Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

SIPRU РЕТРОСПЕКТИВА: Одржана завршна конференција платформе за праћење примене ERP и ESRP

Објављено 29.12.2017.

2017У оквиру ретроспективе осам година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, данас се подсећамо на постигнућа из 2017. године.

У организацији Европског покрета у Србији и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Владе Републике Србије, у Палати „Србија“ 21. децембра 2017. године одржана је завршна конференција пилот фазе рада Платформе за праћење спровођења примене Програма економских реформи (ERP) и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP) у процесу европских интеграција.

Бојана Ружић, координаторка за европске интеграције и међународну сарадњу у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, поручује да је за делотворнији економски опоравак Европске уније неопходна већа социјална правда.

На регионалном скупу размене пракси под називом „Пружање и финансирање свеобухватних услуга“, одржаном 6.12.2017. у Тирани, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Владе Републике Србије представљен је као пример добре праксе. У приказу примера добрих пракси у земљама Западног Балкана, SIPRU се наводи као пример добре праксе у јачању капацитета Владе да развија и спроводи политике социјалног укључивања и смањења сиромаштва, као и да координише, прати и извештава о напорима земље у области социјалног укључивања.

Лидија Кузманов, координаторка за запошљавање и економски развој и саветница менаџера у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, најавила је израду Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.

Србија у покрету и Тим за социјално укључивање и смањње сиромаштва организовали су у октобру 2017. године 39. Београдски Ignite „Укључи се 5”. У оквиру овог Ignite-а, Ђорђе Васиљевић је говорио о свом искуству повратка у “обичан живот” после скоро деценије и по проведене у затвору.

Јасмина Бараћ Перовић је на Ignite-у испричала како се бори за жене с инвалидитетом, посебно мајке, а желела би да њена прича дође до доносиоца одлука који би могли да утичу на промену законске регулативе у циљу побољшања положаја жена и особа с инвалидитетом у Србији.

Блогери и блогерке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва указују на изазове са којима се суочавају грађани и грађанке из осетљивих група, као и на најбоље начине за њихово превазилажење у сарадњи са релевантним институцијама, организацијама и појединцима/кама. Блогерка Анђела Чех подсећа нас зашто је важна подршка.

У оквиру Блога о социјалном укључивању, Моника Ајвазовић објашњава шта за њу значи фраза „седам година среће“.

О томе колико су особама са тешкоћама из спектра аутизма важне прецизне инструкције, у блогу о социјалном укључивању, говори нам Стефан Лазаревић.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва прати и промовише успешне примере који доприносе равноправности свих грађана/ки и остваривању свих њихових потенцијала. У 2017. години, један од таквих иницијатива је свакако и Дан отворених врата TACSO Ресурсног Центра Грађанских иницијатива.

Ове године додељени су мали грантови за иновативне пројекте информисања о Европској Унији. Грантове је добило 10 организација из различитих крајева Србије, локалне организације цивилног друштва, бибилиотеке, универзитети и медији, који су победили на конкурсу “Европа за мене” који је организовао Европски покрет у Србији.

Публикације које препоручујемо:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
Сре, јун 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
Сре, јун 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
Сре, јун 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
Пет, дец 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
Пет, дец 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће доступно издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]