености младих који нису у систему образовања, усавршавања и запошљавања. Хрватско искуство нам указује на значајна средства Европског социјалног фонда и Иницијативе за запошљавање младих, која се могу искористити за усмерења адекватног одговора државе на проблем незапослености младих. Посебно је наглашена важност међуресорне сарадње, будући да је у Хрватској основан Савет за гаранцију за младе, као тело Владе које окупља 17 министарстава и партнера. Искуство Аустрије, земље која има најнижу стопу незапослености младих у Европи, поручује да се мора побољшати примена активних мера запошљавања за младе, као и буџетска издвајања, добри услови на тржишту рада, систем шегртовања и радних пракси, професионално образовање и усавршавање, али и широк политички консензус за борбу против незапослености младих. Поред тога, представник Аустрије нагласио је да је политички консензус кључан за решење овог проблема.

Konferencija o zapošljavanju mladihМинистарство просвете, науке и технолошког развоја Србије свесно је да су пред нама велики изазови када је реч о прилагођавању образовања и развоју потребних вештина за тржиште рада, као и прилагођавање курикулума за подстицање предузетничког учења.

Чешко искуство указује да је кључ за решавање проблема запошљавања младих у повезивању стручног образовања и усавршавања, активних политика запошљавања и подстицање развијања предузетничког учења. Словенија велику пажњу посвећује подстицању започињања бизниса и фокусира се на помоћ и подршку предузетницима/цама.

Менаџер Тима Владе Републике Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Жарко Шундерић, у свом излагању упознао је колеге са мерама које Влада спроводи у сарадњи са Европском унијом, појаснио је улогу Тима који је надлежан за јачање капацитета владиних институција да развија и спроводи политике социјалног укључивања засноване на примерима добре праксе у Европи, подстакао је колеге из региона на даљи развој добре сарадње и размене искустава. Г. Шундерић је нагласио да је ово само почетак отварања овог питања и да нас чека обиман и велик посао у наредном периоду.

Семинару о иницијативама за запошљавање младих присуствовало је око 140 учесника, представника ресорних министарстава, стручне јавности, цивилног сектора и самих младих.

Овде можете преузети презентације говорника/ца:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.01.2020.

Деск Креативна Европа Србија – Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” (рок: 17.3.2020)

Desk Kreativna Evropa - Srbija

Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” отворен је…

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]