Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Ako se udružimo i umrežimo, svako selo u Srbiji ima potencijal za revitalizaciju i kvalitetan život i rad

Objavljeno 07.12.2021.

Dragana Tomić Pilipović - Beogradski IgniteTranskript govora Dragane Tomić Pilipović na 44. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 9” (9. novembar 2021. godine)

Predstaviću vam iz ličnog iskustva kako izgleda kada odlučite da se iz grada preselite u selo i tamo započnete svoj život.

Sve je to počelo s mojim snom da želim da imam centar za edukaciju u prirodi. Vođena tom željom, osnovala sam Centar za društveno odgovorno preduzetništvo (CDOP) u selu Vrmdža, nadomak Sokobanje. Danas, posle 11 godina, ono po čemu nas prepoznaju jeste to da se bavimo edukacijom o socijalnom preduzetništvu, po tome što smo razvili prvu edukativnu igru na tabli o socijalnom preduzetništvu, zvanu TriP, po 3P modelu (People, Profit, Planet, tj. ljudi, profit, planeta), ali takođe i da se bavimo pružanjem pomoći i razvojem u ruralu tako što nudimo edukaciju malim seoskim zajednicama kako da na optimalan način iskoriste svoje lokalne resurse. Sve se to dešava kroz različite edukacije i radionice upravo u ovom centru za edukaciju u prirodi koji se zove „RuralHub“ i predstavlja prvi ruralni ili seoski coworking prostor u Srbiji.

Sve ovo dešava se u Vrmdži, selu koje je poslednjih godina postalo jako interesantno jer predstavlja primer jednog od retkih sela koja ne umiru, već oživljavaju. Šta se desilo tom selu? Više od 50 pojedinaca i porodica odlučilo se da kupi imanje u ovom selu, iako ovde nemaju nikakve kontakte niti rodbinske veze. To je doprinelo da zajednica koja je odumirala počne da se rađa i ima nove meštane. Ako ste neko ko razmišlja o tome da se povuče iz grada i ode na selo, postoje različiti faktori tj. izazovi na koje ćete naleteti, ali u svemu tome postoje i određeni faktori uspeha. Zahvaljujući digitalnoj revoluciji, kvalitet i način života na selu više nisu oni na koje smo navikli, tačnije moguće je mnogo bolje živeti u selu.

Dragana Tomić Pilipović - 44. Beogradski IgniteDuboko verujem da svako selo u Srbiji ima potencijal za revitalizaciju i da je dovoljno da se dvoje-troje pojedinaca udruži sa željom da naprave kvalitetnije i bolje okruženje. Na koji način dolazimo do toga? Pre svega, jačanjem zajednice i njenih članova. Najjača mini-zajednica u svakom selu jeste porodica, dakle, treba da jačamo porodicu u selu. Kako? Tako što stvaramo mogućnosti prihodovanja svima onima koji žive na selu. Prihodujemo kroz proizvodnju različitih proizvoda i usluga. U svakom selu mogu da se pokrenu organska proizvodnja i eko-turizam, kao i različite mogućnosti zaštite starih zanata, ali sve to treba raditi na jedan RURBANI način. Šta to znači? Ne postoje više tako jasne i velike granice između urbanog i ruralnog života. Naime, treba da koristimo upravo naša različita znanja da se međusobno potpomažemo i umrežavamo kroz različite resurse, jer samo tako na kvalitetan i održiv način stvaramo mogućnosti za razvoj lokalne zajednice u kojoj se svaki pojedinac može razvijati i imati koristi od toga, naročito ako je to bazirano na principima socijalne ili dobre ekonomije.

Treba da znate da iza svake priče postoji lična priča; zato nemojte juriti tuđe priče, već jurite svoju, jer je to ono što je u vašem srcu, što stvarno želite i sanjate. Upravo ono što sam ja sanjala i o čemu sam naglas pričala omogućilo mi je da me ljudi čuju i daju podršku kroz različite savete i resurse da se upustim i krenem ka realizaciji svoga sna. To me je dovelo do toga da imam balans u svom životu – da radim i bavim se onim što mnogo volim, ali na način da je moja porodica stalno sa mnom i da živimo u kvalitetnom okruženju. Da bi to bilo moguće, treba da uđete i u tuđe cipele, tačnije u kondure. Moj život u selu omogućio mi je da steknem neka nova znanja i iskustva, a nadam se i da postanem bolji čovek.

I na kraju, ako se pitate da li je bolje živeti u selu ili u gradu, to pitanje je pogrešno. Pravo pitanje jeste da li se u selu sada može živeti kvalitetno. Odgovor glasi – može!

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 9“, koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“, održan je 9. novembra 2021. godine. Usled epidemiološke situacije, deveti Beogradski Ignite o socijalnom uključivanju održan je na online platformi, a njegovu organizaciju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja bio je da kroz petominutne prezentacije učesnika/ca osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja, te da na taj način ukaže na položaj ranjivih grupa, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Dragana Tomić Pilipović je osnivačica i izvršna direktorka Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP sa više od 20 godina iskustva u oblasti razvoja organizacija, strateškog upravljanja ljudskim resursima i dizajniranja edukativnih i mentorskih programa. Pre 11 godina je pokrenula prvi ruralni coworking prostor u Srbiji Rural HUB, smešten u selu Vrmdža kod Sokobanje, gde danas radi i živi. Dragana je inovatorka, motivatorka i pokretačica pozitivnih promena u zajednicama kroz jačanje i umrežavanje njihovih kapaciteta. Podstiče i podržava žensko preduzetništvo, naročito u ruralnim područjima.

Kliknite da preuzmete Ignite prezentaciju Dragane Tomić Pilipović (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]