Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бољи услови за живот Рома и Ромкиња кључни за инклузију у друштво

Објављено 16.09.2019.

Konferencija o rezultatima projekta „Stanovanje Roma“Унапређени услови живота за готово 6.000 Рома и Ромкиња и припремљена документација за будуће пројекте подршке за још преко 4000 припадника/ца ромске популације резултати су пројекта „Становање Рома“, који је финансирала Европска унија.

На завршној конференцији пројекта, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар навела је да је Европска унија највећи донатор Србије у области инклузије Рома и Ромкиња, са тренутним пројектима вредним 11,4 милиона евра, док је за наредни период опредељено додатних 20 милиона евра.

„Данас можемо да разговарамо о опипљивим резултатима пројеката финансираних од стране Европске уније. Инклузија Рома одговара једној од основних вредности ЕУ и као таква би требало да остане приоритет за све земље чланице, као и за оне који су у процесу приступања. Оно што је такође важно јесте јачање капацитета институционалних механизама за укључивање Рома, на локалном нивоу”, наводи Норчич Штамцар.

Овај јединствени пројекат је успешно завршен, постигнути су конкретни резултати, напомиње државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић.

„Урађено је доста, изграђени су станови, куће, путеви, водоводи, канализација и то коришћењем најновијих техничких решења У припреми су нови пројекти и нове инвестиције за даље побољшање услова живота Рома и Ромкиња“, каже Лакићевић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже да је потребно додатно мотивисати локалне самоуправе да се још посвећеније баве питањима и изазовима са којима се суочава ромска популација.

„Не сме се заборавити ни потреба за оснаживањем ромске заједнице за заступање сопствених интереса, јер заступање представља значајан процес који би им омогућио да јасно артикулишу своје захтеве и адекватно их заговарају на нивоу локалне заједнице“, оцењује Пауновић, и додаје да се тим активностима доприноси и спровођењу обавеза из Декларације о интеграцији Рома која је потписана у оквиру самита лидера Западног Балкана у Познању.

У оквиру пројекта, унапређени су инфраструктурни услови за 5.000 људи, а изграђено је или реновирано укупно 185 стамбених јединица за преко 740 припадника и припадница ромске популације.

Такође, припремљена је техничка документација потребна за више од 70 кућа, 300 станова, као и за унапређење инфраструктуре за преко 4000 људи. У 20 локалних самоуправа широм Србије формирани су и мобилни тимови за инклузију Рома и Ромкиња, који су путем ЕУ донације добили аутомобиле како би лакше стигли код корисника/ца услуга.

Квалитет становања и инфраструктура у ромским насељима представљају један од највећих изазова са којима се та популација сусреће.

Превазилажење ових изазова представља озбиљан и дуготрајан процес који подразумева укључивање ширег круга актера који могу допринети проналажењу системског решења, што је, између осталог, од изузетне важности за процес приступања Србије Европској унији, констатовано је на конференцији.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]