Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

SIPRU РЕТРОСПЕКТИВА: Одржана завршна конференција платформе за праћење примене ERP и ESRP

Објављено 29.12.2017.

2017У оквиру ретроспективе осам година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, данас се подсећамо на постигнућа из 2017. године.

У организацији Европског покрета у Србији и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Владе Републике Србије, у Палати „Србија“ 21. децембра 2017. године одржана је завршна конференција пилот фазе рада Платформе за праћење спровођења примене Програма економских реформи (ERP) и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP) у процесу европских интеграција.

Бојана Ружић, координаторка за европске интеграције и међународну сарадњу у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, поручује да је за делотворнији економски опоравак Европске уније неопходна већа социјална правда.

На регионалном скупу размене пракси под називом „Пружање и финансирање свеобухватних услуга“, одржаном 6.12.2017. у Тирани, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Владе Републике Србије представљен је као пример добре праксе. У приказу примера добрих пракси у земљама Западног Балкана, SIPRU се наводи као пример добре праксе у јачању капацитета Владе да развија и спроводи политике социјалног укључивања и смањења сиромаштва, као и да координише, прати и извештава о напорима земље у области социјалног укључивања.

Лидија Кузманов, координаторка за запошљавање и економски развој и саветница менаџера у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, најавила је израду Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.

Србија у покрету и Тим за социјално укључивање и смањње сиромаштва организовали су у октобру 2017. године 39. Београдски Ignite „Укључи се 5”. У оквиру овог Ignite-а, Ђорђе Васиљевић је говорио о свом искуству повратка у “обичан живот” после скоро деценије и по проведене у затвору.

Јасмина Бараћ Перовић је на Ignite-у испричала како се бори за жене с инвалидитетом, посебно мајке, а желела би да њена прича дође до доносиоца одлука који би могли да утичу на промену законске регулативе у циљу побољшања положаја жена и особа с инвалидитетом у Србији.

Блогери и блогерке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва указују на изазове са којима се суочавају грађани и грађанке из осетљивих група, као и на најбоље начине за њихово превазилажење у сарадњи са релевантним институцијама, организацијама и појединцима/кама. Блогерка Анђела Чех подсећа нас зашто је важна подршка.

У оквиру Блога о социјалном укључивању, Моника Ајвазовић објашњава шта за њу значи фраза „седам година среће“.

О томе колико су особама са тешкоћама из спектра аутизма важне прецизне инструкције, у блогу о социјалном укључивању, говори нам Стефан Лазаревић.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва прати и промовише успешне примере који доприносе равноправности свих грађана/ки и остваривању свих њихових потенцијала. У 2017. години, један од таквих иницијатива је свакако и Дан отворених врата TACSO Ресурсног Центра Грађанских иницијатива.

Ове године додељени су мали грантови за иновативне пројекте информисања о Европској Унији. Грантове је добило 10 организација из различитих крајева Србије, локалне организације цивилног друштва, бибилиотеке, универзитети и медији, који су победили на конкурсу “Европа за мене” који је организовао Европски покрет у Србији.

Публикације које препоручујемо:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]