Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ауторско-продуцентски тим серије „Јутро ће променити све” добитник награде „Дуга” за 2018/19. годину

Објављено 20.05.2019.

Svečano uručivanje nagrade „Duga” za 2018/19. godinuПоводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије, 17. маја је у свечаној сали Скупштине града Београда додељена награда „Дуга” за 2018/19. годину.

Добитник овогодишње, седме по реду награде је ауторско-продуцентски тим серије „Јутро ће променити све”.

Поред представника добитника награде – једног од аутора и редитеља серије Владимира Тагића, редитељке Милице Томовић и главног и одговорног уредника културно-уметничког програма РТС Небојше Брадића, церемонији доделе награде присуствовали су и бројни гости и гошће међу којима су градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, вршилац дужности Сталног координатора УН у Србији Ханс Фридрих Шодер, шефица политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Нора Хајринен, представници/е државних и локалних институција, међународних организација, дипломатског кора, цивилног сектора, медија, као и личности из културног и јавног живота, попут глумца Душана Каличанина и редитељке Исидоре Гонцић. Церемонији су присуствовали и чланови и чланице жирија за доделу награде, али и номиновани који су ушли у ужи избор за овогодишњу награду.

Награду „Дуга” је уручила прошлогодишња добитница Ирена Мишовић, а један од аутора серије Владимир Тагић је захвалио на награди и рекао да је конкуренција била поприлично јака. „Наша почетна премиса је била да серију радимо искрено и бескомпромисно и сматрали смо да је, ако желимо да се на такав начин бавимо нашом генерацијом, неопходно да се бавимо и питањем сексуалности. Хвала свима који су то препознали и који су нам на том путу дали подршку”, рекао је он. На награди су се захвалили и редитељка Милица Томовић, као и главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС Небојша Брадић који је рекао да је РТС, супротно неким очекивањима, отпочео рад на серији и успео да изнесе један овакав пројекат истакавши да, када су ушли у тај пројекат, били су свесни да ће он померити границе.

У уводном делу церемоније доделе награде градоначелник Радојичић поздравио је присутне и нагласио да су мера појединца, али и зрелог друштва, поштовање основних људских права, толеранција, слобода и право на различитост. „Град Београд је у претходним годинама дао свој допринос и сигурно је да су нам важни сви ови аспекти у друштву. Важно је да сви имамо иста права и исте слободе, као и исте могућности да напредујемо и функционишемо у заједници без обзира на порекло, боју коже, вероисповест и сексуалну оријентацију”, рекао је он и додао да награда „Дуга” представља људе који дају своје мање или веће доприносе за унапређење људских права ЛГБТ особа у Србији. „Садашњи, али и сви ранији добитници и кандидати, граде тај мозаик и надам се да ће и следеће године бити још више људи који ће градити ту слику коју желимо да имамо”, закључио је градоначелник Београда.

Шефица политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Нора Хајринен је рекла да јој је велика част да присуствује важном догађају као што је додела награде „Дуга”. „Ова награда се додељује већ седам година и постала је традиција јер се управо на тај начин обележава 17. мај – Међународни дан борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије”, навела је она и додала да је и Делегација ЕУ у Београду данас подигла заставу дугиних боја како би обележила тај дан. Хајринен је такође навела и да се дискриминација на основу сексуалне оријентације и родног идентитета и у Србији користи као изговор за насиље против одређених групација, као и да у данашњем, савременом свету, постоји укупно 70 земаља у којима се сексуални односи између истополних особа сматрају кривичним делом које је кажњиво, у неким случајевима, чак и смртном казном. „Припадници ЛГБТ популације не треба да пристану на то да се они само толеришу, већ они треба да се поштују у целокупном друштву”, поручила је она.

В.Д. Сталног координатора УН у Србији Ханс Фридрих Шодер је такође поздравио све присутне и изразио своје велико задовољство што присуствује додели награде „Дуга”. Он је истакао и да му је веома драго што је у ужем избору за награду кандидат чија је изложба „Транс Србија” подржана од стране кампање УН „Слободни и једнаки”, као и да ће УН наставити да подржава иницијативе које доприносе побољшању положаја ЛГБТ заједнице у Србији и свету.

У ужем избору за награду били су још и ВИЦЕ Србија, Центар за заштиту и помоћ тражилаца азила (ЦЗА), фотограф Александар Црногорац и председник ЛДП Чедомир Јовановић.

Награду под називом „Дуга” је основала Геј стрејт алијанса (ГСА) и она се од 2013. додељује сваке године поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана. Награда је установљена са циљем да подстиче и афирмише промоцију и заштиту основних људских права ЛГБТ особа у Србији, како од стране државних и локалних институција и органа, тако и од стране друштва у целини.

Претходни добитници/це награде су модна уредница и новинарка Ирена Мишовић, председница Владе Србије Ана Брнабић, официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП Србије Александар Стојменовић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић и Одељење за рад са заједницом Министарства унутрашњих послова Србије.

Више информација и фотографија потражите на gsa.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]