Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Да вакцине буду доступне свима – почела кампања информисања ромске популације о имунизацији против COVID-19

Објављено 02.04.2021.

Kampanja informisanja romske populacije o imunizaciji protiv COVID-19Како би информисала ромску популацију у Србији о значају имунизације против COVID-19 и олакшала им пријаву за вакцинацију, Асоцијација младих волонтера Србије, коју су основали Роми и Ромкиње волонтери Уједињених нација, почела је кампању у којој ће обићи становнике неформалних ромских насеља у 18 градова и општина у Србији.

Током прва четири дана кампање, која је почела 25. марта, уз подршку ангажованих волонтера и волонтерки, 748 Рома и Ромкиња већ је сазнало све важне информације у вези са вакцинацијом.

Асоцијација младих волонтера Србије уочила је током активног рада на терену да су Роми и Ромкиње слабо информисани о важности вакцинације и стицања колективног имунитета.

Укупно 20 волонтера и волонтерки из градова и општина широм Србије током наредна три месеца ће обилазити становнике неформалних ромских насеља у својим локалним срединама и информисати их о томе како могу да се пријаве за вакцинацију, где могу да се вакцинишу и зашто је важно да то учине, као и како изгледа сама процедура. Волонтери су опремљени таблет уређајима са интернет везом, како би свим заинтересованима омогућили да се лакше и у већем броју пријаве за вакцинацију путем портала е-Управе. Уколико је могуће организовати пункт за вакцинацију у ромском насељу, волонтери ће у координацији са представницима локалних самоуправа обавештавати о томе становнике који желе да приме вакцину.

Волонтери ће становнике неформалних ромских насеља подсетити и на неопходне превентивне мере за сузбијање епидемије COVID-19 и поделити им заштитне хигијенске маске и брошуре на ромском језику са сажетим одговорима на најважнија питања у вези са вакцинацијом.

Током трајања кампање, до 25. јуна, волонтери ће обићи неформална ромска насеља у Алексинцу, Белој Паланци, Ваљеву, Врању, Зајечару, Костолцу, Крушевцу, Лајковцу, Лебанама, Нишу, Нишкој бањи, Новом Саду, Обреновцу, Осечини, Прокупљу, Чоки и у београдским општинама Вождовац и Звездара.

Истраживања цивилног сектора и међународних организација указала су на то да 25.000 Рома који живе у Србији немају приступ пијаћој води и не могу да обезбеде основне хигијенске услове, што представља основни безбедносни ризик по здравље, који је још већи у условима епидемије COVID-19.

Активности су подржане од стране Британске Владе кроз пројекат Подршка Републици Србији за имплементацију ефикасног и ефективног плана имунизације за COVID-19” (Support to the Republic of Serbia for Implementing an Effective and Efficient COVID-19 Immunization Plan). Подршку је такође пружила Канцеларија за информационе технологије и електронску управу кроз обезбеђивање неопгодне инфраструуктуре и опреме за пријаву на терену.

Кампању подржавају и Програм Уједињених нација за развој (UNDP), Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (UNHCR), Тим Уједињених нација за људска права и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU), у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе.

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]