Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Дванаест година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије

Објављено 30.12.2021.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoОбјављивањем јубиларног 70. Билтена о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва, испраћамо 2021. годину уз нова знања у оквиру online Курса о социјалном укључивању, осврт на положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији, инспиративне поруке наших блогера/ки, успешне приче активиста/киња и друге важне теме за наше друштво.

Ово је и последња година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) на реализацији програма „Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији“ и програма „Знањем до посла“, који се спроводе уз подршку Владе Швајцарске кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (SDC). У протеклих дванаест година, SIPRU је усмеравао креирање политика, јачање интерсекторске сарадње, унапређење и иновирање праксе ка инклузивнијем и праведнијем друштву, у складу са процесом европских интеграција и циљевима одрживог развоја Уједињених нација.

Социјално укључивање и смањење сиромаштва је кроз деловање SIPRU, при кабинетма председника/ца и потпредседника/ца Владе, била високо позиционирана тема на агенди доносилаца одлука. Праћење трендова у домену сиромаштва и социјалног укључивања према међународно признатим методологијама представља једну од кључних функција и најзначајнијих доприноса SIPRU у процесу креирања јавних политика. Поред тога, SIPRU је интензивно радио на унапређењу интерсекторске сарадње у циљу што квалитетније примене релевантних политика, путем изградње веза и механизама за сарадњу између различитих актера, континуираног умрежавања, подизања свести и јачања капацитета унутар Владе Републике Србије за координацију политика у домену социјалног укључивања и смањења сиромаштва. У претходном периоду, SIPRU је пружао подршку Влади у извештавању о напретку у домену социјалног укључивања и смањења сиромаштва у односу на обавезе Републике Србије у процесу европских интеграција и обавезе дефинисане релевантним међународним конвенцијама.

Током протеклих дванаест година, кроз увид у податке, примере добре праксе и размену са свим релевантним актерима, SIPRU је осмислио иницијативе за проверу иновативних приступа за решавање изазова са којима се свакодневно суочавају сиромашне и рањиве групе грађана и грађанки. У циљу формулисања препорука за унапређење политика на националном и локалном нивоу, иницијативе су реализоване у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и организацијама цивилног друштва. На овај начин, промена фокусирана на грађане/ке се остваривала кроз повезане и међузависне кораке: од прикупљања и анализе података, креирања политика у координацији са свим релевантним актерима, до имплементације која нас је довела до нових података и научених лекција за унапређење политика и праксе.

Социјално укључивање и смањење сиромаштва су комплексни, вишедимензионални процеси, са брзим и учесталим трансформацијама. Уверење у то да напредак треба да буде у служби свих људи, посвећеност теми, флексибилност у приступу и иновативност у раду колега и колегиница који су у протеклим годинама допринели деловању SIPRU омогућили су да ова тема постане и остане важна. Партиципација грађана и грађанки, посебно из осетљивих група, у трагању за најбољим одговорима на изазове омогућила је да се овој теми приступи са аспекта остваривања права, а не само задовољења потреба.

SIPRU захваљује колегама/ицама у државним институцијама, партнерима из цивилног сектора, свим сарадницима/ама и грађанима/кама на новим сазнањима и заједничким напорима у унапређењу социјалног укључивања и смањења сиромаштва, а Влади Републике Србије и Влади Швајцарске на континуираној подршци и сарадњи у овој области. У Новој години свима желимо нове идеје, бројна партнерства и много успеха у стварању инклузивнијег и праведнијег друштва за све грађане и грађанке.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије

***

(Текст је изворно објављен као Уводник 70. Билтена о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.)

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]