Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Autorsko-producentski tim serije „Jutro će promeniti sve” dobitnik nagrade „Duga” za 2018/19. godinu

Objavljeno 20.05.2019.

Svečano uručivanje nagrade „Duga” za 2018/19. godinuPovodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maja je u svečanoj sali Skupštine grada Beograda dodeljena nagrada „Duga” za 2018/19. godinu.

Dobitnik ovogodišnje, sedme po redu nagrade je autorsko-producentski tim serije „Jutro će promeniti sve”.

Pored predstavnika dobitnika nagrade – jednog od autora i reditelja serije Vladimira Tagića, rediteljke Milice Tomović i glavnog i odgovornog urednika kulturno-umetničkog programa RTS Nebojše Bradića, ceremoniji dodele nagrade prisustvovali su i brojni gosti i gošće među kojima su gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, vršilac dužnosti Stalnog koordinatora UN u Srbiji Hans Fridrih Šoder, šefica političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen, predstavnici/e državnih i lokalnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, civilnog sektora, medija, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života, poput glumca Dušana Kaličanina i rediteljke Isidore Goncić. Ceremoniji su prisustvovali i članovi i članice žirija za dodelu nagrade, ali i nominovani koji su ušli u uži izbor za ovogodišnju nagradu.

Nagradu „Duga” je uručila prošlogodišnja dobitnica Irena Mišović, a jedan od autora serije Vladimir Tagić je zahvalio na nagradi i rekao da je konkurencija bila poprilično jaka. „Naša početna premisa je bila da seriju radimo iskreno i beskompromisno i smatrali smo da je, ako želimo da se na takav način bavimo našom generacijom, neophodno da se bavimo i pitanjem seksualnosti. Hvala svima koji su to prepoznali i koji su nam na tom putu dali podršku”, rekao je on. Na nagradi su se zahvalili i rediteljka Milica Tomović, kao i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić koji je rekao da je RTS, suprotno nekim očekivanjima, otpočeo rad na seriji i uspeo da iznese jedan ovakav projekat istakavši da, kada su ušli u taj projekat, bili su svesni da će on pomeriti granice.

U uvodnom delu ceremonije dodele nagrade gradonačelnik Radojičić pozdravio je prisutne i naglasio da su mera pojedinca, ali i zrelog društva, poštovanje osnovnih ljudskih prava, tolerancija, sloboda i pravo na različitost. „Grad Beograd je u prethodnim godinama dao svoj doprinos i sigurno je da su nam važni svi ovi aspekti u društvu. Važno je da svi imamo ista prava i iste slobode, kao i iste mogućnosti da napredujemo i funkcionišemo u zajednici bez obzira na poreklo, boju kože, veroispovest i seksualnu orijentaciju”, rekao je on i dodao da nagrada „Duga” predstavlja ljude koji daju svoje manje ili veće doprinose za unapređenje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. „Sadašnji, ali i svi raniji dobitnici i kandidati, grade taj mozaik i nadam se da će i sledeće godine biti još više ljudi koji će graditi tu sliku koju želimo da imamo”, zaključio je gradonačelnik Beograda.

Šefica političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen je rekla da joj je velika čast da prisustvuje važnom događaju kao što je dodela nagrade „Duga”. „Ova nagrada se dodeljuje već sedam godina i postala je tradicija jer se upravo na taj način obeležava 17. maj – Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije”, navela je ona i dodala da je i Delegacija EU u Beogradu danas podigla zastavu duginih boja kako bi obeležila taj dan. Hajrinen je takođe navela i da se diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta i u Srbiji koristi kao izgovor za nasilje protiv određenih grupacija, kao i da u današnjem, savremenom svetu, postoji ukupno 70 zemalja u kojima se seksualni odnosi između istopolnih osoba smatraju krivičnim delom koje je kažnjivo, u nekim slučajevima, čak i smrtnom kaznom. „Pripadnici LGBT populacije ne treba da pristanu na to da se oni samo tolerišu, već oni treba da se poštuju u celokupnom društvu”, poručila je ona.

V.D. Stalnog koordinatora UN u Srbiji Hans Fridrih Šoder je takođe pozdravio sve prisutne i izrazio svoje veliko zadovoljstvo što prisustvuje dodeli nagrade „Duga”. On je istakao i da mu je veoma drago što je u užem izboru za nagradu kandidat čija je izložba „Trans Srbija” podržana od strane kampanje UN „Slobodni i jednaki”, kao i da će UN nastaviti da podržava inicijative koje doprinose poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji i svetu.

U užem izboru za nagradu bili su još i VICE Srbija, Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila (CZA), fotograf Aleksandar Crnogorac i predsednik LDP Čedomir Jovanović.

Nagradu pod nazivom „Duga” je osnovala Gej strejt alijansa (GSA) i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Prethodni dobitnici/ce nagrade su modna urednica i novinarka Irena Mišović, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Više informacija i fotografija potražite na gsa.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]