Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ако се удружимо и умрежимо, свако село у Србији има потенцијал за ревитализацију и квалитетан живот и рад

Објављено 07.12.2021.

Dragana Tomić Pilipović - Beogradski IgniteТранскрипт говора Драгане Томић Пилиповић на 44. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 9” (9. новембар 2021. године)

Представићу вам из личног искуства како изгледа када одлучите да се из града преселите у село и тамо започнете свој живот.

Све је то почело с мојим сном да желим да имам центар за едукацију у природи. Вођена том жељом, основала сам Центар за друштвено одговорно предузетништво (ЦДОП) у селу Врмџа, надомак Сокобање. Данас, после 11 година, оно по чему нас препознају јесте то да се бавимо едукацијом о социјалном предузетништву, по томе што смо развили прву едукативну игру на табли о социјалном предузетништву, звану ТриП, по 3P моделу (People, Profit, Planet, тј. људи, профит, планета), али такође и да се бавимо пружањем помоћи и развојем у руралу тако што нудимо едукацију малим сеоским заједницама како да на оптималан начин искористе своје локалне ресурсе. Све се то дешава кроз различите едукације и радионице управо у овом центру за едукацију у природи који се зове „RuralHub“ и представља први рурални или сеоски coworking простор у Србији.

Све ово дешава се у Врмџи, селу које је последњих година постало јако интересантно јер представља пример једног од ретких села која не умиру, већ оживљавају. Шта се десило том селу? Више од 50 појединаца и породица одлучило се да купи имање у овом селу, иако овде немају никакве контакте нити родбинске везе. То је допринело да заједница која је одумирала почне да се рађа и има нове мештане. Ако сте неко ко размишља о томе да се повуче из града и оде на село, постоје различити фактори тј. изазови на које ћете налетети, али у свему томе постоје и одређени фактори успеха. Захваљујући дигиталној револуцији, квалитет и начин живота на селу више нису они на које смо навикли, тачније могуће је много боље живети у селу.

Dragana Tomić Pilipović - 44. Beogradski IgniteДубоко верујем да свако село у Србији има потенцијал за ревитализацију и да је довољно да се двоје-троје појединаца удружи са жељом да направе квалитетније и боље окружење. На који начин долазимо до тога? Пре свега, јачањем заједнице и њених чланова. Најјача мини-заједница у сваком селу јесте породица, дакле, треба да јачамо породицу у селу. Како? Тако што стварамо могућности приходовања свима онима који живе на селу. Приходујемо кроз производњу различитих производа и услуга. У сваком селу могу да се покрену органска производња и еко-туризам, као и различите могућности заштите старих заната, али све то треба радити на један РУРБАНИ начин. Шта то значи? Не постоје више тако јасне и велике границе између урбаног и руралног живота. Наиме, треба да користимо управо наша различита знања да се међусобно потпомажемо и умрежавамо кроз различите ресурсе, јер само тако на квалитетан и одржив начин стварамо могућности за развој локалне заједнице у којој се сваки појединац може развијати и имати користи од тога, нарочито ако је то базирано на принципима социјалне или добре економије.

Треба да знате да иза сваке приче постоји лична прича; зато немојте јурити туђе приче, већ јурите своју, јер је то оно што је у вашем срцу, што стварно желите и сањате. Управо оно што сам ја сањала и о чему сам наглас причала омогућило ми је да ме људи чују и дају подршку кроз различите савете и ресурсе да се упустим и кренем ка реализацији свога сна. То ме је довело до тога да имам баланс у свом животу – да радим и бавим се оним што много волим, али на начин да је моја породица стално са мном и да живимо у квалитетном окружењу. Да би то било могуће, треба да уђете и у туђе ципеле, тачније у кондуре. Мој живот у селу омогућио ми је да стекнем нека нова знања и искуства, а надам се и да постанем бољи човек.

И на крају, ако се питате да ли је боље живети у селу или у граду, то питање је погрешно. Право питање јесте да ли се у селу сада може живети квалитетно. Одговор гласи – може!

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 9“, који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, одржан је 9. новембра 2021. године. Услед епидемиолошке ситуације, девети Београдски Ignite о социјалном укључивању одржан је на online платформи, а његову организацију подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја био је да кроз петоминутне презентације учесника/ца осветли различите аспекте социјалног укључивања, те да на тај начин укаже на положај рањивих група, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Драгана Томић Пилиповић је оснивачица и извршна директорка Центра за друштвено одговорно предузетништво – ЦДОП са више од 20 година искуства у области развоја организација, стратешког управљања људским ресурсима и дизајнирања едукативних и менторских програма. Пре 11 година је покренула први рурални coworking простор у Србији Rural HUB, смештен у селу Врмџа код Сокобање, где данас ради и живи. Драгана је иноваторка, мотиваторка и покретачица позитивних промена у заједницама кроз јачање и умрежавање њихових капацитета. Подстиче и подржава женско предузетништво, нарочито у руралним подручјима.

Кликните да преузмете Ignite презентацију Драгане Томић Пилиповић (.pdf).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]