Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

SIPRU РЕТРОСПЕКТИВА: Одржана завршна конференција платформе за праћење примене ERP и ESRP

Објављено 29.12.2017.

2017У оквиру ретроспективе осам година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, данас се подсећамо на постигнућа из 2017. године.

У организацији Европског покрета у Србији и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Владе Републике Србије, у Палати „Србија“ 21. децембра 2017. године одржана је завршна конференција пилот фазе рада Платформе за праћење спровођења примене Програма економских реформи (ERP) и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP) у процесу европских интеграција.

Бојана Ружић, координаторка за европске интеграције и међународну сарадњу у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, поручује да је за делотворнији економски опоравак Европске уније неопходна већа социјална правда.

На регионалном скупу размене пракси под називом „Пружање и финансирање свеобухватних услуга“, одржаном 6.12.2017. у Тирани, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Владе Републике Србије представљен је као пример добре праксе. У приказу примера добрих пракси у земљама Западног Балкана, SIPRU се наводи као пример добре праксе у јачању капацитета Владе да развија и спроводи политике социјалног укључивања и смањења сиромаштва, као и да координише, прати и извештава о напорима земље у области социјалног укључивања.

Лидија Кузманов, координаторка за запошљавање и економски развој и саветница менаџера у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва, најавила је израду Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.

Србија у покрету и Тим за социјално укључивање и смањње сиромаштва организовали су у октобру 2017. године 39. Београдски Ignite „Укључи се 5”. У оквиру овог Ignite-а, Ђорђе Васиљевић је говорио о свом искуству повратка у “обичан живот” после скоро деценије и по проведене у затвору.

Јасмина Бараћ Перовић је на Ignite-у испричала како се бори за жене с инвалидитетом, посебно мајке, а желела би да њена прича дође до доносиоца одлука који би могли да утичу на промену законске регулативе у циљу побољшања положаја жена и особа с инвалидитетом у Србији.

Блогери и блогерке Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва указују на изазове са којима се суочавају грађани и грађанке из осетљивих група, као и на најбоље начине за њихово превазилажење у сарадњи са релевантним институцијама, организацијама и појединцима/кама. Блогерка Анђела Чех подсећа нас зашто је важна подршка.

У оквиру Блога о социјалном укључивању, Моника Ајвазовић објашњава шта за њу значи фраза „седам година среће“.

О томе колико су особама са тешкоћама из спектра аутизма важне прецизне инструкције, у блогу о социјалном укључивању, говори нам Стефан Лазаревић.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва прати и промовише успешне примере који доприносе равноправности свих грађана/ки и остваривању свих њихових потенцијала. У 2017. години, један од таквих иницијатива је свакако и Дан отворених врата TACSO Ресурсног Центра Грађанских иницијатива.

Ове године додељени су мали грантови за иновативне пројекте информисања о Европској Унији. Грантове је добило 10 организација из различитих крајева Србије, локалне организације цивилног друштва, бибилиотеке, универзитети и медији, који су победили на конкурсу “Европа за мене” који је организовао Европски покрет у Србији.

Публикације које препоручујемо:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Candela proizvodi
Piše: Kristina Đurić Kada bi na vaše pitanje „Šta ste po zanimanju?“ neko odgovorio „politikološkinja za međunarodnu politiku koja radi u [...]
Сре, дец 12, 2018
Source: Inkluzija blog
Borba je u tebi, oni se već bore
Što smo više uz njih, sa njima i zarad njih, sve više shvatamo bit: očišćenost duha. Priča je dobra samo kada [...]
Пон, нов 26, 2018
Source: Inkluzija blog
drvo
„Novembarsko sunce i ovog vikenda probudilo me je mnogo rano. Ako odmah ustanem, imaću čitav dan na raspolaganju. Samo… Kako [...]
Пет, нов 23, 2018
Source: Inkluzija blog
Fatima Kamberović
Transkript govora Fatime Kamberović na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Predstavništvo Fonda [...]
Сре, нов 21, 2018
Source: Inkluzija blog
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
Чет, окт 18, 2018
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће допуњено издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]