Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Srbija posvećeno radi na promovisanju i zaštiti prava dece

Objavljeno 01.11.2019.

Konferencija „Zaštita prava deteta – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta“Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović 29. oktobra je istakla da je u poslednjem izveštaju koji je Srbija podnela 2017. godine, nakon procesa izveštavanja, dobijena 41 preporuka Komiteta za prava deteta, što je za 50 odsto manje u odnosu na period od podnošenja Inicijalnog izveštaja 2008. godine.

Paunović je, na Trećoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Zaštita prava deteta – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta“ u Novom Sadu, navela da Vlada Srbije posvećeno radi na sprovođenju svih preporuka dobijenih od Ujedinjenih nacija, ističući da su sve one povezane sa Ciljevima održivog razvoja.

Ona je podsetila na to da je Vlada Srbije 2014. godine formirala posebno telo koje se bavi sprovođenjem preporuka kako Komiteta za prava deteta, tako i drugih ugovornih tela i Saveta za ljudska prava.

Prema njenim rečima, u ovaj proces su uključeni svi resori u Vladi, nezavisne institucije, civilno društvo i predstavnici parlamenta.

Kada je u pitanju Konvencija o pravima deteta, posebno je važno to što su u čitav proces uključene organizacije civilnog društva koje se bave decom, kao i DH klub koji na najbolji mogući način svedoči kako se u praksi obezbeđuje puno učešće dece u svim odlukama koje su od njihovog značaja, ocenila je Paunović.

Ona je poručila da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava uspela da sa 40 organizacija civilnog društva, Centrom za prava deteta i Mrežom organizacija razvije indikatore za sprovođenje svih preporuka koje je uputio Komitet za prava deteta.

Posle 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta dosta toga je urađeno, ali pred nama je još puno izazova koji zahtevaju punu uključenost svih aktera u ispunjavanju međunarodnih preporuka i unapređenju prava dece u Srbiji, naglasila je direktorka Kancelarije.

Na konferenciji su učestvovali ombudsmani iz regiona i lokalni ombudsmani, kao i oko 50 izlagača, odnosno autora/ki radova, predstavnika/ca akademskih, naučnoistraživačkih, nezavisnih i drugih relevantnih institucija i organizacija iz više od 15 zemalja.

Skup je bio prilika da se razmene iskustva i izazovi iz prakse o temama vezanim za unapređenje rada i zaštite prava deteta.

Konferenciju su organizovali pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]