Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Da vakcine budu dostupne svima – počela kampanja informisanja romske populacije o imunizaciji protiv COVID-19

Objavljeno 02.04.2021.

Kampanja informisanja romske populacije o imunizaciji protiv COVID-19Kako bi informisala romsku populaciju u Srbiji o značaju imunizacije protiv COVID-19 i olakšala im prijavu za vakcinaciju, Asocijacija mladih volontera Srbije, koju su osnovali Romi i Romkinje volonteri Ujedinjenih nacija, počela je kampanju u kojoj će obići stanovnike neformalnih romskih naselja u 18 gradova i opština u Srbiji.

Tokom prva četiri dana kampanje, koja je počela 25. marta, uz podršku angažovanih volontera i volonterki, 748 Roma i Romkinja već je saznalo sve važne informacije u vezi sa vakcinacijom.

Asocijacija mladih volontera Srbije uočila je tokom aktivnog rada na terenu da su Romi i Romkinje slabo informisani o važnosti vakcinacije i sticanja kolektivnog imuniteta.

Ukupno 20 volontera i volonterki iz gradova i opština širom Srbije tokom naredna tri meseca će obilaziti stanovnike neformalnih romskih naselja u svojim lokalnim sredinama i informisati ih o tome kako mogu da se prijave za vakcinaciju, gde mogu da se vakcinišu i zašto je važno da to učine, kao i kako izgleda sama procedura. Volonteri su opremljeni tablet uređajima sa internet vezom, kako bi svim zainteresovanima omogućili da se lakše i u većem broju prijave za vakcinaciju putem portala e-Uprave. Ukoliko je moguće organizovati punkt za vakcinaciju u romskom naselju, volonteri će u koordinaciji sa predstavnicima lokalnih samouprava obaveštavati o tome stanovnike koji žele da prime vakcinu.

Volonteri će stanovnike neformalnih romskih naselja podsetiti i na neophodne preventivne mere za suzbijanje epidemije COVID-19 i podeliti im zaštitne higijenske maske i brošure na romskom jeziku sa sažetim odgovorima na najvažnija pitanja u vezi sa vakcinacijom.

Tokom trajanja kampanje, do 25. juna, volonteri će obići neformalna romska naselja u Aleksincu, Beloj Palanci, Valjevu, Vranju, Zaječaru, Kostolcu, Kruševcu, Lajkovcu, Lebanama, Nišu, Niškoj banji, Novom Sadu, Obrenovcu, Osečini, Prokuplju, Čoki i u beogradskim opštinama Voždovac i Zvezdara.

Istraživanja civilnog sektora i međunarodnih organizacija ukazala su na to da 25.000 Roma koji žive u Srbiji nemaju pristup pijaćoj vodi i ne mogu da obezbede osnovne higijenske uslove, što predstavlja osnovni bezbednosni rizik po zdravlje, koji je još veći u uslovima epidemije COVID-19.

Aktivnosti su podržane od strane Britanske Vlade kroz projekat Podrška Republici Srbiji za implementaciju efikasnog i efektivnog plana imunizacije za COVID-19” (Support to the Republic of Serbia for Implementing an Effective and Efficient COVID-19 Immunization Plan). Podršku je takođe pružila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu kroz obezbeđivanje neopgodne infrastruukture i opreme za prijavu na terenu.

Kampanju podržavaju i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU), u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: www.rs.undp.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]