Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија посвећено ради на промовисању и заштити права деце

Објављено 01.11.2019.

Konferencija „Zaštita prava deteta – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta“Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић 29. октобра је истакла да је у последњем извештају који је Србија поднела 2017. године, након процеса извештавања, добијена 41 препорука Комитета за права детета, што је за 50 одсто мање у односу на период од подношења Иницијалног извештаја 2008. године.

Пауновић је, на Трећој међународној научно-стручној конференцији „Заштита права детета – 30 година од усвајања Конвенције о правима детета“ у Новом Саду, навела да Влада Србије посвећено ради на спровођењу свих препорука добијених од Уједињених нација, истичући да су све оне повезане са Циљевима одрживог развоја.

Она је подсетила на то да је Влада Србије 2014. године формирала посебно тело које се бави спровођењем препорука како Комитета за права детета, тако и других уговорних тела и Савета за људска права.

Према њеним речима, у овај процес су укључени сви ресори у Влади, независне институције, цивилно друштво и представници парламента.

Када је у питању Конвенција о правима детета, посебно је важно то што су у читав процес укључене организације цивилног друштва које се баве децом, као и ДХ клуб који на најбољи могући начин сведочи како се у пракси обезбеђује пуно учешће деце у свим одлукама које су од њиховог значаја, оценила је Пауновић.

Она је поручила да је Канцеларија за људска и мањинска права успела да са 40 организација цивилног друштва, Центром за права детета и Мрежом организација развије индикаторе за спровођење свих препорука које је упутио Комитет за права детета.

После 30 година од усвајања Конвенције о правима детета доста тога је урађено, али пред нама је још пуно изазова који захтевају пуну укљученост свих актера у испуњавању међународних препорука и унапређењу права деце у Србији, нагласила је директорка Канцеларије.

На конференцији су учествовали омбудсмани из региона и локални омбудсмани, као и око 50 излагача, односно аутора/ки радова, представника/ца академских, научноистраживачких, независних и других релевантних институција и организација из више од 15 земаља.

Скуп је био прилика да се размене искуства и изазови из праксе о темама везаним за унапређење рада и заштите права детета.

Конференцију су организовали покрајински заштитник грађана – омбудсман и Институт за криминолошка и социолошка истраживања из Београда, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије, наводи се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajčić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Snježana Jolić - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Snježane Jolić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Imam Youtube [...]
Сре, мај 20, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Jelene Gajić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Пон, мај 18, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Agate Milana Đurića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moje [...]
Пет, мај 15, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]