Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Семинар о иницијативама за запошљавање младих

Објављено 22.07.2014.

Konferencija o zapošljavanju mladihМинистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са Европском комисијом су 10. јула 2014. године у Београду организовали семинар о иницијативама за запошљавање младих у Србији.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, отворио је конференцију  истакавши да проблем незапослености младих, чија стопа данас чини преко 50%, представља велики проблем и за тржиште рада, али и за образовање, и у том смислу је незапосленост младих заједнички проблем и изискује деловање оба ресорна министарства. Министар Вулин је исказао задовољство што се данас прича о овом проблему.

Министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срђан Вербић,нагласио је значај образовања и усавршавања младих, као и неопходност пружања пракси, стипендија и прилика да млади стекну практична знања како би одговорили потребама тржишта рада и сами применили своје идеје кроз предузетништво и иницијативом отворили и себи и другима могућности за развој и рад. Констатовавши да млади данас немају прилику да своје способности развију, због тога је неопходно посебну пажњу посветити потреби за реформама образовног система који би пружио неопходна практична знања и вештине потребне за тржиште рада. Министар Вербић је рекао да нам скупови попут овог семинара служе како бисмо могли да разговарамо о ономе што је неопходно мењати.

Шеф сектора за европске интеграције Делегације Европске уније г. Фрејк Јанмат рекао је да је задовољан темпом који Србија усваја стандарде Европске уније и охрабрен политичком вољом да се реши изазов незапослености младих, који представља проблем како Европе, тако и Србије.

Konferencija o zapošljavanju mladihТакође, г. Јанмат је истакао да Србија мора да усвоји Програм реформи у области запошљавања и социјалне политике (Employment and Social Reform Program – ESRP), који  Европска комисија види као саставни део процеса европске интеграције Србије, и напоменуо да је Србија у томе напредовала. Европски комесар за запошљавање, социјална питања и укључивање, господин Ласло Андор, означио је политички почетак овог процеса својом посетом у септембру 2013. Овај програм је део стратешког процеса који је структуриран по моделу Стратегије „Европа 2020.“ коју примењују државе чланице Европске уније. Овај документ ће пратити процес европских интеграција као главни механизам за дијалог о приоритетима Републике Србије у области социјалне политике и запошљавања у процесу приступања Европској унији.

Изазов запошљавања младих представља приоритет у нацрту Програма реформи у области запошљавања и социјалне политике, а семинар о иницијативама за запошљавање младих део је процеса израде овог документа. На скупу су разматране стратешке опције и мере које се могу применити у контексту Републике Србије.

На скупу о искуствима смањења незапослености младих, оперативним детаљима инструмената и иницијативама у Европској унији говорили су стручњаци из Аустрије, Хрватске, Словеније и Чешке као и Томас Бендер, шеф одељења Генералног директората за запошљавање, социјална питања и укључивање у Европској комисији. Г. Бендер је представио „пакет за запошљавање младих“ као нови инструмент ЕУ, као и начине за смањење незапослености младих, будући да је то проблем који у великој већини земаља и даље расте. Кључни проблеми са којима се  суочавају државе чланице ЕУ су: излазак из система образовања, низак ниво вештина младих, смањене могућности за запошљавање младих, као и велики ризик од социјалне искључености младих који нису у систему образовања, усавршавања и запошљавања. Хрватско искуство нам указује на значајна средства Европског социјалног фонда и Иницијативе за запошљавање младих, која се могу искористити за усмерења адекватног одговора државе на проблем незапослености младих. Посебно је наглашена важност међуресорне сарадње, будући да је у Хрватској основан Савет за гаранцију за младе, као тело Владе које окупља 17 министарстава и партнера. Искуство Аустрије, земље која има најнижу стопу незапослености младих у Европи, поручује да се мора побољшати примена активних мера запошљавања за младе, као и буџетска издвајања, добри услови на тржишту рада, систем шегртовања и радних пракси, професионално образовање и усавршавање, али и широк политички консензус за борбу против незапослености младих. Поред тога, представник Аустрије нагласио је да је политички консензус кључан за решење овог проблема.

Konferencija o zapošljavanju mladihМинистарство просвете, науке и технолошког развоја Србије свесно је да су пред нама велики изазови када је реч о прилагођавању образовања и развоју потребних вештина за тржиште рада, као и прилагођавање курикулума за подстицање предузетничког учења.

Чешко искуство указује да је кључ за решавање проблема запошљавања младих у повезивању стручног образовања и усавршавања, активних политика запошљавања и подстицање развијања предузетничког учења. Словенија велику пажњу посвећује подстицању започињања бизниса и фокусира се на помоћ и подршку предузетницима/цама.

Менаџер Тима Владе Републике Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Жарко Шундерић, у свом излагању упознао је колеге са мерама које Влада спроводи у сарадњи са Европском унијом, појаснио је улогу Тима који је надлежан за јачање капацитета владиних институција да развија и спроводи политике социјалног укључивања засноване на примерима добре праксе у Европи, подстакао је колеге из региона на даљи развој добре сарадње и размене искустава. Г. Шундерић је нагласио да је ово само почетак отварања овог питања и да нас чека обиман и велик посао у наредном периоду.

Семинару о иницијативама за запошљавање младих присуствовало је око 140 учесника, представника ресорних министарстава, стручне јавности, цивилног сектора и самих младих.

Овде можете преузети презентације говорника/ца:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]